10 keer dat de Klassieker uit hand liep: van ijsbal tot rellen

De Klassieker is altijd al een beladen wedstrijd geweest. De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is dan ook groot. Voetbalflitsen zet 10 incidenten op een rij waarbij de Klassieker eerder uit de hand liep.

Rivaliteit Ajax en Feyenoord

Ajax en Feyenoord zijn van origine de twee grootste clubs van Nederland. Zowel qua achterban als geschiedenis. Een kijkje in deze geschiedenis leert dat de rivaliteit tussen beide teams startte vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ruim 100 jaar later is de rivaliteit wellicht groter dan ooit en door de jaren heen mondde de haat en nijd tussen beide teams regelmatig uit tot onsmakelijke incidenten, waarbij niet alleen supporters, maar ook spelers en families van spelers slachtoffer werden.

Wim Jansen bekogeld met ijsbal tijdens Klassieker

Wim Jansen tekende in 1980 bij Ajax, nadat hij eerder een korte periode in de Verenigde Staten had gespeeld en daarvoor vijftien seizoen de clubkleuren van Feyenoord had verdedigd. De overstap zorgde voor kwaad bloed bij de aanhang van de Rotterdamse club. Op 7 december 1980 troffen de rivalen elkaar in De Kuip en in de warming-up werd Jansen geraakt door een ijsbal vanuit het publiek. De middenvelder begon nog aan de wedstrijd, maar moest na achttien minuten gewisseld worden: "Ik wilde per se spelen. Ik zag na de knal van die ijsbal de hele tijd al wazig, maar na een kwartier zag ik niets meer", verklaarde Jansen achteraf. Het duel werd met 4-2 gewonnen door Feyenoord.

Spijkerbommen tijdens Klassieker

In Amsterdam was bijna tien jaar later ook raak. Dit keer betrof het een incident tussen beide supportersgroepen. In het toenmalig stadion van Ajax, stadion De Meer, ging het helemaal mis toen er twee spijkerbommen (!) door hooligans vanuit het uitvak gegooid. De ME ontruimde het uitvak en de wedstrijd werd voortgezet. Er raakten negentien fans gewond, waarvan negen ernstig. De wedstrijd eindigde in een 1-1-gelijkspel.

Slag bij Beverwijk

Een gebeurtenis die bij menig voetbalfan een belletje doet rinkelen is de Slag bij Beverwijk. Nee, hier gaat het niet om een gebeurtenis uit de 80-jarige Oorlog of om de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Nee, in Beverwijk liep het in de jaren '90 compleet uit de hand bij een gewelddadig treffen tussen hooligans van Feyenoord en Ajax. Deze vechtpartij vond plaats bij een weiland in Beverwijk langs de A9. Hooligans gingen elkaar onder meer met ijzeren staven, stroomstootwapens en klauwhamers te lijf. De vechtpartij kostte Ajax-supporter Carlo Picornie het leven. De ME kon geen aanhoudingen ten tijde van de confrontatie verrichten. Er werd uiteindelijk één persoon veroordeeld voor de dood van Picornie.

Klassieker tussen beloftenteams loopt uit de hand

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord beperkt zich niet alleen tot de eerste elftallen. In het seizoen 2003/04 ging het ook faliekant mis toen Jong Feyenoord een wedstrijd tegen Jong Ajax speelde op De Toekomst. 'Fans' van de Amsterdamse club bestormden het veld en gingen spelers van Jong Feyenoord te lijf. Robin van Persie werd ingesloten en kreeg diverse klappen, terwijl teamgenoot Jorge Acuña per ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd met kneuzingen aan het hoofd, nek en ribben. Mario Been, destijds coach bij Jong Feyenoord, gaf aan dat hij zelf door een supporter met een mes achterna werd gezeten: "Ajax en de politie hebben gefaald", was de conclusie van Been. Toenmalig directeur van Ajax, Arie van Eijden liet weten 'zich diep en diep te schamen' voor het gedrag van de 'supporters' van Ajax.

Feyenoord -en Ajax-supporters bekogelen elkaar na Klassieker

Feyenoord en Ajax treffen elkaar in het seizoen 2004/05 voor de tweede maal. Een eerdere ontmoeting in de ArenA eindigde in een 1-1-gelijkspel. In De Kuip stapt Ajax na een enerverende tweede helft als winnaar van het veld. De wedstrijd eindigt in 2-3. Na afloop gaat het mis tussen beide supportersgroepen. Op het station vlak naast De Kuip bekogelen 'fans' van Feyenoord en Ajax elkaar. De ME grijpt in en drijft beide supportersgroepen uiteen, maar desondanks blijven de relschopper de aanwezige politie uitdagen. Er raken in totaal 52 agenten gewond en er wordt voor tonnen aan schade aangericht. Men spreekt van een van de ergste voetbalrellen ooit in Nederland.

Rellen na Klassieker zorgen voor verbod op uitfans

Vier jaar later gaat het opnieuw mis tussen 'fans' van Ajax en Feyenoord. De Klassieker in de Amsterdam ArenA gewonnen door de Amsterdammers met 2-0, maar die dag bestormen supporters van Ajax de meegereisde aanhang van Feyenoord. De ME herstelt de orde en 30 supporters worden gearresteerd. De gemeentes Amsterdam en Rotterdam trekken een harde conclusie na het zoveelste incident: vijf jaar lang geen uitsupporters en inmiddels is deze maatregel nog steeds van kracht.

Ajax-fan hangt pop van Kenneth Vermeer op

In het seizoen 2015/16 reisde Feyenoord af naar de Johan Cruijff ArenA voor de Klassieker. De Rotterdammers hadden zich in 2014 versterkt met Kenneth Vermeer, die voor 1 miljoen euro werd overgenomen van rivaal Ajax. Het eerste seizoen waren er geen spraakmakende incidenten rondom de terugkeer van Vermeer in het Feyenoord-shirt in de ArenA, maar in 2016 was dit compleet anders. Een 'supporter' van Ajax hing een pop met een shirt van Vermeer op aan een strop en dat leidde tot verbolgenheid en afschuw alom. De doelman deed aangifte en de dader kreeg een werkstraf en stadionverbod. Ajax won het duel in de ArenA met 2-1 van Feyenoord.

Berghuis geraakt door aansteker in ArenA tijdens Klassieker

In het seizoen 2016/17 speelde Feyenoord opnieuw in de ArenA met Steven Berghuis als speler van de Rotterdamse club. De middenvelder annex aanvaller werd door een aansteker geraakt nadat hij een bal bij de cornervlag terug het publiek in schoot. Berghuis moest zijn actie bekopen met een gele kaart en moest, doordat hij bloedde, even behandeld worden. De KNVB stelde destijds geen vooronderzoek in, omdat Ajax met betrekking tot het incident vijf personen een stadionverbod had gegeven en daarmee 'voldoende maatregelen' had getroffen.

Familie Feyenoord-spelers belaagd bij mini-Klassieker

In het seizoen 2018/19 liep de kampioenswedstrijd tussen de 'onder 19'-teams van Ajax en Feyenoord uit de hand door ongeregeldheden langs de lijn. Het duel tussen de talenten van beide teams werd na ruim een half uur spelen gestaakt, omdat 'fans' van de Amsterdamse club de meegereisde familie van Feyenoord-spelers wilden belagen. De onrust ontstond nadat Feyenoorders klapten bij een grote kans van hun club. Dit werd gezien als provocatie, waarna de Ajax-supporters verhaal gingen halen. Beide coaches, John Heitinga (Ajax onder 19) en Dirk Kuyt (Feyenoord onder 19), probeerden de boel te sussen. De wedstrijd werd definitief gestaakt 

Steven Berghuis ontvangt bedreigingen

Steven Berghuis was tussen 2016 en 2021 speler van Feyenoord en droeg zelfs enkele seizoenen de aanvoerdersband van de Rotterdamse club. De overstap naar Ajax van de middenvelder annex aanvaller kwam daarom als een schok voor de aanhang van Feyenoord, die de transfer naar de rivaal niet konden begrijpen. Het resulteerde in ernstige bedreigingen aan het adres van Berghuis van enkele 'supporters'. De speler deed aangifte en was een seizoen later opnieuw het mikpunt rond de Klassieker. Berghuis legde de schuld onder meer bij de media en oogstte veel lof voor zijn betoog. Het resulteerde ook in een rustige Klassieker de tweede edities daarna voor Berghuis.

Een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de Klassieker

De Klassieker in de halve finale van het bekertoernooi markeerde opnieuw een dieptepunt in de historie van het Nederlandse voetbal. In een spannend duel waarbij Ajax vlak na rust op voorsprong was gekomen, ontstond er een opstootje aan de zijlijn. Tijdens de Klassieker in De Kuip in competitieverband hingen er nog massaal netten rondom het veld, maar woensdagavond was dit niet het geval. Het ging direct mis. Tijdens het opstootje werd Davy Klaassen geraakt met een aansteker. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt en hervat na een toespraak van John de Wolf. Ajax sleepte de overwinning uit het vuur, maar het incident markeert een nieuwe zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Klassieker.

Geen uitsupporters bij De Klassieker

Ajax en Feyenoord moeten het nog altijd doen zonder support bij uitwedstrijden in onderlinge clashes. Waarom en sinds wanneer zijn er geen uitsupporters bij De Klassieker?

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers