UEFA laat Russische jeugdteams weer toe

De UEFA laat jeugdteams uit Rusland weer terugkeren in de Europese competities. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne werden Russische teams uitgesloten van deelname aan competities van de UEFA. Seniorenteams blijven vooralsnog uitgesloten.

Na uitsluiting van deelname vorige jaar, waren teams uit Rusland ook dit jaar niet welkom in competities van de UEFA en FIFA. Die sanctie blijft door de UEFAvoor seniorenteams in ieder geval gehandhaafd zolang de invasie van Rusland in Oekraïne voortduurt. Zo gaf de voorzitter Aleksander Ceferin eerder dit jaar al aan. De UEFA staat vanaf nu wel weer Russische jeugdteams toe.

Zo zijn de Onder 17-teams van Russische clubs en dat van het Nationale Elftal weer welkom bij de UEFA. Voor Onder 19-teams is dit (nog) niet het geval. De UEFA noemt het uitsluiten van jongere voetballers een vorm van discriminatie. "Kinderen zouden niet de dupe moeten worden van handelingen, waarvoor volwassenen verantwoordelijk zijn", klinkt het vanuit de voetbalorganisatie. "Het is pijnlijk dat door het slepende karakter van het conflict, een hele generatie kinderen niet uit mag komen in het internationale voetbal."

Bij Europesewedstrijden van Russische jeugdvoetballers zal het volkslied niet klinken, de vlag niet zichtbaar zijn en worden wedstrijdenniet op eigen bodem worden afgewerkt.