Opinie van de Week: Mark van Bommel kan zichzelf en PSV niet langer in de maling nemen

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

PSV moet toch vrezen dat het de landstitel niet zal prolongeren. De wedstrijd tegen Feyenoord bevestigde andermaal de vormcrisis van de regerende kampioen. In weerwil van het geforceerde optimisme in Eindhoven, waar trainer Mark van Bommel met statistieken wappert en blijft volhouden dat de prestaties niet onderdoen met die in de periode voor de winterstop. Eind december rustte de voorsprong op Ajax immers ook maar op twee schamele punten.

Topper tegen Feyenoord bewees ongelijk Van Bommel

De topper met het raadselachtige Feyenoord stelde evenwel zowel Van Bommel als de volgers van PSV zwaar in het ongelijk. De tactiek van de Rotterdammers overrompelde de thuisploeg op beschamende wijze. Slim had trainer Giovanni van Bronckhorst de twee vleugelspitsen opdracht gegeven bij balverlies diep terug te zakken en daarmee het middenveld aan te vullen.

Alleen Nicolai Jørgensen kreeg de vrijheid om op de helft van PSV af te wachten. Het foefje ontregelde de bedoelingen van de Brabanders. Zoals dat tegenwoordig heet wilden zij hoog druk zetten, maar dat voornemen stikte in de drukte van het goed georganiseerde Feyenoord. Aanvoerder Luuk de Jong werd zodoende gedwongen de spits te verlaten om ver verwijderd van het strafschopgebied te proberen de schade te beperken. Hetgeen mislukte, omdat de topscorer daarvoor de potentie mist.

Pas in de rust repareerde Van Bommel enigszins de gekraakte code. Hij ruilde Gastón Pereiro in voor de jeugdige Cody Gakpo. Wel wat laat, maar nog niet te laat, omdat Feyenoord verzuimde het veel betere spel om te zetten in doelpunten. Dat gebeurde pas gedeeltelijk na de domme rode kaart voor Sven van Beek, waarbij doelman Jeroen Zoet zich liet verrassen door een geplaatst afstandsschot van de uitblinkende Jørgensen.

Rosario en Hendrix kunnen niet tippen aan Ziyech

Met tien man overleefde Feyenoord het slotoffensief van PSV dankzij ouderwetse reddingen van voormalig Ajax-doelman Kenneth Vermeer, maar mede ook door de eigen tekortkomingen van de koploper. Buiten de voorhoede ontbeert de Eindhovense formatie vooral creativiteit, zowel op het middenveld als in de achterhoede. Types als Jorrit Hendrix en Pablo Rosario zijn nuttig om gaten te vullen en combinaties van tegenstanders af te stoppen, maar kunnen niet tippen aan de klasse en brille van bijvoorbeeld Hakim Ziyech.

Het vierde gelijke spel in de tweede helft van de competitie is wel degelijk funest en alarmerend voor de ambities van PSV. Het elftal schreeuwt om veranderingen, voor zover ze in voorraad zijn op de Herdgang. Waar hebben aankopen als Maximiliano Romero en Erick Gutiérrez zich verstopt? Waarom wil de trainer geen gebruik maken van deze duur ingekochte buitenlanders?

Ook tegen Feyenoord verried Van Bommel zijn duidelijke voorkeur voor eigen jeugd, als Gakpo en Mohammed Ihattaren. Zeker getalenteerd, maar nog lang niet zo ver in hun ontwikkeling als menig leeftijdgenoot bij Ajax. Dat beperkt de trainer hoe dan ook om de boel eens flink op te schudden. Hij kan niet blijven roepen dat het allemaal wel meevalt met de terugval en zodoende zichzelf in de maling te nemen. Komende zaterdag wacht Excelsior op het toch al lastige kunstgras in Kralingen. Het vervolg van de Eredivisie vereist ingrepen, die van durf en een objectieve keuzes getuigen.

PSV krijgt het lastiger dan Ajax

Want wie het resterende programma van de top-twee bestudeert, kan niet anders tot de conclusie komen dan dat PSV het lastiger krijgt dan Ajax. Temeer, omdat de Brabanders eind maart in Amsterdam moeten aantreden in een confrontatie van alles of niets. Zeker, ook de rivaal uit de hoofdstad heeft zijn suprematie van voor de winterse onderbreking afgeschud. En dient energie uit te sparen voor de return in Spanje tegen Real Madrid. Maar het team van trainer Erik ten Hag oogt al met al toch in een betere stemming en imponeert sowieso met hogere scores.

Van de KNVB mag Ajax zich komend weekeinde in alle rust opladen voor de Champions League. Voor PSV toch de gelegenheid om alle scepsis te weerleggen en uit te lopen naar een marge van vijf punten……

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE PSV - Feyenoord: Doelpunten, video beelden en samenvatting #PSVFEY’

Prachtige beelden: De huldiging van dartskampioen Michael van Gerwen bij PSV (VIDEO)

VIDEO: Harry Vermeegen doet de Mark van Bommel van tijdens #PSVFEY na

Sven van Beek hoort schorsing na directe rode kaart tegen PSV

VIDEO: De mooiste reddingen van Kenneth Vermeer tegen PSV op een rij

Arno Vermeulen schrok van PSV tegen Feyenoord: "Figurant in eigen stadion"

Samenvatting PSV - Feyenoord 1-1 (alle goals) VIDEO

Wim Kieft stoort zich aan Mark van Bommel: "Staat als een achterlijke langs de kant"

Van der Heijden over 1-1 gelijkspel tegen PSV: "We speelden erg sterk maar beloonden onszelf niet"