Duitse trainers in de Eredivisie: van Schimdt tot Keßler

De Eredivisie telt in het seizoen 2024/25 maar liefst vijf buitenlandse trainers, in een mix van Belgen, een Deen en Italiaan. In het verleden stonden er ook een flink aantal oefenmeester uit Duitsland aan de zijlijn in de competitie.

In de recente seizoenen van de Eredivisie zagen we meerdere trainers uit Duitsland actief. Wat te denken van Matthias Kohler bij FC Volendam, Roger Schmidt bij PSV, Thomas Letsch bij Vitesse, Peter Hyballa bij NEC en Frank Wormuth, die aan het roer stond van Heracles en FC Groningen. Alle vijf de Duitsers traden in de voetsporen van enkele iconische trainers.

Fritz Korbach

Fritz Korbach is koploper als het gaat om meest gespeelde wedstrijden onder zijn hoede. De Duitser is in Nederland de meest ervaren voetbaltrainer ooit (926 wedstrijden; waarvan 440 in het betaald voetbal). Hij stond als coach voor de groep van tien verschillende betaald voetbalorganisaties. Zo promoveerde hij met FC Wageningen, PEC Zwolle, FC Volendam, FC Twente en sc Heerenveen naar de Eredivisie. Het ‘Korbach-effect’ was een waar begrip. In zijn tijd bij PEC Zwolle werd hij in 1979 met het beste doelsaldo kampioen van de Eerste Divisie. Korbach stond bekend om zijn humor en de harde aanpak die hij hanteerde.

Kurt Linder

Kurt Linder begon zijn trainersloopbaan in de Eredivisie in 1968 bij de Eindhovenaren. De voormalig voetballer stond in totaal 170 wedstrijden langs de lijn bij PSV, maar werkte ook voor een andere club uit de Nederlandse competitie. Hoewel de Duitser bij PSV geen prijzen won, deed hij dat bij Ajax wel. In seizoen 1981/82 kwam Linder als opvolger van Aad de Mos bij Ajax terecht en won hij met overmacht de landstitel. Zijn loopbaan kende 44 wedstrijden als hoofdtrainer van Ajax.

Herbert Neumann

Herbert Neumannn maakte in Nederland zijn trainersdebuut bij Vitesse in 1992. De Duitser kwam over van het Zwitserse FC Zürich. Zonder prijzen vertrok de voormalig voetballer naar RSC Anderlecht, maar in 1997 keerde hij weer terug naar Nederland. Na een periode bij NAC Breda keerde Neumann terug bij Vitesse. Hij wist met de Arnhemmers geen prijzen te behalen, maar bereikte wel meermaals Europees voetbal. 

Hans Meyer

Hans Meyer is een bekende naam bij de supporters van FC Twente. Van 1996 tot en met 1999 verbleef de Duitser in Enschede en werkte hij bij de Tukkers. Door zijn uitspraak "Ich bin ein Tukker" maakte de oefenmeester zich onsterfelijk bij de achterban. In zijn tweede jaar behaalde hij met FC Twente de derde plek in de Nederlandse competitie en bereikte daardoor Europees voetbal. FC Twente behaalde de derde ronde. In 1999 vertrok de Duitser weer naar zijn thuisland en ging aan de slag bij Borussia Mönchengladbach.

Georg Keßler

Georg Keßler is een gevestigde naam in Alkmaar. De Duitse trainer kwam in de zomer van 1978 naar het toenmalige AZ'67 om de ploeg te leiden. Zijn aanstelling werd een groot succes, want Keßler pakte een hoop prijzen met de Alkmaarders. In seizoen 1980/81 won AZ'67 de landstitel met ruime voorsprong, pakte de KNVB Beker en bereikte de finale van het Europacup III-toernooi. Helaas werd er in de finale nipt verloren. De Duitse oefenmeester groeide uit tot een icoon in de Zaanstreek, maar besloot in 1982 naar Club Brugge te vertrekken. In de Eredivisie had Keßler naast AZ ook nog de leiding over Sparta en Fortuna Sittard en was van 1966-1970 bondscoach van Nederland.

Overige Duitse trainers in de Eredivisie

In totaal zag de Eredivisie vijftien Duitse trainers actief in de vaderlandse competitie. Naast de bovenstaande namen zijn dat:

  • Robert Heinz: AZ
  • Karl-Heinz Marotzka: Fortuna Sittard
  • Fritz Pliska: Roda JC
  • Friedel Rausch: MVV
  • Rainer Hammers: MVV

De Eredivisie heeft ook een rijke historie aan voetballers uit Duitsland.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers