Spitse pleit voor gelijke kansen: "Ga toch ook niet gratis bij AH werken?"

Sherida Spitse, de aanvoerder van Ajax en 271-voudig Oranje-international, pleit in een interview met De Telegraaf voor gelijke kansen in de Eredivisie voor vrouwenvoetballers.

Ze benadrukt dat hoewel Ajax dit seizoen indruk maakt in de Champions League, er in de Nederlandse competitie nog veel verbeterd kan worden. Spitse uit haar zorgen over de beperkte trainingsmogelijkheden en onvoldoende randvoorwaarden bij sommige Eredivisie-clubs, waarbij ze aandacht vraagt voor de faciliteiten en vergoedingen.

"Lang niet alle Eredivisie-clubs kunnen volle bak trainen. Er ontbreken teveel randvoorwaarden. De faciliteiten en de vergoedingen zijn gewoon niet oké."

Gelijke behandeling

De 33-jarige middenvelder benadrukt het belang van gelijke behandeling en benoemt dat niet alle speelsters in de Eredivisie een contract hebben, ondanks dat het hun werk is. Ze vergelijkt dit met het niet gratis werken bij een supermarkt en pleit voor op zijn minst een minimumloon voor speelsters.

"Je gaat toch ook niet gratis bij Albert Heijn werken? Of voor reiskosten? Dat is precies hetzelfde wat veel speelsters in Nederland meemaken. Het is ons werk en dan mag je toch op zijn minst minimumloon verwachten? Dat stukje ligt toch echt bij de KNVB, omdat iedere club volgens de licentievoorwaarde slechts vier contractspelers moet hebben. Dat is helemaal niks, dat kan niet."

Investeren in het vrouwenvoetbal

Spitse wijst op de verantwoordelijkheid van de KNVB, aangezien elke club volgens de licentievoorwaarden slechts vier contractspelers moet hebben, wat volgens haar ontoereikend is. Spitse onderstreept dat investeren in vrouwenvoetbal zich uiteindelijk zal terugbetalen, zoals te zien is aan het succes van Ajax in de Champions League.

Fullprofs

"Zoveel geld kost het niet. Als je echt wat wil, zoals Ajax, dan zie je uiteindelijk dat het zich uitbetaalt. Kijk hoe goed we het doen in de Champions League. Voor Chelsea (Ajax-opponent, red.) zijn al meer dan 20.000 kaartjes verkocht en we hebben nog een maand te gaan. Kijk, we willen in Nederland van alles. Maar dan moet je onze meiden wel de kans bieden om fullprof te zijn. Dat wordt niet gedaan en daar maak ik me wel een beetje boos om."

Ze uit haar frustratie over het gebrek aan kansen voor vrouwelijke spelers om professioneel te zijn in Nederland en benadrukt dat dit haar boos maakt. Sherida Spitse hoopt dat alle Eredivisie-speelsters binnenkort een contract zullen krijgen en roept op tot meer steun voor het vrouwenvoetbal in Nederland.