Vooruitblik op het nieuwe seizoen: wat gaat er veranderen binnen de Ajax-selectie?

Sven Mislintat heeft deze zomer een flinke klus te klaren bij Ajax. De nieuwe technisch directeur van de Amsterdammers moet de selectie van een flinke kwaliteitsimpuls gaan voorzien. Eerder kwam het nieuws naar buiten dat hij bij veel ex-Ajacieden wil polsen of een terugkeer reëel is. Voetbalflitsen blikt vooruit op het seizoen 2023/2024 en voorspelt wat er gaat veranderen in de Ajax-selectie.

Vertrek van meerdere sterkhouders

Bij het bestuur van Ajax wordt er rekening gehouden met het vertrek van drie sterkhouders. Jurriën Timber, Edson Álvarez en Mohammed Kudus zullen vanwege contractuele en financiële overwegingen bij een goed bod mogen vertrekken uit Amsterdam. Eerstgenoemde maakte vorig jaar de afspraak met het bestuur van Ajax om nog een jaar te blijven, mits hij het seizoen erop bij een goed aanbod mocht vertrekken. Dat moment lijkt voor Timber nu aangebroken. Eerder deze week werd hij gelinkt aan Napoli. Álvarez en Kudus zullen vooral vanwege financiële overwegingen kunnen vertrekken. De balveroveraar en creatieveling brengen veel elementen in het spel van Ajax. Desondanks kunnen de spelers het financiële gat, dat ontstaat door het mislopen van Champions League-voetbal, opvangen met een hoge transfersom. Edson Álvarez lijkt te vertrekken naar Borussia Dortmund. Eerder deze week werd bekend dat de Duitsers werk maken van de Mexicaan.

Op zoek naar verdedigende kwaliteitsimpuls

De verdediging van Ajax is dit seizoen af en toe zo lek als een mandje. De Amsterdammers maken zowel in de mandekking als opbouwend fout na fout. Spelers als Calvin Bassey en Jorge Sánchez moeten het vaak ontgelden bij de achterban van de hoofdstedelingen. Dit seizoen is er vanuit de jeugdopleiding van Ajax in ieder geval al een oplossing gevonden voor het probleem binnen de linkerkant van de Amsterdamse defensie. Dankzij de doorbraak van Jorrel Hato lijkt Ajax met Owen Wijndal, Anass Salah-Eddine (keert terug na verhuur) en Calvin Bassey genoeg diepte te hebben op die positie. Het mogelijke vertrek van Timber en de opvulling van de rechtsbackpositie lijken echter wel een hoofdpijndossier te zijn. Een mogelijke versterking op deze positie lijkt Xavier Mbuyamba. De jonge centrale verdediger maakt dit seizoen indruk bij FC Volendam. De boomlange Nederlander werd eerder deze week door Fabrizio Romano gelinkt aan Ajax.

Oude bekenden of 'ruwe diamanten' op het middenveld?

Sven Mislintat wil bouwen aan een team met ervaren en kwalitatieve spelers. Daarnaast is hij gecharmeerd van spelers die spelen met een hart voor de club. Hij aast dan ook op ex-Ajacieden. De Duitser met 'diamantenaugen' lijkt spelers als Donny van de Beek en Azor Matusiwa dan ook nauwlettend in de gaten te houden. Van de Beek lijkt door Erik ten Hag naar de transferlijst verwezen te zijn bij Manchester United, terwijl Matusiwa furore maakt in Frankrijk. De defensieve middenvelder heeft eerder in gesprek met Ajax Showtime zelfs verteld open te staan voor een terugkeer naar Amsterdam.

Daarnaast wordt ook Turks toptalent Arda Güler veelvuldig in verband gebracht met Ajax. De middenvelder geniet interesse van bijna de gehele Europese top, maar Klaas-Jan Huntelaar, de rechterhand van Mislintat, heeft al met zijn familie rond de tafel gezeten. Een andere optie voor de Amsterdammers is Tijjani Reijnders. De speler van AZ speelt een enorm sterk seizoen en werd eerder door Voetbal International in verband gebracht met Ajax. De middenvelder maakte onlangs indruk in het heenduel met West Ham United en lijkt zich ook op Europees niveau staande te houden.

Kapitaalvernietiging of niet?

De voorhoede van Ajax presteert niet goed dit seizoen. Voor grote bedragen werden onder andere Steven Bergwijn en Brian Brobbey gehaald, maar beiden konden niet overtuigen. Deze spelers meteen verkopen, zou vanwege hun gedaalde transferwaarde enorme kapitaalvernietiging zijn. Volgens Voetbalflitsen gaat Ajax dan ook het minst sleutelen aan hun voorhoede. Volgens Ajax Showtime volgt Ajax echter wel de verrichtingen van Justin Kluivert. De oud-Ajacied heeft geen perspectief bij AS Roma. Het Spaanse medium AS meldt dan ook dat Ajax en Kluivert een nieuwe samenwerking wel zien zitten.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers