Opmerkelijk: Deze Nederlanders speelden geen minuut in de Eredivisie of KKD

Nederland geldt als een broedplaats voor voetbaltalenten. Veel jongelingen vertrokken op jonge leeftijd naar het buitenland, met de hoop daar door te breken. Niet voor ieder voetballertje liep dit even goed af, maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er zelfs Nederlanders die geen enkele minuut op het hoogste niveau in hun vaderland speelde. 

Mark Flekken

De meest recente international zonder een uitgebreide historie in Nederland is Mark Flekken (28). De doelman lijkt de eerste keuze onder de lat van Oranje te zijn, nu Justin Bijlow de rest van het seizoen geblesseerd is. Flekken begon zijn loopbaan in de jeugd van Roda JC, maar vertrok al snel naar Duitsland. Daar speelde de doelman voor Alemannia Aachen, Greutger Fürth en Duisburg, voordat hij vertrok naar zijn huidige werkgever SC Freiburg. 

Nathan Aké

Een voorbeeld van een speler die op jonge leeftijd naar het buitenland vertrok en wél slaagde. In 2011 vertrok Nathan Aké naar Chelsea, na de jeugdelftallen van ADO Den Haag en Feyenoord te hebben doorlopen. Een jaar later volgde zijn debuut voor Chelsea, waarna Aké tussen 2015 en 2017 ervaring mocht opdoen bij Reading, Watford en Bournemouth. Laatstgenoemde nam de centrale verdediger in 2017 definitief over. De 25-voudig international kende daar een sterke periode, waardoor hij zich in 2020 in de kijker van Manchester City speelde. Tegenwoordig is er vast plekje vrij voor Aké (27) in Oranje.

Pascal Struijk

Zat op 26 september 2016 wel bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax in de KKD, maar speelde geen minuut. Pascal Struijk vertrok in de winter van 2018 naar Engeland, om daar zijn geluk te beproeven bij Leeds United. De geboren Belg maakte een goede indruk en kwam daardoor zelfs voor de keuze of hij voor België of Nederland wil uitkomen. Nog steeds lijkt Struijk (22) nog geen keuze te hebben gemaakt, al droomt hij van een belletje vanuit Zeist.

Ki-Jana Hoever

Op zestienjarige leeftijd maakte Ki-Jana Hoever de overstap van Ajax naar Liverpool. De verdediger maakte deel uit van het team dat tussen 2019 en 2020 de FIFA Club World Cup en Supercup won. Tot een debuut in de Premier League namens Liverpool kwam het nooit. Hoever (22) maakte in 2020 voor bijna tien miljoen euro de overstap naar Wolverhampton.

Jayden Braaf

Na de jeugdelftallen van Ajax en PSV te hebben doorlopen, maakte Jayden Braaf in 2019 de overstap naar Manchester City. Tot een debuut in het eerste van City kwam het nog niet. Braaf mocht ervaring op doen bij Udinese, dat de aanvaller huurde met een optie tot koop. In vier wedstrijden wist Braaf (19) één keer te scoren, voordat de jeugdinternational met een knieblessure uitviel. Een terugkeer naar Nederland lijkt komende zomer een optie te gaan worden, waar Feyenoord interesse zou hebben in Braaf.

Timothy Fosu-Mensah

In 2014 nam Manchester United de jonge Timothy Fosu-Mensah over van Ajax. De verdediger maakte twee jaar later onder Louis Van Gaal zijn debuut voor het eerste van United. Tussen 2017 en 2019 mocht de 3-voudig international ervaring op doen bij Crystal Palace. Door blessures moest Fosu-Mensah (24) veel wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. In 2021 vertrok veelzijdige voetballer naar Bayer Leverkusen.

Xavi Simons

Geboren in Amsterdam, maar verhuisde toen hij drie jaar oud was met zijn ouders naar Spanje. Xavi Simons (18) speelde als jongeling jarenlang voor de jeugdelftallen van FC Barcelona en werd gezien als een megatalent. Tot een debuut in het eerste van Barça kwam het nooit, Simons vertrok in 2019 naar Pairs Saint-Germain. Doordat Simons is opgegroeid in Spanje, mag hij nog altijd de Spaanse nationaliteit aanvragen. Echter lijkt het er op dat zijn toekomst Oranje-getint is. De middenvelder maakt namelijk deeluit van de jeugdelftallen van Oranje en gaf aan trots te zijn om voor Nederland uit te komen.

Jeremie Frimpong

Wederom een speler die geboren is in Amsterdam, maar op jonge leeftijd naar het buitenland verhuisde. Jeremie Frimpong was zeven jaar toen hij Nederland achter zich liet voor Engeland. Daar kwam de rechtsachter in 2010 terecht in de jeugd van Manchester City. Na negen jaar vertrok Frimpong bij City en tekende hij een contract bij Celtic. Daar brak de verdediger door, waarna in 2021 een overstap naar Bayer Leverkusen volgde. Frimpong (21) maakte onlangs deel uit van de voorselectie van Oranje, maar moest door een blessure afhaken.

Tahith Chong

Geboren op Curaçao, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Daar kwam Tahith Chong terecht in de jeugd van Feyenoord. Al snel was het talent van de aanvaller goed zichtbaar, waardoor er interesse ontstond uit de Europese top. Manchester United nam Chong in 2016 over van Feyenoord, waarna zijn debuut in januari 2019 volgde. Tot een echte doorbraak kwam het nog niet. Na huurperiodes bij Werder Bremen en Club Brugge, speelt Chong (22) tegenwoordig op huurbasis bij Birmingham City.

Joshua Zirkzee

Nog een speler die Rotterdam-Zuid op jonge leeftijd achter zich liet. Na de jeugd van ADO Den Haag in 2016 te verruilen voor die van Feyenoord, maakte Joshua Zirkzee in 2017 de overstap naar Bayern München. Lang moest de spits het doen met speeltijd in de jeugd en bij Bayern München II. In december 2019 volgde zijn debuut in het eerste. Zirkzee (20) mocht al zeventien keer zijn opwachting maken voor Bayern, maar speelt tegenwoordig als huurling voor RSC Anderlecht. Daar heeft Zirkzee zich ontpopt tot ware doelpuntenmachine.

Javairô Dilrosun

Nog een geboren Amsterdammer die Nederland op jonge leeftijd achter zich liet. In 2014 vertrok Javairô Dilrosun voor een bedrag van 300 duizend euro naar de jeugd van Manchester City. Tot een doorbraak in Engeland kwam het nooit, waarna Hertha BSC de aanvaller in 2019 transfervrij overnam. Dilrosun leek het te gaan maken in Duitsland en maakte in november 2018 zelfs zijn debuut in Oranje. Daar bleef het bij en tegenwoordig speelt Dilrosun (23) op huurbasis bij Bordeaux. 

(Aspirant)-internationals zonder minuten in Nederland

Speciaal voor alle bezoekers van Voetbalflitsen is er een exclusieve promotie geregeld in samenwerking met JACKS. Bij JACKS kun je tijdelijk gebruik maken van de x100 Odds Boost op Feyenoord tegen NEC. Zet €1 in op Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale tegen een eenmalige quotering van x100. Oftewel, €100 cash met een €1 inzet als Feyenoord wint! Wie wil dat nou niet?

Wat moet je doen?

In een paar simpele stappen kun je gebruik maken van deze eenmalige actie:

Stap 1: Meld je aan bij Jacks.nl

Stap 2: Doe een storting van minimaal €20 en maximaal €100.

Stap 3: Claim geen andere welkomstbonus. Dan is de Odds Boost namelijk niet meer beschikbaar.

Stap 4: Zet €1 in en als Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale wordt er €100 cash aan je account toegevoegd.

Stap 5: Cash uit je winst!

REGISTREER JE HIER

Jacks.nl – Een legale en betrouwbare bookmaker Uiteraard heeft JACKS een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit en dus gaat het hier om een betrouwbare bookmaker. Anders zouden we deze actie ook niet aanbieden op Voetbalflisten. Het grote voordeel van JACKS is het snelle registratieproces en de snelle uitbetalingen. Een gokje wagen is nog nooit zo makkelijk geweest!

*Dit artikel is in samenwerking gemaakt met onlinecasinosvergelijken.nl