Dit zijn de verregaande maatregelen die Femke Halsema wil nemen na ontspoorde Klassieker

Voor de Burgemeester van Amsterdam is de maat vol. Femke Halsema heeft zondagmiddag met afzien naar De Klassieker gekeken. Ze is zelfs bereid is om verregaande maatregelen te nemen na het wangedrag van Ajax-hooligans. Dit zijn de verregaande maatregelen die Halsema wil nemen tegen het voetbalgeweld. 

1) Beter Fouilleren

Vuurwerk in stadions is in Nederland strikt verboden, maar toch is er met regelmaat vuurwerk aanwezig in de stadions. Zo ook in de Johan Cruijff ArenA bij de uit de hand gelopen Klassieker. Door het vuurwerk dat op het veld belandde werd de wedstrijd uiteindelijk gestaakt. Volgens Halsema moeten de stewards beter fouilleren: "Er moet één-op-één gefouilleerd worden, want je kan zien dat het onvoldoende is en dat is niet de bedoeling", vertelt ze bij de NOS. 

2) Netten ophangen en Levenslange stadionverboden 

“Ik vind ook dat er bij de F-side netten opgehangen moeten worden, want dit kan gewoon niet meer, het is zo beschamend wat er bij De Klassieker is gebeurd", is Halsema van mening. Bij Feyenoord zijn er na het incident afgelopen seizoen ( toen Klaassen in De Klassieker een aansteker op zijn hoofd kreeg ) al netten opgehangen in De Kuip en sindsdien zijn er bij de Rotterdammers geen problemen meer als het gaat om voorwerpen die op het veld belanden. Halsema wil het voorbeeld van de aartsrivaal dus volgen.
Ook moeten er volgens de burgemeester stadionverboden uitgedeeld worden: “Er moeten stadionverboden worden afgegeven, desnoods levenslang. En die moeten ook worden gehandhaafd." 

3) Vakken leeghouden, desnoods niet spelen

Als het probleem aanhoudt, moeten volgens Halsema zelfs de vakken leeg worden gehouden: “Wat er overwogen moet worden, en dat moet de club doen, is de vakken leeghouden. Als er zoveel wangedrag is bij een groep hooligans, zal je je rug moeten rechten en laten zien wat je wel en niet accepteert." 
Halsema legt de verantwoordelijkheid ten eerste bij de club en de KNVB, maar als zij geen maatregelen zullen treffen, kan de burgemeester dat doen:  "Op het moment dat Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verregaande maatregelen te nemen, dan zal ik op moeten treden."

In een uiterst geval zal er in het vervolg zelfs helemaal niet meer gespeeld worden: "Dat is een beslissing die je nooit wil nemen omdat je dan al die andere supporters raakt die gewoon van voetbal willen genieten."