Geldzorgen aan de Maas, gaat De Kuip failliet?
Inhoudsopgave
Achter voetbalclub Feyenoord staan twee organisaties. De ene organisatie regelt alle voetbalzaken en de andere organisatie regelt alles rondom het stadion. Formeel gezien huurt de voetbalclub het stadion van Stadion Feijenoord. Gistteren was er een aandeelhoudersvergadering bij Stadion Feijenoord en die verliep volgens een verslag van FC Rijnmond alles behalve gemoedelijk.
Heeft Stadion Feijenoord te grote risico's genomen?
Een van de agendapunten was de benoeming van de nieuwe directeur Lilian de Leeuw. Zij volgt huidig directeur Jan van Merwijk op. Normaal gesproken wordt directieleden (in dit geval Jan van Merwijk en Carl Berg) elk jaar decharge verleend. Dit is normaal gesproken een formaliteit, waarin de Raad van Bestuur de directie vrijwaart van aansprakelijkheid. Dat liep gisteren anders, want Stadion Feijenoord verkeert in grote financiële problemen. Met name Jan van Merwijk wordt verweten daarvoor verantwoordelijk te zijn. Dit heeft alles te maken met vele miljoenen die zijn uitgegeven voor het project Feyenoord City, een groot deel zelfs nadat de andere organisatie achter Feyenoord al 'nee' had gezegd. Hoewel de decharge uiteindelijk (na veel ruzie en niet unaniem) verleend werd bleek dat er grote financiële zorgen zijn.
Krijgt Feyenoord de rekening als De Kuip failliet gaat?
Tijdens de vergadering kwam aan het licht dat er niet genoeg geld is om noodzakelijk onderhoud aan het stadion te betalen. Ook spelen er problemen rond een lening van Goldman Sachs. Het scenario van een failliet van de stichting en daarmee failliet van De Kuip kwam zelfs op tafel. De conclusie was dat niemand dit wil omdat daarmee onzeker is van wie Feyenoord afhankelijk wordt om in De Kuip te kunnen blijven spelen. Aangezien het stadion aan bepaalde financiële eisen moet voldoen om Goldman Sachs tevreden te houden en aan eisen van de KNVB moet voldoen om het stadion geschikt te houden voor het spelen van Eredivisie-voetbal zit Feyenoord als huurder in de mangel. Nu wil Feyenoord het stadion wel overnemen van Stadion Feijenoord, maar dat is wegens de financiële positie van Feyenoord en de schulden bij Stadion Feijenoord nu geen optie. De mededeling over het huren van De Kuip door Feyenoord-directeur Dennis te Kloese bleek dan ook voorbarig. Op de aandeelhoudersvergadering werd namelijk duidelijk dat er nog geen overeenstemming is met Feyenoord voor verlenging van de huur. Immers, Feyenoord weigert als huurder veel mee te betalen aan de redding van Stadion Feijenoord want iedere euro moet moet weer gevonden worden in andere middelen, zoals bijvoorbeeld het transferbudget en daar dreigt uiteindelijk het hondstrouwe legioen weer de dupe van te worden. Anderzijds kan Feyenoord niet spelen zonder stadion, dus het wordt weer spannend aan de maas.