Ian Maatsen: verdediger staat voor zijn doorbraak in Oranje

Ian Maatsen mocht met Oranje mee naar het EK, maar kwam niet in actie. Nu staat hij wederom voor zijn langverwachte debuut in het Nederlands elftal. Maar wie is deze international?

Ian Maatsen, wat moet je weten over zijn privéleven?

Op het veld kennen we de verdediger steeds beter. Lees hier nog meer over het privéleven van Ian Maatsen.

Waar en wanneer is Ian Maatsen geboren?

Hij wordt op 10 maart 2002 geboren, onder de rook van Rotterdam, in Vlaardingen.

Hoe oud is Ian Maatsen nu?

Op dit moment is de voetballer 22 jaar oud.

Wat is de afkomst van Ian Maatsen?

Komt het debuut van Maatsen in Oranje er niet, dan kan hij nog altijd kiezen voor een interlandswitch. Zo komen de voorouders van Maatsen uit Indonesië en Suriname.

Heeft Ian Maatsen een vriendin?

De verdediger krijgt vanaf de tribunes steun van zijn vriendin Emely Tuinder, die in verwachting is van hun eerste kindje.

(Tekst gaat verder onder de post)

Heeft Ian Maatsen een voetballende familie?

Hij is het neefje van Darren Maatsen (ex-Excelsior, RKC en NAC) en Dalian Maatsen (ex-MVV en FC den Bosch).

Waar woont Ian Maatsen?

Het is niet bekend waar de verdediger van Aston Villa precies woont.

Wat is het vermogen van Ian Maatsen?

De verdediger verdient naar verluidt een jaarsalaris van 5,2 miljoen pond in Engeland. Het vermogen van Maatsen is niet bekend.

Hoe kwam Ian Maatsen bij het Nederlands elftal?

Maatsen begon zijn voetbaldromen bij SV CWO, maar al snel maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord.

  • Helaas werd hij daar in 2013 afgewezen omdat hij te klein zou zijn. Na deze tegenslag ging hij verder bij Sparta Rotterdam, waar hij twee jaar speelde, voordat PSV hem opmerkte en hem in 2015 overnam.

Tot een debuut in de Eindhovense hoofdmacht kwam het niet, want in de zomer van 2018 verhuisde Maatsen naar Chelsea.

  • Zijn debuut maakte hij op 25 september 2019 in de EFL Cup, waar Chelsea met 7-1 won van Grimsby Town. Tijdens die wedstrijd viel hij twintig minuten voor tijd in.
  • Op 10 maart 2020 verlengde hij zijn contract bij Chelsea tot 2024. In oktober werd hij voor het eerst verhuurd, dit keer aan Charlton Athletic in de League One. Maatsen kwam 35 keer in actie voor Charlton Athletic en was goed voor drie assists en één doelpunt.
  • Het seizoen daarop kreeg hij een kans in het Championship bij Coventry City en kwam in 2021/22 maar liefst 42 keer in actie; 3 doelpunten en 1 assist.
  • In de zomer van 2022 verhuurde Chelsea hem opnieuw, nu aan Burnley. Maatsen kwam tot 42 opwachtingen; 4 goals en 6 assists

Na zijn terugkeer naar Chelsea in de zomer van 2023 werd Maatsen een belangrijkere speler in het eerste elftal onder coach Mauricio Pochettino en speelde 15 duels in de eerste seizoenshelft. In oktober 2023 besloot de club om zijn contract open te breken en te verlengen tot medio 2025.

(Tekst gaat verder onder de video)

In januari 2024 besloot Chelsea hem wederom te verhuren en zo maakte hij een tijdelijke overstap naar Borussia Dortmund.

  • Met deze club bereikte hij de finale van de UEFA Champions League, waar ze helaas verloren van Real Madrid. Ondanks de nederlaag werd Maatsen aan het einde van het seizoen erkend in het elftal van het jaar van de Champions League.
  • Maatsen kwam tot 3 doelpunten en 2 assists in 23 optredens voor BvB.

In de zomer van 2024 maakte Maatsen de overstap naar Aston Villa, waar hij voor ongeveer 44,5 miljoen euro een contract voor zes seizoenen tekende.

Wanneer maakte Ian Maatsen zijn debuut bij het Nederlands elftal?

Ondanks dat Ian Maatsen al enkele keren deel uit maakt van selecties, laat zijn debuut voor het Nederlands elftal nog altijd op zich wachten.

Hoe presteert Ian Maatsen in het Nederlands elftal?

In zijn tijd bij PSV groeit Maatsen al uit tot vaste gast in Zeist en vertegenwoordigt hij verschillende jeugdelftallen van Oranje. In 2017 speelt hij zijn eerste wedstrijden bij Nederland onder 15, maar het absolute hoogtepunt volgt in 2019. Maatsen wint dat jaar het EK onder 17 met Oranje 

Zit Ian Maatsen op sociale media?

De verdediger is actief op Instagram en heeft meer dan 674 duizend volgers (@maatsen_).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers