Geen geel meer voor onbewuste handsbal in zestienmeter

UEFA gaat de regels van hands deels aanpassen. De Europese voetbalbond wil af van de gele kaart bij een onbewuste handsbal in het zestienmetergebied. Alleen een penalty zou dan nog volstaan.

Afgelopen seizoen was het zo dat er bij een onbewuste handsbal in het strafschopgebied zowel geel als een penalty gegeven moest worden. Voor komend seizoen moet dat bij alleen een penalty blijven.

De KNVB gaat binnenkort intern bespreken hoe de nieuwe instructie opgevolgd zal worden. Hans Olde Olthof, woordvoerder scheidsrechterszaken, vertelt dat aan het Algemeen Dagblad. "We gaan de instructies gewoon opvolgen. We willen als KNVB altijd zoveel mogelijk in de pas lopen met andere landen in Europa. Wordt vervolgd dus."

Daarnaast zal er nog een nieuwe regel worden doorgevoerd: keepers krijgen minder ruimte om penaltynemers te verstoren. Dit zal voortaan bestraft worden. Het zou dan gaan om 'het unfair beïnvloeden van de speler die de strafschop neemt door bijvoorbeeld de paal of lat aan te tikken of te treuzelen.'