Heeft het slechte seizoen van Ajax effect op de waarde van het team?

Ajax draait een matig seizoen 2022/23 met een gedeelde tweede plaats in de Eredivisie en tot tweemaal toe Europese uitschakeling. De Amsterdammers kunnen een relatief troosteloos seizoen nog met één prijs afsluiten: de KNVB beker. De selectie wordt verweten tekort te schieten. Hebben de slechte resultaten van de club uit Amsterdam effect gehad op de marktwaarden van de selectie? 

Stijgende waarden ondanks rampseizoen Ajax

Het seizoen van Ajax mag qua resultaten wellicht een flop genoemd worden, maar desondanks zijn er in de selectie ook lichtpunten te vinden. Van de spelers die in 2022 al in Amsterdam speelden, werden Jurrien Timber, Kenneth Taylor, Edson Álvarez en Mohammed Kudus allen meer waard in 2023. De marktwaarde van Timber steeg van 35 miljoen euro naar 42 miljoen euro, terwijl Kenneth Taylor van 4,5 miljoen euro naar maar liefst 14 miljoen euro ging. Álvarez steeg van 22 miljoen euro naar 35 miljoen euro en Kudus ging van 10 miljoen euro naar 30 miljoen euro. 

Daarnaast versterkte Ajax zich afgelopen zomer onder andere met Calvin Bassey, die overkwam van Rangers FC, en in de winterstop trokken de Amsterdammers ook Geronimo Rulli aan van Villarreal. Bassey was als speler van Rangers in 2022 'maar' 10 miljoen euro waard en steeg naar 18 miljoen euro dit jaar in dienst van Ajax. Rulli vertegenwoordigde in Spanje een waarde van 6 miljoen euro en steeg in een jaar naar 10 miljoen euro.

Dalende spelers binnen Ajax-selectie

Het matige seizoen van Ajax heeft ook zijn weerslag op enkele selectiespelers, maar met name op de zomeraankopen. In de zomer trok de Amsterdamse club onder anderen Owen Wijndal en Steven Bergwijn aan. De linksback, die van AZ overkwam, vertegenwoordigde in 2022 nog een waarde van 12 miljoen euro. Deze daalde in 2023 naar 10 miljoen euro. Bergwijn werd gekocht voor ruim 30 miljoen euro en vertegenwoordigde in 2022 een waarde van 25 miljoen euro. De aanvaller is nu 'maar' 24 miljoen euro waard.

Dusan Tadic die in 2022 ook voor Ajax uitkwam zag zijn waarde ook dalen. De aanvoerder in Amsterdam was vorig jaar 12 miljoen euro waard en vertegenwoordigt nu een marktwaarde van 7 miljoen euro. Dit heeft ook mede te maken met zijn leeftijd en bijbehorende potentie. Steven Berghuis en Devyne Rensch zagen hun waarde ten opzichte van 2022 niet stijgen of dalen. Berghuis blijft 14 miljoen euro waard, terwijl Rensch nog steeds 8 miljoen euro waard is.

De waarde van Ajax-spelers in 2022:

Bron: Transfermarkt

De waarde van Ajax-spelers in 2023:

Bron: Transfermarkt

Ook interessant