PSV bezig aan historisch seizoen; is de voorsprong uniek in Europa?

Onder Peter Bosz stijgt PSV dit seizoen tot grote hoogte. De Eindhovenaren verloren nog geen enkel duel in de Eredivisie en wisten te overwinteren in de UEFA Champions League. Hoe bijzonder is dit seizoen eigenlijk in vergelijking met de Europese topcompetities? Wij zochten het voor je uit!

PSV maakt veel indruk in de Eredivisie

Met een puntenaantal van 72 uit 26 competitiewedstrijden staat PSV ruim bovenaan op de ranglijst in de Nederlandse voetbalcompetitie. Zonder pardon werd er met overtuigende cijfers afgerekend met ploegen als PEC Zwolle, Almere City FC en zelfs ook AZ. De voorsprong met Feyenoord bedraagt tien punten en daarmee kunnen de Brabanders een mooie prestatie neerzetten in de Eredivisie.

Het is namelijk inmiddels alweer drie jaar geleden dat het verschil tussen een koploper en diens achtervolger zo groot was. Ajax deed dat in seizoen 2020-2021 en toen bedroeg de afstand na 34 speelrondes zestien punten tussen kampioen Ajax en PSV

Spannende strijd in de Premier League om landstitel

In Engeland is de titelstrijd spannender dan ooit! Er zijn namelijk drie ploegen die nog altijd volop in de race zijn om als nummer één te eindigen: Arsenal, Liverpool en Manchester City. Met nog tien speelrondes te gaan is zijn de Londenaren koploper met 64 punten, maar zij verschillen alleen op doelsaldo met Liverpool. The Reds hebben namelijk hetzelfde puntenaantal, maar kregen twee goals meer tegen en waren vijf keer minder trefzeker. Manchester City hijgt de twee topploegen in de nek met 63 punten. Spannende weken op komst in Engeland!

Real Madrid voert boventoon in Spaanse competitie

In Spanje is een vergelijkbaar scenario gaande als die zich momenteel in de Eredivisie afspeelt. Real Madrid is namelijk lijstaanvoerder en heeft een voordeel van acht punten ten opzichte van achtervolger FC Barcelona. Met nog negen wedstrijd op het programma lijkt de strijd gestreden te zijn. Op 21 maart treffen de twee grootmachten elkaar op Madrileens grondgebied, kan de genadeklap eventueel uitgedeeld worden én het gat tussen nummer één en twee elf punten worden.

Grote verrassing in Bundesliga in de maak

In Duitsland is Bayern München eigenlijk standaard titelfavoriet en ruim voor het einde van de competitie landskampioen, maar dit jaar geldt dat niet. Bayer Leverkusen is namelijk bezig aan een fantastisch seizoen en lijkt er dit jaar met de landstitel vandoor te gaan. Zij staan tien punten voor op Der Rekordmeister, dat dit seizoen enorm tegenvalt. Vorig seizoen verspeelde Borussia Dortmund in de allerlaatste speelronde, voor eigen publiek, het kampioenschap. 

Inter toont overmacht in Serie A 

De grootste voorsprong tussen de nummer één en twee is terug te zien op de Serie A-ranglijst. Inter staat namelijk al veertien punten voor op AC Milan en dat betekent dat zij al over vijf wedstrijden kampioen kunnen worden. Daarvoor moeten de twee ploegen uit Milaan alle vier opkomende duels winnen, terwijl er op 22 maart een onderling treffen op het programma staat. Mogelijk wordt Inter dus kampioen tegen rivaal AC Milan.