Alles wat je moet weten over PSV - Ajax: belangen, huidige vorm en verwachtingen

Komende zondag staat de topper tussen PSV en Ajax op het programma. Voetbalflitsen zet alles over het topduel in de Eredivisie op een rijtje.

Vorm PSV en Ajax

Vrijwel niemand had voorafgaand aan het seizoen verwacht dat PSV zich zou kronen tot winterkampioen. De formatie van Roger Schmidt kende een sterke competitiestart, maar kreeg in september en oktober een aantal zware tikken te verwerken. Zo verloren de Eindhovenaren onder meer van Ajax (5-0) en Feyenoord (0-4). 

PSV is er uiteindelijk in geslaagd om Ajax te achterhalen op de ranglijst. Tegen de mindere goden gaat het vooralsnog goed, maar lukt het de Brabanders ook om een topper in de Eredivisie te winnen?

Ajax laat bij vlagen fenomenale dingen zien in de Champions League. In de Eredivisie oogt de ploeg van Erik ten Hag soms wat slordig, denk bijvoorbeeld aan het doelpuntloze gelijkspel tegen Go Ahead Eagles.

Het ongemotiveerde spel van Ajax is het meest zichtbaar als de club een Champions League-duel achter de rug heeft. Groot voordeel voor de Amsterdammers is dat de eerstvolgende wedstrijd in het miljardenbal pas in februari plaatsvindt.

Verwachtingen

PSV beschikt over een goede selectie, met Cody Gakpo als absolute smaakmaker. De Eindhovenaren begonnen niet voor niets beter te draaien na de rentree van de 22-jarige aanvaller.

Een andere naam binnen de selectie is zeer opvallend, namelijk Ritsu Doan. De Japanse middenvelder leek op weg naar de uitgang in Eindhoven, maar heeft zich wonder boven wonder terug in de basis gespeeld.

Gezien het spelersmateriaal heeft Ajax op voorhand een grote kans om te winnen. Kijk alleen al naar de aanvalslinie. Antony en Dušan Tadić schitteren niet alleen op Europees niveau, maar ook in competitieverband.

Sébastien Haller is komende zondag absent vanwege de Afrika Cup. Ajax heeft echter een goede back-up: Brian Brobbey. De negentienjarige spits keerde in de winterstop terug in Amsterdam en stond tegen FC Utrecht direct in de basis. Brobbey maakte maar liefst twee doelpunten in Stadion Galgenwaard.

Belangen

De belangen zijn groot rondom deze kraker. Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad, noemt het zelfs een cruciale topper voor de komende jaren. Als PSV weer wil aanhaken bij de Europese top, is de club genoodzaakt om landskampioen te worden en Champions League-geld te genereren.

De kampioen van dit seizoen gaat aan de haal met een jackpot van veertig miljoen euro. Ajax heeft in de afgelopen vier seizoenen een flinke buffer opgebouwd dankzij de goede prestaties. De Amsterdammers kunnen het miljardenbal dus een keer kunnen missen. PSV heeft de Champions League-boot al driemaal gemist en snakt dus naar die jackpot.

Meest recente ontmoetingen

Ajax wist in de afgelopen vijf seizoenen geen enkele keer te winnen op bezoek bij PSV. De Eindhovenaren boekten in die vijf ontmoetingen drie zeges. De overige twee confrontaties eindigden in een 1-1 gelijkspel.

Laatste vijf edities van PSV - Ajax

Laatste vijf edities van PSV - Ajax

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘PSV - Ajax’

Ajax en Juventus volledig akkoord over Mohamed Ihattaren, transfer aanstaande

Ajacied steekt de draak met PSV: 'Camerastandpunt: Ajax staat bovenaan'

PSV en Ajax op Rapport: doelpuntenmakers blinken uit

Ajax en Juventus werken aan laatste details Ihattaren-deal... de drie mogelijke scenario's op een rij!

VI meldt: 'Europese topclubs azen op PSV-sterspeler, eerste gesprekken al gevoerd'

VIDEO: 'Antony duwt Brobbey uit de wedstrijd'

VIDEO: Lisandro Martínez doet een Neymarretje en rolt zich binnen de lijnen

Schmidt gaat los tegen vierde official: "Give the cup today to Ajax"

Van Ginkel na zien beelden zijlijn-moment Blind: 'Schandalig!'

VIDEO GOAL: Bal zichtbaar over de zijlijn, VAR keurt doelpunt Mazraoui goed (1-2)

Social media ontploft na vermeende bal over de zijlijn bij doelpunt Mazraoui