Daley Blind: "Dat veranderde mijn leven en mijn carrière"

Zeven keer landskampioen worden met Ajax, de halve finale van de Champions League halen met Ajax en spelen voor de grootste clubs van Europa: stuk voor stuk zijn het mijlpalen die Daley Blind heeft bereikt in zijn spelerscarrière. Toch zijn deze hoogtepunten niet het belangrijkst voor de routinier. De 33-jarige verdediger geeft aan dat het WK van 2014 hem de meest kostbare herinneringen heeft gegeven.

"Spelen voor Ajax was altijd al een droom van me", vertelt de verdediger donderdag bij The Athletic. "Dat heb ik vanaf mijn zevende gedaan." De linkspoot geeft aan genoten te hebben van zijn eerste jaren bij Ajax. "We werden drie of vier keer op een rij landskampioen en we deden het goed in de Champions League. Toen maakte ik mijn droom al waar, ook al bestond die ploeg dus niet uit grote namen."

"Het WK van 2014 heeft mijn leven en mijn carrière veranderd", vertelt de verdediger daarna. Een specifiek moment geldt daarbij als hoogtepunt: "Mijn assist op Robin van Persie tijdens de 5-1 overwinnig op Spanje . Ik kreeg zoveel aandacht, dat was ik helemaal niet gewend." Tijdens dit WK groeide Blind uit tot een van de sterkste verdedigers van het Nederlands elftal. 

Het goede spel van Blind zorgde voor interesse uit Engeland. Louis van Gaal betaalde in 2014 17,5 miljoen euro voor de diensten van de multifunctionele verdediger. "Er was veel aandacht voor mij in de media, vooral doordat Van Gaal aangesteld was als trainer." Volgens Blind betekende de aanstelling van Van Gaal echter niet dat een transfer naar Manchester United in kannen en kruiken zat: "Maar toen verloor United 4-0 van een amateurploeg. Toen kreeg ik een belletje of ik wilde komen." 

In 2019 keerde Blind terug in Amsterdam. Kort daarvoor won hij wel de Europa League met Manchester United, ten koste van Ajax. Dat was een pijnlijke ervaring voor Blind: "Ik had het gevoel dat ik niet kon verliezen voor de ogen van mijn oud-ploeggenoten en vrienden, zelfs niet als Ajax-fan." Toch geeft de verdediger aan wel jaloers te zijn op dat Ajax. "Dan zou Ajax een finale winnen terwijl ik daar niet bij was, daar was ik een beetje jaloers op."

Ook interessant