Joshua Zirkzee: via Rotterdam en München naar Manchester en Oranje

Joshua Zirkzee maakt zijn doorbraak in Europa en bij het Nederlands elftal mee. Maar wie is deze spits precies? Voetbalflitsen vertelt je alles wat je over hem moet wetenZowel binnen, als buiten het veld.

Wist jij dit al over het privéleven van Joshua Zirkzee?

Op het veld kennen we Joshua wel. Lees hier nog meer over het privéleven van Joshua Zirkzee.

Wanneer is Joshua Zirkzee geboren?

De voetballer is geboren op 22 mei 2001 in Schiedam, Zuid-Holland en begon met voetballen bij VV Hekelingen.

Hoe oud is Joshua Zirkzee nu?

De spits is op dit moment 23 jaar oud.

Wat is de afkomst van Joshua Zirkzee?

Door zijn moeder heeft de spits naast de Nederlandse nationaliteit ook roots in Nigeria.

Heeft Joshua Zirkzee broers die ook actief zijn in het voetbal?

Jordan Zirkzee (24 juli 2005) is het jongere broertje van Joshua en speelt in de jeugd van NAC Breda.

Heeft Joshua Zirkzee een vriendin?

Clina Kerr is al enige tijd de gelukkige vriendin van Joshua Zirkzee.

Wat is het vermogen van Joshua Zirkzee?

Naar verluidt verdiend Zirkzee bij Manchester United een slordige 3,5 miljoen euro per jaar.

Spelerspaspoort Joshua Zirkzee
Spelerspaspoort Joshua Zirkzee

Hoe kwam Joshua Zirkzee bij het Nederlands elftal?

Zirkzee is hard op weg om nummer één spits te worden bij het Nederlands elftal. Tijd om zijn profcarrière tot nu toe door te nemen.

  • Nadat hij als amateur voetballertje actief was bij VV Hekelingen en Spartaan'20, verwelkomde ADO Den Haag de jongeling in 2013. Drie jaar later nam Feyenoord de spits over.
  • Bij Feyenoord kwam het nooit tot een debuut, want Bayern München nam Zirkzee in de zomer van 2017 over van de Rotterdammers.
  • Zirkzee begon in de jeugd van Bayern en het tweede elftal, waarmee het naar de 3. Liga promoveerde. Zodoende volgde zijn profdebuut op het lage niveau van Duitsland. Tijdens zijn debuut op 20 juli 2019 zorgde Zirkzee direct voor een assist.
  • Op 18 december 2019 mocht Zirkzee ook zijn debuut maken voor Bayern München, waarin hij direct trefzeker was.

In totaal kwam Zirkzee in het seizoen 2019/20 twaalf keer in actie voor Bayern, waaronder één keer in de Champions League. Daardoor viel hij ook onder de winnaars van het miljardenbal. In hetzelfde seizoen wonnen de Duitsers ook het landskampioenschap en de beker.

  • In de winter van 2021 vertrok Zirkzee op huurbasis naar Parma, maar kwam door blessures slechts vier keer in actie voor de Italianen. Bij Bayern kwam zijn teller op vijf duels te staan, waardoor in de gewonnen strijd om de binnenlandse supercup. 
  • Het seizoen 2021/22 bracht Zirkzee volledig door bij RSC Anderlecht. In 47 optredens was hij goed voor achttien doelpunten en dertien assists. Een doorbraak in München lonkte zo voor de spits.

Toch zocht Zirkzee in de zomer van 2022 definitief elders heil. Voor 27,5 miljoen nam Bologna de spits over. Zo kwam er na 32 wedstrijden en acht hoofdprijzen een einde aan zijn avontuur in München.

  • Zijn debuutseizoen voor Bologna verliep erg stroef. In 21 optredens kwam Zirkzee tot een schamele twee doelpunten en twee assists.
  • Zijn tweede seizoen pakte desondanks erg goed uit voor Zirkzee. In 37 wedstrijden was het twaalf keer raak voor de spits, die ook nog eens zeven assists leverde. Hij had een enorme bijdrage in de plaatsing van Bologna voor Champions League.

Zirkzee kwam zo op de radar van menig topclub en vertrok uiteindelijk in de zomer van 2024 voor 42,5 miljoen euro naar Manchester United.

(Tekst gaat verder na de video)

Wanneer maakte Zirkzee zijn debuut bij het Nederlands elftal?

Zirkzee maakte deel uit van de Oranje-selectie dat actief was op het EK 2024. Veel speelminuten voor Zirkzee zaten er niet in. Pas in de kwartfinale mocht hij zijn interlanddebuut maken. In de 87e minuut tegen Turkije (2-1) mocht hij even invallen. In de halve finale tegen Engeland (1-2) was dit één minuut.

Zit Zirkzee op sociale media?

Met ruim 671 duizend volgers is hij zeker actief op Instagram (@zirkzee). Via zijn socials krijgen zijn volgers een inkijkje in zijn privéleven van de voetballer.

Zirkzee is een van Nederlandse voetballers bij Manchester United: wie volgt hij allemaal op?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers