De zeven mooiste voetbalsprookjes van 2023, van Spakenburg tot Girona!

Het jaar loopt ten einde en ook in 2023 zijn er een hoop prachtige verrassingen geweest waar we maar wat graag aandacht aan besteden. Dit zijn de zeven grootste voetbalsprookjes van 2023 op een rij!

1) Girona

Dat Girona na zestien wedstrijden koploper is in La Liga had niemand verwacht. Want niet FC Barcelona, maar streekgenoot Girona is vooralsnog de grote rivaal van Real Madrid in de strijd om het kampioenschap van Spanje. De stuntploeg van Daley Blind nestelde zich zondagavond aan kop van de Liga met een verdiende en overtuigende 2-4 zege bij Barça. Het sprookje gaat door in 2024 en het is dan ook de vraag wie Girona gaat afstoppen.

2) Aston Villa 

Aston Villa won in een week van Manchester City en Arsenal. De twee overwinningen op de titelkandidaten zorgen ervoor dat de club uit Birmingham zelf nog maar twee punten van de koppositie in de Premier League verwijderd is. De voortekenen op een topklassering zijn er. Aston Villa heeft voor de vijfde keer in de historie 35 punten of meer na zestien wedstrijden. Drie keer eerder werd Aston Villa vervolgens kampioen en eenmaal werd een tweede plek bemachtigd.

Samenvatting Tottenham Hotspur - Aston Villa 1-2:

3) Bologna 

Bologna is bezig aan een ijzersterk seizoen. Dat heeft mede te maken met de goede prestaties van Zirkzee. Na vijftien wedstrijden staat de Nederlander op zeven doelpunten. Bologna, die normaal een middenmoter is, bevindt zich op dit moment in de subtop van de Serie A met een vijfde plek. Zelfs voor landskampioen Napoli. 

Samenvatting Salernitana - Bologna 1-2 met twee doelpunten van Joshua Zirkzee:

4) Luton Town

De komst van Luton in de rijkste competitie ter wereld, 30 jaar nadat ze voor het laatst in de hoogste klasse verschenen, is een van de hoogtepunten van het Engelse voetbal in 2023. Het is nog maar tien jaar geleden dat Luton strandde op het zesde niveau. Nu staan ze achttiende in de Premier League. Een van hun spelers, Pelly Ruddock Mpanzu, was bij elke stap aanwezig: hij werd de eerste speler in de geschiedenis die voor hetzelfde team uitkwam in elk van de vijf hoogste divisies van Engeland. Luton promoveerde na de beslissende wedstrijd op Wembley tegen Conventry City na strafschoppen:

5) Spakenburg

Spakenburg bereikte in het seizoen 2022/2023 de halve finale van de KNVB Beker. De tweede divisionist verloor in de halve finale vervolgens met 1-2 van PSV, maar legde de topclub van de Eredivisie het vuur aan de schenen. Onder meer FC Groningen en FC Utrecht werden uitgeschakeld door Spakenburg. FC Groningen werd in de tweede ronde verslagen met 2-3 en FC Utrecht in de kwartfinale met 1-4:

6) Almere City

De club, in 2001 opgericht en sinds 2005 uitkomend in het betaald voetbal, timmerde de laatste jaren aardig aan de weg. Nadat de club in de eerste jaren vooral in de onderste regionen van het betaald voetbal speelde, ontwikkelde Almere zich vanaf 2015 tot een vaste waarde in de subtop van de eerste divisie. Vorig seizoen eindigde de club als derde, achter Heracles Almelo en PEC Zwolle die allebei direct promoveerden. Almere won in de finale van de play-offs in twee duels van FC Emmen, waardoor de club uit Flevoland voor het eerst in de Eredivisie mag uitkomen:

7) Union Berlin

Union Berlin beleefde een memorabel seizoen in 2022/23. Door een knappe vierde plek in de Bundesliga verzekerde de club zich voor het eerst van een Champions League-plek. Supporter Jacob Sweetman zet alle prestaties op een rijtje: "Het was al opmerkelijk dat Union de Bundesliga bereikte. Vervolgens was kwalificeren voor de Conference League onwerkelijk. En toen de laatste 16 van de Europa League te halen en Ajax uit te schakelen. Dit waren situaties om van te dromen. Als je vijf jaar geleden tegen mensen had gezegd dat we in die competitie zouden zitten en Ajax zouden verslaan, hadden ze je uitgelachen. we hadden het gewoon gedaan”, zegt de rasechte supporter tegenover thenationalnews. "Alsof het niet mooier kon, kwalificeerden we ons ook nog voor de Champions League."