Rotterdamse burgemeester reageert op dramatische avond : "Dit is het failliet van de sport"

Tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in de halve finale van de KNVB Beker zat Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, in het stadion. Hij zag een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden aan de rivaliteit tussen de twee clubs en een nieuw dieptepunt in het dossier voetbalsupporters. 

"Ik vond het een teleurstellende avond", begint Aboutaleb woensdagavond tegenover de NOS. "Voetbalwedstrijden bevecht je op het veld, op een sportieve manier, niet door mensen die zich kennelijk voor supporters uitgeven. Er wordt vanuit een hoek gegooid met ongelofelijk veel blikjes, bier en met een aansteker die Davy Klaassen een bebloed hoofd heeft bezorgd. Dat spijt me voor hem, maar ik ben ook blij dat de Feyenoord-organisatie en de politie de verdachte snel opgepakt hebben."

Aboutaleb heeft als burgemeester de bevoegdheid om het duel te staken, maar volgens hem was dat geen optie: "Dat is geen onderdeel geweest van het scenario van vanavond. Dit is wel het failliet van de sport, als sporters het veld moeten verlaten door toedoen van omstanders. Als burgemeester kan ik een wedstrijd stilleggen, maar dan moet er een vraagstuk van openbare orde spelen. Dat was nu niet het geval."

Netten en uitsupporters

"Er hingen aan drie kanten netten en juist waar die er niet waren ging het mis. Ongelofelijk treurig", stelt Aboutaleb. Daarnaast liet de burgemeester door te schemeren dat er dus ook de komende tijd niet gehoopt hoeft te worden op uitsupporters tijdens De Klassieker: "Je kan wel zeggen 'die burgemeester is conservatief en wil geen uitsupporters toelaten, en geen Feyenoord-fans naar Amsterdam laten gaan', maar je ziet nu hoe gespannen die Klassieker is. Dit is een ingewikkelde discussie. De mensen die zeggen dat je gewoon uitsupporters moet laten gaan, hebben makkelijk praten.

Feyenoord-doelman vertrekt