Staan deze internationals voor een terugkeer in Oranje?

Ronald Koeman is terug aan het roer bij het Nederlands Elftal. De bondscoach begint aan zijn tweede tijdperk en maakt vrijdag zijn 'eerste' voorselectie bekend. Enkele spelers lijken voor hun Oranje-debuut te staan. Maar moet Koeman niet eerst kiezen voor wat spelers met ervaring? Wie weet keren deze internationals wel terug.

Ervaren verdedigers

Tussen de palen lijkt Koeman slechts weinig keuze te hebben. Justin Bijlow (Feyenoord) en Andries Noppert (SC Heerenveen) kampen met blessures en Remko Pasveer (Ajax) is vaste bankzitter geworden. Daarnaast doet WK-afvaller Mark Flekken (Freiburg) het nog altijd goed. Daarnaast lijkt een terugkeer voor Jasper Cillessen (NEC) de meest voor de hand liggende keuze. De sluitpost mocht van Louis van Gaal niet mee naar het WK en dat was een enorme teleurstelling. In Nijmegen bleef de 63-voudig international zich bewijzen als een uitstekende doelman, met slechts tien tegentreffers na de winterstop. 

Aan de verdediging van Oranje lijkt Koeman niet te hoeven sleutelen. Toch zou de bondscoach zomaar kunnen kiezen voor de terugkeer van verdedigers actief in Engeland. Zo staat Joël Veltman al enige tijd zijn mannetje in de Premier League bij Brighton. Toch was de 28-voudig international voor het laatst in Oranje tijdens het EK in 2021, waar hij slechts twee minuten mocht invallen. Een divisie lager in Engeland komen we een minder ervaren international tegen. Daar speelt Wesley Hoedt namelijk sinds afgelopen winter in het shirt van Watford. Of Koeman ook met aanvallende backs gaat spelen, is nog maar de vraag. Oranje keert namelijk terug naar het 4-3-3-systeem. Toch heeft de bondscoach een ruime keuze in vleugelverdedigers. Met vier assists in negentien competitieoptredens is Kenny Tete bezig aan een goed seizoen bij Fulham. Zijn laatste interland speelde de rechtervleugelverdediger in maart 2021, waarna we de 14-voudig international niet meer terug zagen in Oranje. In Engeland spreken ze met veel lof over hem, nu Koeman nog. Op de rechterkant kan Koeman ook nog eens kiezen voor de ervaren Joshua Brenet die als verdediger de smaakmaker is bij FC Twente. Of gaat de keuze naar in 'de beste linkerkant van Nederland', althans Owen Wijndal. Na zijn transfer naar Ajax kwam de linksachter niet meer in beeld bij Oranje, maar lijkt de smaak na de winterstop weer te pakken te hebben.

Middenvelders terug?

De een viel af voor het WK in Qatar, de ander had een langdurige blessure. Jordy Clasie (AZ) was opgenomen in de voorselectie van Van Gaal, maar moest toch thuisblijven. De centrale middenvelder is van vaste waarde in Alkmaar en kan zomaar een ervaren kracht zijn in de selectie van Koeman. Voor Georginio Wijnaldum komt de voorselectie mogelijk nog te vroeg, maar zeg nooit nooit. Na negen maanden blessureleed keerde de middenvelder recent terug in de basis van AS Roma. Zijn tijd in Rome had hij zich heel anders voorgesteld, want Wijnaldum liet PSG op huurbasis achter zich om zich in de kijker voor het WK te spelen. Vlak na zijn transfer brak de 86-voudig international zijn scheenbeen en moest lang revalideren. Nu is Wijnaldum weer terug op het voetbalveld.

Afwezig op het WK

Een van de grote afwezigen in de WK-selectie van Oranje was Arnaut Danjuma. De aanvaller was vorig seizoen dé smaakmaker van Villarreal, maar kon dit seizoen weinig potten breken in Spanje. Na het mislopen van het WK koos de pas 6-voudig international voor een overstap naar Tottenham. Daar hoopt Danjuma zijn geluk weer te vinden. Voor wie dit ook geld is voor Calvin Stengs, die dit seizoen op huurbasis uitkomt voor Royal Antwerp. Zijn toekomst leek groot te worden, maar zijn een transfer naar OGC Nice raakte de aanvaller uit het oog. In België weet de 7-voudig international zijn voeten weer te laten spreken, met drie doelpunten en vijf assists in 21 optredens. Ook Donyell Malen had zijn transfer uit de Eredivisie anders gezien. De spits van Borussia Dortmund moet het vooral doen met invalbeurten en staat daardoor dit seizoen op slechts twee doelpunten en drie assists in bijna 1300 speelminuten. Toch kan de 19-voudig international nog altijd gelden als een fijne troef achter de handen van Koeman.