Omkoopschandaal in Brazilië; justitie spreekt van 'minstens dertien wedstrijden'

Brazilië is opgeschrikt door een matchfixing-schandaal. De justitie spreekt van minimaal dertien wedstrijden op de twee hoogste niveaus van de twee hoogste voetbalcompetities. Er zijn zestien personen aangeklaagd en daar vallen ook profvoetballers onder. Zij zouden bewust wedstrijden hebben gemanipuleerd in ruil voor smeergeld van criminelen.

Het gaat volgens de Braziliaanse justitie niet alleen om het beïnvloeden van uitslagen, maar zij zouden ook bewust een gele en/of rode kaart hebben gepakt. Daarnaast worden zij ook beschuldigt van illegaal gokken. Het zou gaan om profvoetballers van Cruzeiro, Fluminese en Athletico Paranaense, één van de verdachten speelt op dit moment bij Colorado Rapids. De MLS-club heeft inmiddels besloten om de verdachte direct te schorsen voor onbepaalde tijd. 

Op Twitter laat officier van justitie, Flávio Dino, weten bewijs te hebben van matchfixing. Hij heeft aan de federale politie laten weten dat zij zich moeten gaan verdiepen in deze zaak. De Braziliaanse voetbalbond heeft direct laten weten dat zij volledig mee willen werken aan het onderzoek. "We werken samen met de FIFA, andere internationale organisaties en de Braziliaanse clubs en instanties aan de bestrijding van fraude en andere misdaden binnen het voetbal”, aldus de voorzitter van het CBF.