Tadić schuldbewust: "Ik voel me verantwoordelijk voor het ontslag van Schreuder"

Ajax-aanvoerder Dušan Tadić stond in de nacht van donderdag op vrijdag op het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena de aanwezige media te woord na het ontslag van Alfred Schreuder. De vijftigjarige trainer werd vlak na het gelijkspel in eigen huis tegen FC Volendam (1-1) op non-actief gesteld.

"Ik schaam me en voel me verantwoordelijk voor het ontslag van de trainer", zei Tadić, geciteerd door Voetbal International. "Alle spelers moeten dat voelen, want wij hebben het laten afweten in het veld. Voor de zoveelste keer dit seizoen niet winnen, dat kan en mag niet bij Ajax gebeuren. Dan wordt er automatisch naar de trainer gekeken, zo werkt het in het voetbal, maar ik vind dat wij allemaal in de spiegel moeten kijken als spelers. Kom op zeg, weer niet winnen in de Eredivisie, thuis tegen FC Volendam. Wie de trainer ook is, al zouden we geen trainer hebben, dan nog moet je die wedstrijd gewoon winnen".

Na afloop van de wedstrijd zocht algemeen directeur Edwin van der Sar de kleedkamer van Ajax op om te vertellen dat Schreuder per direct de laan uit zou worden gestuurd. Niet veel later kwam de ontslagen trainer binnen om afscheid te nemen. "Hij sprak de groep toe en deed dat op een hele waardige manier. Hij bedankte ons voor de samenwerking, wenste ons veel succes en zei nog dat we er alles aan moeten doen om kampioen te worden. Wij waren als spelers stil, maar voelen ons natuurlijk schuldig. Dat zijn we ook, want wij hebben het te vaak laten afweten".

De afgelopen periode vonden er veel gesprekken plaats. "In allerlei formaties hebben we om de tafel gezeten. Korte gesprekken, lange gesprekken, noem maar op. Maar vervolgens gaat het erom dat we op het veld leveren. En die vastberadenheid misten we in de ploeg. Met een nieuwe trainer kan dat terugkomen, maar we hebben nog wel met dezelfde selectie te maken. We zijn dertien spelers verloren, en niet alleen spelers op het veld, maar ook karakters. Spelers die opstaan, hun verantwoordelijkheid pakken. Niet alleen als het lekker loopt, maar ook bij tegenslag. Juist bij tegenslag".

Wie moet het stokje nu overnemen van Schreuder? Tadić heeft nog geen idee. "Het eerste wat ik zou kunnen zeggen is een sterke persoonlijkheid, maar we houden dezelfde spelersgroep. We spelen shit. Ajax staat vijfde, dat mag nooit gebeuren. We moeten het als spelers eens gaan oppakken. Geen vingers wijzen naar elkaar, maar naar jezelf kijken en alles doen om de ommekeer bij Ajax teweeg te brengen".

Feyenoord-doelman vertrekt