Alles wat je moet weten over de Conference League: programma, speelschema, opzet

Vanaf 8 juli organiseert de UEFA een nieuwe competitie: De Europa Conference League. Dit toernooi zal jaarlijks, naast de Champions League en de Europa League, plaatsvinden. Hieronder lees je alles wat je moet weten omtrent deze competitie. Aankomend seizoen zullen Vitesse en Feyenoord deelnemen aan het toernooi.

Doel van de nieuwe competitie

Al sinds 2015 kijkt de UEFA naar het mogelijk invoeren van een nieuwe Europese league. Destijds werd er gesproken over de naam Europa League 2. Het doel hiervan is om ook de kleinere clubs de kans te geven om zich op Europees niveau te laten zien. Deze clubs worden normaliter uitgeschakeld in de voorrondes of in de groepsfase. Deze nieuwe competitie zorgt er dus voor dat ook mindere en kleinere clubs Europese wedstrijden kunnen spelen. Met als voornamelijk doel om de Europese suptop te vergroten en te verbeteren in kwaliteit.

Uitleg Conference League

De Europa Conference League is de laagste Europese league voor clubteams. De deelnemende clubs komen dan ook voornamelijk uit de kleinere voetballanden. Het is niet mogelijk om je direct te plaatsen voor dit toernooi. Teams komen in deze nieuwe competitie door zich te kwalificeren via de voorronden of door af te vallen uit de Champions- of Europa League.

In totaal doen er 184 clubs mee aan dit nieuwe toernooi. Van elke 55 lidstaten doet er minstens één team mee aan het toernooi. Ook stromen er 46 teams in als afvallers van de twee andere grote Europese competities. Alle teams spelen dus voorrondes, die bestaan uit een eerste, tweede en derde kwalificatieronde én een play-off-ronde. De extra kwalificatieronde wordt gespeeld door de nummers twee van de Conference League tegen de nummers drie uit de Europa League poules.

Opzet

Het systeem van de Conference League bestaat uit twee verschillende wegen, namelijk die van de Champions League en de Europa League. In het 'Champions' pad spelen de clubs die zich niet wisten te plaatsen voor de Champions League. De andere mogelijkheid om je te plaatsen is via het 'League' pad. Hierin spelen teams op basis van de UEFA coëfficient van het desbetreffende land. Hieronder de verdeling:

Landen 1 t/m 5 op de ranglijst: 1 ticket

Landen 6 t/m 15: 2 tickets

Landen 16 t/m 50: 3 tickets

Landen 51 t/m 55: 2 tickets

Er komen nog 20 clubs bij die zijn uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League en nog 26 verliezers uit de Europa League.

Het systeem van de Conference League is hetzelfde als die van de Champions League. Nadat je als club zijnde drie voorrondes gewonnen hebt, wordt er een play-offronde gehouden voordat je daadwerkelijk in de groepsfase belandt. Nadat alle teams gekwalificeerd zijn voor dit toernooi start dus de groepsfase. Hierin spelen de drie teams in één groep tegenelkaar, zowel uit als thuis. Elke club speelt in totaal dus zes wedstrijden. Het nieuwe toernooi bestaat uit acht groepen met daarin elk vier teams. De teams die eerste of tweede eindigen in de poule zullen doorgaan naar de knock-outronde, met eveneens een thuis- en uitwedstrijd.

Inkomsten

De uiteindelijke winnaar van het toernooi plaatst zich direct voor de groepsfase van de Europa League. Bovendien ontvangt de winnende club een behoorlijk geldbedrag voor het winnen van de Conference League. Clubs halen hun inkomsten overigens ook uit sponsorgeld, tv-gelden en de kaartverkoop. Daar komt bij dat spelers van de deelnemende clubs zich in de kijker kunnen spelen, de transferwaarden zullen dus mogelijk sneller oplopen.

Feyenoord en Vitesse, speelschema Conference League

Momenteel staat Nederland achtste op de UEFA coëfficiënten ranglijst. Daarom mogen er twee Nederlandse ploegen, de nummers drie en vier van de Eredivisie, meedoen aan deze nieuwe competitie. In het seizoen 2021/22 zullen Feyenoord en Vitesse Nederland vertegenwoordigen in de Conference League. Feyenoord won namelijk met 2-0 in de finale van de play-offs van FC Utrecht. Vitesse zal als tweede Nederlandse club instromen in de derde kwalificatieronde van de nieuwe competitie.

Loting en programma Conference League

De loting voor de tweede voorronde vindt plaats op 16 juni. Feyenoord zal zich daarna op gaan maken voor de tweede kwalificatieronde van het toernooi. Hieronder de data voor deze wedstrijden:

Heenwedstrijd tweede kwalificatieronde: 22 juli

Returnwedstrijden tweede kwalificatieronde: 29 juli

Een aantal clubs staan al vast voor deze desbetreffende ronde. Zo kan Feyenoord het Belgische KAA Gent of het Zwitserse Basel treffen. Het Griekse PAOK Saloniki behoort ook tot de mogelijkheden.

Als de Rotterdammers de tweede kwalificatieronde overleven, kunnen ze zich opmaken voor de derde voorronde. De tegenstander van Feyenoord voor die ronde wordt bekend op 26 juli. De wedstrijden staan vervolgens voor zowel Feyenoord als Vitesse op de volgende datums gepland:

Eerste wedstrijd derde voorronde: 5 augustus

Tweede wedstrijd derde voorronde: 12 augustis

Loting play-off-ronde

De laatste horde op weg naar het hoofdtoernooi van de Conference League zijn de play-offs. De loting voor voor die ronde is op 9 augustus. Mochten Feyenoord en Vitesse hun wedstrijden winnen, dan spelen zij hun wedstrijden in de volgende ronde op 19 en 26 augustus.

Programma, speelschema Feyenoord in de Conference League

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers