"Er is nog één mogelijke uitweg: Van de Beek móet terug naar Ajax"

Voor Donny van de Beek zit er nog maar één ding op: terugkeren naar Ajax. Dat stelt John Graat, chef sport bij Trouw, in zijn wekelijkse column voor de ochtendkrant.

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Eintracht Frankfurt, die Van de Beek sinds januari huurt van Manchester United, hem niet heeft ingeschreven voor de knock-outfase van de Conference League. "Ik vond het een pijnlijk bericht. Na een proeftijd van een maand is hij alweer bijna overbodig verklaard. Alwéér. Hij is nog altijd pas 26", zo schrijft Graat in zijn column.

In september 2020 maakte Van de Beek, na een uiterst succesvolle periode bij Ajax, de overstap naar Manchester United. Graat: "Iedereen wilde hem hebben, die jongen met die voorbeeldige instelling. Hij ging voor 39 miljoen naar de slangenkuil van Manchester United. Maar hij werd er al snel een overbodige voetballer, net als tijdens zijn mislukte uitstapje naar Everton".

"Toen Erik ten Hag in Manchester neerstreek, was er even nieuwe hoop. Hij verprutste het", gaat de sportjournalist verder. "Ten Hag verklaarde dat Van de Beek niet meer dezelfde speler was als degene met wie hij in Amsterdam had gewerkt. Afgelopen zomer mocht hij niet eens mee op oefentrip naar Noorwegen. Zijn naam haalde niet de lijst van 25 spelers voor de Champions League".

Graat 'weet niet meer aan wie het ligt'. "Is hij niet opgewassen tegen de smeerlapperij in de jungle van het voetbal omdat hij niet hard genoeg is? Een patser is hij nooit geweest. Als achttienjarige had hij weliswaar al een Mercedes, om comfortabel op en neer naar Amsterdam te rijden, maar daarmee werd hij liever niet gezien in het dorp. Hij wilde niet opvallen. Dus pakte hij op weg naar vrienden het oude bestelbusje van zijn vader".

"Er lijkt wel iets geknakt, in dat hoofd. Of is Van de Beek altijd overschat geweest, zoals er wel meer van dat bejubelde Ajax uit 2019 voor de echte top niet goed genoeg bleken (Neres, Onana, Ziyech, Tagliafico)? Hij lijkt niet meer te weten hoe het moet, sinds Dusan Tadic niet meer in de buurt is. Donny is de dichter die wanhopig zoekt naar zijn verloren muze maar steeds verder is verdwaald in het diepst van zijn gedachten. Er is nog één mogelijke uitweg: terug naar de soep in huize Swart. Van de Beek, deze zomer transfervrij, móet terug naar Ajax. Hoe dan ook".