Van Memphis tot Stam: deze Nederlanders gingen Weghorst voor bij Manchester United

Wout Weghorst is officieel speler van Manchester United. De spits wordt voor een half seizoen gehuurd van Burnley, dat op het tweede niveau van Engeland uitkomt. Welke Nederlanders gingen de 30-jarige spits voor? Voetbalflitsen zet het voor je op een rijtje.

Tyrell Malacia

Tyrell Malacia kwam in de zomer van 2022 voor 15 miljoen euro over van Feyenoord naar Manchester United en werd de eerste aankoop van Erik ten Hag. Malacia begon sterk en veroverde zelfs een basisplaats in de selectie van Ten Hag. Na een minder optreden tegen Manchester City zag de Nederlander Luke Shaw zijn plek innemen en speelt hij lang niet elke wedstrijd meer.

Donny van de Beek

In de zomer van 2020 verkaste Donny van de Beek voor 39 miljoen euro van Ajax naar Manchester United. Het huwelijk loopt vooralsnog stroef. Ook onder Erik ten Hag kan Van de Beek, mede vanwege blessureleed, op weinig speeltijd rekenen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Tahith Chong

Medio 2016 werd Tahith Chong gratis opgepikt bij Feyenoord. In Engeland drong de vleugelaanvaller via diverse jeugdelftallen door tot de hoofdmacht van Manchester United. Chong maakte in maart 2019 zijn officiële debuut, in het Champions League-duel met Paris Saint-Germain. Vervolgens werd hij verhuurd aan Werder Bremen, Club Brugge en Birmingham City. Het is echter de vraag of Ten Hag gebruik zal maken van Chong.

Timothy Fosu-Mensah

Manchester United plukte Timothy Fosu-Mensah in de zomer van 2014 voor een laag bedrag weg uit de jeugdopleiding van Ajax. De geboren Amsterdammer doorliep in Manchester enkele jeugdelftallen en voegde zich uiteindelijk bij de A-selectie. Mede door blessureleed kwam Fosu-Mensah amper aan spelen toe en bleef een echte doorbraak uit. Eind 2021 verkaste hij naar Bayer 04 Leverkussen.

Memphis Depay

Na een succesvolle periode bij PSV ging Memphis Depay medio 2015 aan de slag bij Manchester United. De aanvaller kreeg van de toenmalige coach Louis van Gaal het beroemde rugnummer zeven op zijn shirt. Memphis kon zijn belofte echter nooit waarmaken op Old Trafford en vertrok in de winter van 2017 naar Olympique Lyon.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Daley Blind

Manchester United maakte in de zomer van 2014 een bedrag van 17,5 miljoen euro over aan Ajax voor de komst van Daley Blind. In vier jaar tijd kwam de verdediger annex middenvelder tot 141 optredens. Daarin veroverde Blind de FA Cup, de League Cup en de Europa League.

Alexander Büttner

Manager Sir Alex Ferguson verraste in 2012 vriend en vijand door Alexander Büttner naar Manchester United te halen. De linkervleugelverdediger werd voor vijf miljoen euro overgenomen van Vitesse en groeide in zijn eerste seizoen op Old Trafford uit tot publiekslieveling. Büttner kwam in totaal 28 wedstrijden in actie namens The Red Devils en legde beslag op de landstitel.

Robin van Persie

In datzelfde jaar zette Robin van Persie Engeland op zijn kop door de gewaagde overstap van Arsenal naar Manchester United te maken. Het bleek uiteindelijk een schot in de roos van Ferguson, want in zijn debuutseizoen scoorde Van Persie liefst 26 keer in 38 competitieduels. De voormalig profvoetballer had zodoende een groot aandeel in het kampioenschap.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Edwin van der Sar

In de zomer van 2005 pikte Manchester United Edwin van der Sar op bij Fulham. De verwachtingen waren in eerste instantie niet heel groots, maar de voormalig sluitpost groeide uit tot een van de beste in zijn vak. In 264 wedstrijden legde Van der Sar beslag op vier landstitels, één Champions League, twee League Cups, vier Super Cups én hij won eenmaal het WK voor clubs.

Ruud van Nistelrooij

Ruud van Nistelrooij maakte in 2001 voor 28,5 miljoen euro de overstap van PSV naar Manchester United. Bij de Engelse topclub ontwikkelde de huidige trainer van PSV zich tot een ware doelpuntenmachine. Van Nistelrooij was in 217 wedstrijden goed voor liefst 149 doelpunten en staat daarmee hoog in de lijst van topscorers aller tijden van de club. Hij won in zijn periode bij United onder meer de landstitel en de Super Cup.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Jaap Stam

In 1998 legde Manchester United met een bedrag van 17 miljoen euro een aardige som neer voor Jaap Stam. De Nederlandse verdediger maakte zijn prijskaartje meer dan waar door zich te laten gelden als sterkhouder in de defensie van de Engelse grootmacht. In drie jaar tijd kwam Stam tot 125 duels, waarin hij drie keer de landstitel won.

Jordi Cruijff

Jordi Cruijff tekende in de zomer van 1996 een contract bij Manchester United. De zoon van Johan Cruijff kwam over van FC Barcelona, maar wist in vijf seizoenen tijd geen potten te breken. Jordi kreeg het wél voor elkaar om drie landstitels in de wacht te slepen.

Raimond van der Gouw

Raimond van der Gouw maakte in 1996 transfervrij de overstap van Vitesse naar Manchester United. De doelman schopte het in totaal tot 59 optredens in zes seizoenen tijd. Onder Ferguson gold Van der Gouw als betrouwbare stand-in.

Arnold Mühren

Met zijn goede spel bij Ipswich Town in 1982 speelde Arnold Mühren zich in de kijker bij Manchester United. De in Oldenzaal geboren aanvaller tekende in datzelfde jaar een contract bij de Premier League-club. Mühren speelde in drie jaar tijd 31 wedstrijden, waarin hij tien keer het net wist te vinden. Hij was bovendien de eerste Nederlander ooit die tot scoren kwam in een FA Cup-finale.