Terugblik: zo verliepen de laatste tien bekerfinales

Ajax en PSV nemen het zondagavond tegen elkaar op in de finale van de KNVB Beker. Hoe verliepen de laatste tien bekerfinales? Voetbalflitsen zet ze voor je op een rijtje!

PSV - Heracles Almelo 3-0 (2011/2012)

In het seizoen 2011/2012 ging de strijd om de 'dennenappel' tussen PSV en Heracles Almelo, dat voor het eerst in de clubhistorie in de bekerfinale stond. De club uit Overijssel kon maar moeilijk een vuist maken en ging met 3-0 ten onder, mede dankzij twee schitterende treffers van Ola Toivonen en Jeremain Lens.

AZ - PSV 2-1 (2012/2013)

In het daaropvolgende seizoen stond PSV opnieuw in de bekerfinale, ditmaal met AZ als tegenstander. De Alkmaarders schoten uit de startblokken en stonden binnen een kwartier op een 2-0 voorsprong. Met een half uur op de klok bracht Jürgen Locadia de spanning terug in de wedstrijd. PSV probeerde daarna op gelijke hoogte te komen, maar AZ slaagde erin de bekerwinst over de streep te trekken.

PEC Zwolle - Ajax 5-1 (2013/2014)

In het seizoen 2013/2014 ging de finale van de KNVB Beker tussen reuzendoder PEC Zwolle en landskampioen Ajax. Ricardo van Rhijn zette de Amsterdammers nog wel prachtig op voorsprong, maar na wat oponthoud vanwege vuurwerk op het veld maakte PEC Zwolle gehakt van Ajax. De Blauwvingers zegevierden met 5-1 (!) en veroverden daarmee hun eerste prijs in de geschiedenis van de club.

PEC Zwolle - FC Groningen 0-2 (2014/2015)

PEC Zwolle bereikte een jaar later opnieuw de bekerfinale, maar moest ditmaal zijn meerdere erkennen in FC Groningen. Albert Rusnák ontpopte zich tot man van de wedstrijd door beide treffers van de noorderlingen voor zijn rekening te nemen. De bekerwinst op PEC Zwolle betekende de eerste prijs in de clubhistorie van FC Groningen.

Feyenoord - FC Utrecht 2-1 (2015/2016)

In het seizoen 2015/2016 mochten Feyenoord en FC Utrecht zich melden voor de eindstrijd in De Kuip. Op slag van rust kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Een voorzet van Dirk Kuyt werd op waarde geschat door Michiel Kramer. Aan het begin van de tweede helft kwamen de Domstedelingen langszij via Ramon Leeuwin. Een kwartier voor tijd trok Feyenoord de wedstrijd alsnog naar zich toe. Met een fraaie solo bezorgde Eljero Elia zijn ploeg de beker. Zodoende won Feyenoord voor het eerst sinds 2008 een prijs.

AZ - Vitesse 0-2 (2016/2017)

In 2017 kruisten Vitesse en AZ de degens in de bekerfinale. Het bleef lang 0-0 in De Kuip, tot minuut 80. Ricky van Wolfswinkel kopte Vitesse op voorsprong. Een paar minuten later schoot diezelfde Van Wolfswinkel zijn tweede van de avond binnen. Daarmee legden de Arnhemmers voor het eerst in de clubhistorie beslag op de KNVB Beker.

AZ - Feyenoord 0-3 (2017/2018)

Het jaar daarna kreeg AZ opnieuw de kans om de beker in de wacht te slepen, met deze keer Feyenoord als tegenstander. Na iets minder dan een half uur spelen schoot Nicolai Jørgensen uit de rebound raak: 1-0. Vlak na rust maakte Robin van Persie met een heerlijk stiftje de tweede Rotterdamse treffer. In de slotfase verzorgde Jens Toornstra het slotakkoord. Zo won Feyenoord voor de tweede keer in drie tijd de KNVB Beker.

Willem II - Ajax 0-4 (2018/2019)

In 2019 had Willem II de zware opgave om in de bekerfinale af te rekenen met Ajax, dat een paar dagen later zou aantreden tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. De Tilburgers hadden weinig in te brengen en ging met ruime cijfers onderuit: 0-4. Het hoogtepunt van de wedstrijd? De tweede goal van de Amsterdammers.

FC Utrecht - Feyenoord (2019/2020)

FC Utrecht en Feyenoord zouden op zondag 19 april 2020 tegenover elkaar staan in de finale van de KNVB Beker, maar daar ging door de coronapandemie een streep doorheen.

Ajax - Vitesse 2-1 (2020/2021)

In het seizoen 2020/2021 kon de bekerfinale wél gespeeld worden. In een lege Kuip gingen Ajax en Vitesse op jacht naar de 'dennenappel'. Halverwege de eerste helft opende Ryan Gravenberch op heerlijke wijze de score. Niet veel later stond het alweer gelijk door Loïs Openda. De wedstrijd bleef lang in evenwicht. In de slotfase ging het echter helemaal mis voor Vitesse. In de 86ste minuut werd Jacob Rasmussen met rood van het veld gestuurd, waarna David Neres in de blessuretijd de winnende maakte.

PSV - Ajax 2-1 (2021/2022)

Een jaar later kon Ajax voor de derde keer in vier tijd de beker winnen. Daarvoor moest PSV worden verslagen. Dat leek ook te lukken, nadat Gravenberch de Amsterdammers in de eerste helft op voorsprong had geschoten. Direct na rust kwam PSV binnen mum van tijd twee keer tot scoren via Érick Gutiérrez en Cody Gakpo. Een Amsterdamse comeback kwam er niet meer, waardoor de beker mee naar Brabant ging.