Keepers in gevecht bij Feyenoord. Wordt het Bijlow of Wellenreuther?

Het lijkt steeds lastiger te worden voor trainer Arne Slot om te bepalen wie de eerste doelman van Feyenoord moet zijn. Vorig seizoen was dit nog Justin Bijlow, ook dit seizoen leek dat het geval tot de 26-jarige doelman geblesseerd raakte. Wordt Justin Bijlow straks alsnog de eerste keeper van Feyenoord of toch de goed presterende Timon Wellenreuther?

De Carrières van Justin Bijlow en Timon Wellenreuther

Wanneer Bijlow hersteld is van zijn blessure aan zijn kuit zal Slot de keuze moeten gaan maken wie zijn eerste doelman wordt. De concurrentie van Bijlow is de 28-jarige Duitser Timon Wellenreuther. De in Rotterdam geboren Bijlow speelt al zijn gehele professionele carrière bij Feyenoord. Wellenreuther daarentegen heeft al verschillende clubs op zijn cv staan: FC Schalke 04, RCD Mallorca, Willem II, RSC Anderlecht en sinds het seizoen 2022/2023 ook Feyenoord.

Zo keepen Justin Bijlow en Timon Wellenreuther voor Feyenoord

Bijlow heeft in de zes voorgaande seizoenen dat hij keepte voor Feyenoord zes prijzen weten te winnen. Hij werd twee keer landskampioen, won tweemaal de Johan Cruijff Schaal en één keer de KNVB-beker. Verder kwam Bijlow tot op heden acht keer uit voor het Nederlands elftal. Wellenreuther heeft een minder uitgebreide prijzenkast, hij werd bij Karlsruher SC (destijds onder 19) kampioen in de derde divisie van Duitsland. Daarnaast won hij eveneens als Bijlow het landskampioenschap met Feyenoord in het seizoen 2022/2023. Bijlow kwam dat seizoen echter 25 keer in actie tegenover de negen keer van Wellenreuther. Verder kwam Wellenreuther tot op heden nog niet uit voor het Duitse nationale elftal. De professionele analisten zijn verdeeld als ze een keuze tussen de twee keepers moeten maken.

Blessures vergeleken

Bijlow heeft niet alleen meer prijzen op zijn naam staan dan de Duitse concurrent. Zo heeft Bijlow een enorme geschiedenis aan blessureleed. Hij liep sinds 2018 maar liefst acht verschillende blessures op, verdeeld over zes verschillende seizoenen. Vooralsnog is het sinds 2018/2019 elk jaar raak geweest voor Bijlow. Hij is in totaal 704 dagen (hier komt nog bij op wat hij momenteel mist tot zijn rentree dit seizoen) geblesseerd geweest in zijn carrière en miste hierdoor al 187 wedstrijden. Als dan gekeken wordt naar zijn concurrent Wellenreuther, dan zijn dat minder hoge aantallen. Hij raakte sinds 2013/2014 in vier verschillende seizoenen geblesseerd. Hierbij ging het om vijf verschillende blessures, een totaal van 96 dagen en 21 gemiste wedstrijden.

De toekomst voor Timon Wellenreuther en Justin Bijlow bij Feyenoord

Met de rentree van Bijlow aanstaande bij Feyenoord is het nog maar de vraag wie trainer Arne Slot gaat benoemen als eerste doelman. In de afwezigheid van de Nederlander heeft de Duitser indruk gemaakt, wat tot een lastige keuze leidt voor de trainer van de Rotterdammers, al gaf Arne Slot wel duidelijkheid over wie er keeper is tijdens de KNVB-bekerfinale.

Als het aan Wellenreuther zelf ligt, blijft hij gewoon in de basis. In eerdere interviews liet hij al blijken dat hij het niet ziet zitten tweede keeper te zijn. Hij wil spelen, de vraag is dan waar hij dat gaat doen. Wellenreuther heeft een tweejarig contract getekend bij Feyenoord tot de zomer van 2025. De vraag is, mede met wie er eerste keeper wordt, of hij dat gaat uitdienen bij de Rotterdamse club. In het scenario waarin Bijlow weer doelman nummer één wordt, lijkt dat laatste onwaarschijnlijk. Zo zouden meerdere Europese clubs de doelman in de gaten houden sinds zijn uitstekende optreden bij Feyenoord dit seizoen. Een opvallende naam die in de media genoemd wordt is concurrent PSV. Maar van directe interesse is nog geen sprake, het is dus afwachten wat trainer Arne Slot beslist in deze kwestie en welke clubs zich wellicht komen melden voor de Duitse doelman.

Andersom is het ook niet te verwachten dat Justin Bijlow zich als international neerlegt bij een plek als tweede doelman. Gezien zijn blessure gaan er over de tot voor kort onomstreden eerste doelman ook beduidend minder transfergeruchten.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt