Waarom de Eredivisie nog geen serieuze kandidaat voor de topscorerstitel kent

Het in na speelronde 23 in de Eredivisie niet alleen razendspanned aan de top van de ranglijst, maar ook in de strijd om de topscorerstitel. Cody Gakpo leek voor de winterstop dé kandidaat om Sébastien Haller op te volgen, maar hij vertrok ver voor het einde van het seizoen naar Liverpool. Sinds het vertrek van de linksbuiten heeft zich nog altijd geen kandidaat opgeworpen in de strijd om de topscorersbokaal. Hoe kan dat?

De oorzaak lijkt te liggen bij hoe het de aanvalsleiders in de top van de competitie verloopt. Bij de eerste acht op de topscorerslijst is geen speler van koploper Feyenoord te vinden. Op plek negen bevindt zich Danilo, maar die is vanwege Santiago Gímenez inmiddels geen basisspeler meer. Voor beide spitsen geldt dat hen (voorlopig) niet de tijd geboden is om dusdanig veel doelpunten te maken om bij de topschutters van de competitie te horen.

Effectieve Brobbey niet effectief genoeg

Iemand die dit seizoen ook lang niet alles speelde, is Brian Brobbey. Toch is de Ajacied samen met Anastasios Douvikas, Vangelis Pavlidis en Xavi Simons wel gedeeld topscorer van de competitie. Uitgesproken favoriet om straks met de spitsentitel naar huis te gaan is hij echter niet. Onder Johnny Heitinga is de 21-jarige Amsterdammer zijn basisplaats namelijk kwijtgeraakt. Dusan Tadic staat tegenwoordig in de punt van de aanval.

Blessureleed teistert De Jong

In tegenstelling tot Feyenoord en Ajax heeft PSV al wel het hele seizoen een uitgesproken nummer één als het gaat om de spitspositie: Luuk de Jong. De aanvoerder van de Eindhovenaren hoort echter niet eens bij de twintig best scorende spelers in de Eredivisie. In het geval van De Jong valt het weinige scoren te wijten aan een blessure die hem lang aan de kant hield. De laatste weken komt hij langzaam weer op stoom, maar of het op tijd is....

Pavlidis op stoom

Vangelis Pavlidis is inmiddels volledig op stoom. De Griekse puntspeler van AZ kreeg in de voorbereiding te kampen met een blessure, maar is weer helemaal terug. Ook hij is er alleen nog niet in geslaagd om de concurrenten van zich af te schudden. De acht wedstrijden die hij door het eerder genoemde kwetsuur mistte, spelen daar een grote rol in. Vergeleken met andere kanshebbers, is Pavlidis namelijk bijzonder productief.

Geen nieuwe Vleminckx of Malki

De blessures en wisselingen in de top hebben de spitsen van de overige ploegen nog niet kunnen bewegen tot het nemen van een grote voorsprong op de topscorerslijst. Utrecht-spits Douvikas is bezig aan een dappere poging, maar nog niet los. Bij FC Twente lijkt het beste er van Ricky van Wolfswinkel wel vanaf en in de onderste regionen is er voorlopig nog geen nieuwe Björn Vleminckx of Sanharib Malki opgestaan.