Matthijs de Ligt: alles over de Nederlandse verdediger

Matthijs de Ligt is een van de vele grote talenten uit de Ajax-academie. Hij groeide uit tot een van de beste verdedigers ter wereld. Voetbalflitsen vertelt je alles wat je moet weten over deze topvoetballer. Van zijn carrière tot en met zijn privéleven. Hoe belandde Matthijs de Ligt in Oranje?

Het privéleven van Matthijs de Ligt

De Ligt oogt vaak als een sociale jongen. Wat weten we verder nog over zijn privéleven?

Wanneer is Matthijs de Ligt geboren?

Matthijs werd geboren op 12 augustus 1999 in Leiderdorp.

Wat is de afkomst van Matthijs de Ligt?

De Ligt is volledig Nederlands. Hij werd geboren in het ziekenhuis in Leiderdorp, maar woonde toen met zijn familie in Leiden. Later verhuisden zij naar Abcoude voor het werk van vader Frank. 

Heeft Matthijs de Ligt familieleden die ook voetballen?

De Ligt heeft een broertje en een zusje. Wouter bleek meer met het voetbal van zijn grote broer bezig te zijn dan met zijn eigen spel. "Hij was altijd mascotte en reserve van het team van Matthijs", aldus vader Frank. F|eur is de tweelingzus van Frank. Verder is er niks bekend over de voetbalkwaliteiten van de familie van Matthijs. 

Heeft Matthijs de Ligt een liefdespartner?

Ja, De Ligt is al lang samen met Annekee Molenaar, dochter van Keje Molenaar. In het dagelijks leven fungeert Annekee voornamelijk als influencer. De twee trouwden in 2024.

Tekst gaat verder onder de foto.

Heeft Matthijs de Ligt een huis in Nederland?

Naast dat De Ligt een huis heeft in Manchester, waar hij voetbalt, heeft hij ook een woning in Amsterdam. Hij kocht het pand van styliste Danie Bles. Het optrekje kost zo'n 2,7 miljoen euro en heeft een woonoppervlakte van 191 vierkante meter. 

Wat is het vermogen van Matthijs de Ligt?

Volgens Quote had De Ligt in 2022 een vermogen van 49 miljoen euro. Daarmee was hij tijdens het WK in Qatar de op twee na rijkste voetballer van het Nederlands elftal. Het salaris van de verdediger is op dit moment bijna 60 miljoen euro per jaar. Zijn vermogen blijft zich dus flink uitbreiden. 

Hoe werd Matthijs de Ligt international van oranje?

De loopbaan van Matthijs de Ligt is erg indrukwekkend. Lees hier hoe die verliep. 

Hoe verliep de carrière van Matthijs de Ligt?

De voetballer begon op zesjarige leeftijd bij de plaatselijke FC van Abcoude. In 2009 ging hij op jonge leeftijd naar de jeugdopleiding van Ajax. 

  • Ajax (2016-2019)
  • Juventus (2019-2022)
  • FC Bayern München (2022-2024)
  • Manchester United (2024-heden)

De successen van Matthijs de Ligt

Bij Ajax groeide De Ligt uit tot aanvoerder van het succesteam van 2018/19. De Amsterdammers bereikten de halve finale van de UEFA Champions League. De Ligt kopte nog de winnende 2-1 binnen tegen Juventus in de kwartfinale. Ook bereikte hij in 2017 met Ajax de finale van de UEFA Europa League, die verloren werd met 2-0 van Manchester United.

Prijzenkast Matthijs de Ligt:

  • Kampioen Eredivisie (Ajax 18/19)
  • KNVB-beker (Ajax 18/19)
  • Kampioen Serie A (Juventus 19/20)
  • Coppa Italia (Juventus 20/21)
  • Italiaanse supercup (Juventus 20/21)
  • Kampioen Bundesliga (FC Bayern München 22/23)
  • Duitse supercup (FC Bayern München 22/23)

Persoonlijke prijzen:

  • Ajax-talent van het jaar (17/18)
  • Nederlands talent van het jaar (17/18)
  • Golden boy award (18/19)

Wanneer maakte Matthijs de Ligt zijn debuut in het Nederlands elftal?

Hij doorliep vanaf Oranje O15 de gehele jeugd van het Nederlands elftal. 

Bondscoach Danny Blind liet De Ligt op 25 maart 2017 debuteren in het Nederlands elftal. Het was een WK-kwalificatie duel tegen Bulgarije. Op dat moment had de centrale verdediger nog maar vijf wedstrijden in Ajax 1 gespeeld. Hij werd, met zijn leeftijd van 17 jaar en 225 dagen, de jongste speler ooit in een officiële wedstrijd van het Nederlands elftal. Oranje verloor met 2-0. Het is een ongelukkig debuut voor de, toen nog, Ajacied. Mede door zijn blunder weten de Bulgaren te scoren. 

Tekst gaat verder onder de video. 

Hoe presteert Matthijs de Ligt in het Nederlands elftal?

In het eerste elftal van Nederlands presteert De Ligt wisselvallig. Zo maakte hij op het EK in 2021 hands, waardoor Tsjechië een penalty krijgt. Oranje wordt uitgeschakeld en dat al in de achtste finales van het toernooi. Op het WK in Qatar speelt de reuzeverdediger slechts twee wedstrijden. Ook op het EK van 2024 moest hij het doen met een reserverol

Is Matthijs de Ligt actief op sociale media?

Ja, dat is hij zeker. Op Instagram is De Ligt te volgen op @mdeligt_. Hij deelt daar privédingen, maar ook voetbaldingen. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Transfer naar Manchester United

In de zomer van 2024 maakte Matthijs de Ligt tegelijk met Noussair Mazraoui een transfer naar Manchester United. Hij is één van de vele Nederlanders bij de Engelse club. Bekijk hier alle Nederlanders bij Manchester United.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers