Deze Oranje-internationals speelden nooit in de Eredivisie of KKD
Inhoudsopgave
Nederland geldt als een broedplaats voor voetbaltalenten. Veel jongelingen vertrekken op jonge leeftijd naar het buitenland, met de hoop daar door te breken. Niet voor ieder voetballertje loopt dit even goed af, maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er zelfs Nederlanders die geen enkele minuut op het hoogste niveau in hun vaderland speelde. Voetbalflitsen neemt de namen met je door!
Jeremie Frimpong slaagt over de grens
Een speler die geboren is in Amsterdam, maar op jonge leeftijd naar het buitenland verhuist. Jeremie Frimpong is pas zeven jaar als hij Nederland achter zich laat voor Engeland. Daar komt de rechtsachter in 2010 terecht in de jeugd van Manchester City. Na negen jaar vertrekt Frimpong bij City en tekent hij een contract bij Celtic. Daar breekt de verdediger door, waarna in 2021 een overstap naar Bayer Leverkusen volgt. Frimpong speelt daar de sterren van de hemel en mag zich sinds oktober 2023 international noemen van Oranje.
(Tekst gaat verder onder de video)
Joshua Zirkzee groeit uit tot doelpuntenmachine
Nog een speler die Rotterdam-Zuid op jonge leeftijd achter zich laat. Na de jeugd van ADO Den Haag in 2016 te verruilen voor die van Feyenoord, maakt Joshua Zirkzee in 2017 de overstap naar Bayern München. Lang moet de spits het doen met speeltijd in de jeugd en bij Bayern München II. In december 2019 volgt zijn debuut in het eerste. Na huurperiodes bij Parma en RSC Anderlecht volgt in de zomer van 2022 een definitief vertrek uit München. Bologna neemt de spits over en dat blijkt een juiste keuze. Zirkzee zette de Serie A in het seizoen 2023/24 op zijn kop en vertrok vervolgens naar Manchester United. Tijdens het EK 2024 maakt Zirkzee zijn debuut in Oranje.
Ian Maatsen maakt stappen in Engeland
Na periodes in de jeugdopleidingen van Feyenoord, Sparta en PSV, vertrekt Ian Maatsen in 2018 naar Chelsea. De linksachter schopt het tot optredens in de hoofdmacht van The Blues, maar pas na huurperiodes bij Charlton, Coventry City en Burnley, leert de voetballerij hem pas echt kennen. Na een succesvolle periode bij Borussia Dortmund, neemt Aston Villa hem in de zomer van 2024 voor 44,5 miljoen euro over. De linksachter wacht nog op zijn debuut in Oranje, ondanks dat hij al meerdere oproepen.
Mark Flekken vertrekt naar Duitsland
Een recente international zonder een uitgebreide historie in Nederland is Mark Flekken (28). De doelman staat al enkele keren onder de lat van Oranje, zonder ervaring in de vaderlandse competities. Flekken begint zijn loopbaan in de jeugd van Roda JC, maar vertrekt al snel naar Duitsland. Daar speelde de doelman voor Alemannia Aachen, Greuther Fürth en Duisburg, voordat hij vertrekt naar SC Freiburg. In 2023 volgt een overstap naar Brentford. De doelman mag zich dan al sinds maart 2022 international van Oranje noemen.
Nathan Aké als goed voorbeeld
Een voorbeeld van een speler die op jonge leeftijd naar het buitenland vertrekt en wél slaagt. In 2011 maakt Nathan Aké de overstap naar Chelsea. Dit na de jeugdelftallen van ADO Den Haag en Feyenoord te hebben doorlopen. Een jaar later volgt zijn debuut voor Chelsea, waarna Aké tussen 2015 en 2017 ervaring mag opdoen bij Reading, Watford en Bournemouth. Laatstgenoemde neemt de centrale verdediger in 2017 definitief over. De international kent daar een sterke periode, waardoor hij zich in 2020 in de kijker van Manchester City speelde. Tegenwoordig is er vast plekje vrij voor Aké (29) in Oranje, die in mei 2017 zijn debuut maakte.
Timothy Fosu-Mensah schopt het tot international
In 2014 neemt Manchester United de jonge Timothy Fosu-Mensah over van Ajax. De verdediger maakt twee jaar later onder Louis Van Gaal zijn debuut voor het eerste van United. In augustus 2017 volgt zijn debuut in Oranje. Tussen 2017 en 2019 mag de drievoudig international ervaring op doen bij Crystal Palace. Door blessures moet Fosu-Mensah veel wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. In 2021 vertrekt de veelzijdige voetballer naar Bayer Leverkusen, maar zit tegenwoordig zonder club.
Internationals zonder speelminuten in Nederland
Naast de bovenstaande internationals, komt het in verleden al vaker voor de spelers zonder minuten in Nederland het shirt van Oranje dragen.
- Rob Reekers, vier interlands
- Willi Lippens: één interland
- Jordi Cruijff: zeven interlands
Een aantal bijzondere namen in een illuster rijtje.
Aspirant-internationals zonder speelminuten in Nederland
In de toekomst volgen er mogelijk nog enkele internationals zonder speelminuten in de hoogste Nederlandse competities.
Gaat Struijk voor België of Nederland spelen?
Zit op 26 september 2016 wél bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax in de KKD, maar speelt geen minuut. Pascal Struijk vertrekt in de winter van 2018 naar Engeland, om daar zijn geluk te beproeven bij Leeds United. De geboren Belg maakt een goede indruk en komt daardoor zelfs voor de keuze of hij voor België of Nederland wil uitkomen. Nog steeds lijkt Struijk (24) nog geen keuze te hebben gemaakt, al droomt hij van een belletje vanuit Zeist.
Chong kan nog kiezen voor Curaçao
Geboren op Curaçao, maar verhuist op jonge leeftijd naar Nederland. Daar komt Tahith Chong terecht in de jeugd van Feyenoord. Al snel is het talent van de aanvaller goed zichtbaar, waardoor er interesse ontstaat uit de Europese top. Manchester United neemt Chong in 2016 over van Feyenoord, waarna zijn debuut in januari 2019 volgt. Tot een echte doorbraak komt het nog niet. Na huurperiodes bij Werder Bremen en Club Brugge, mag Chong het laten zien bij Birmingham City. In de zomer van 2023 volgt een overstap naar Luton Town.
Twaalf bijzondere records van het Nederlands elftal (Oranje).