Deze Nederlandse trainers gingen Arne Slot voor in de Premier League

De Premier League is volgens veel voetballiefhebbers de grootste nationale voetbalcompetitie ter wereld. Het is dus een grote eer om voor één van de Engelse topclubs uit te komen. Nu Slot naar Liverpool vertrekt komt er weer een Nederlandse trainer naar het Verenigd Koninkrijk. Een zware klus, maar een mooie uitdaging voor de de trainer. Zo deden zijn Nederlandse voorgangers het in de Premier League.

Erik Ten Hag

Met de overstap van Feyenoord naar Liverpool wordt Slot de tweede Nederlandse trainer in de Premier Leauge. Helemaal zeker is dat nog niet, aangezien landgenoot Erik Ten Hag het zwaar heeft bij Manchester United. De toekomst van de Tukker is dus nog onzeker. Toch staat Ten Hag op plek drie te staan in het rijtje ‘meeste punten per wedstrijd in de Premier League’. De oud-Ajaxtrainer pakt gemiddeld 1,78 punten per wedstrijd. Daarmee staat hij op plek drie. In 76 Premier Leaguewedstrijden haalde hij in totaal 35 punten voor The Red Devils. De trainer, die ook werkzaam was bij Go Ahead Eagles en FC Utrecht, pakte in 2023 voor het eerst sinds 2017 weer een prijs voor United. Hij wint op Wembley de League Cup tegen Newcastle United.

Ruud Gullit

In het seizoen 1996/97 werd Ruud Gullit aangesteld als speler/trainer van Chelsea. Gullit stond 76 wedstrijden aan het roer van Chelsea en pakte gemiddeld 1,43 punten in de Premier League. In zijn debuutseizoen kroonde Chelsea zich tot bekerwinnaar. In 1998 vertrok Gullit al bij Chelsea en maakte hij de overstap naar Newcastle United. Ook zijn periode bij Newcastle was van korte duur. Ondanks het halen van de FA Cup-finale in zijn debuutseizoen, diende Gullit vijf wedstrijden in het seizoen 1999/2000 zijn ontslag in. Dit zou te maken hebben met een conflict met Rob Lee en Alan Shearer. Gullit stond in totaal 113 wedstrijden in de Premier League aan het roer, waarin hij 46 overwinningen boekte, 27 gelijk speelde en 41 keer verloor.

Martin Jol

Na een korte periode als assistent-trainer bij Tottenham Hotspur, werd Martin Jol in november 2004 aangesteld als hoofdtrainer. Deze rol zou Jol nog drie jaar bekleden. In 2006 en 2007 loosde Jol de Spurs naar Europees voetbal. Ondanks zijn populaire status moest Jol in oktober 2007 vertrekken bij Tottenham. In 2011 keerde Jol terug in de Premier League, als trainer van Fulham. In zijn debuut seizoen eindigde Fulham onder leiding van Jol als negende en plaatste het zich zelfs voor de Europa League. In december 2013 kwam er een eind aan zijn tijd bij Fulham. In totaal stond Jol in 201 Premier League-wedstrijden langs de zijlijn. Daarin wist het 75 te winnen, 51 gelijk te spelen en verloor het 51 keer. Gemiddeld pakte Jol 1,37 aantal punten per wedstrijd in de Premier League. 

Guus Hiddink

In 2009 kreeg Guus Hiddink, destijds nog bondscoach van Rusland, toestemming om met Chelsea te gaan praten. Per 11 februari van dat jaar stond Hiddink dan ook aan het roer van de Londense club, dat de smaak van winnen weer te pakken kreeg. Chelsea eindigde aan de hand van Hiddink toch nog als derde in de Premier League. In de Champions League wist het ook nog de halve finale te bereiken. In hetzelfde seizoen veroverde Chelsea ook nog de FA Cup. Zes jaar later keerde Hiddink in december terug bij Chelsea, als interim-trainer. In totaal stond Hiddink als trainer van Chelsea in 34 Premier League-wedstrijden aan het roer. Hierin wist het negentien keer te winnen en zowel twaalf keer gelijk te spelen als te verliezen. In de competitie pakte hij gemiddeld 1.94 aantal punten per wedstrijd. Hiddink staat daarmee bovenaan het rijtje. 

René Meulensteen

Na eerder diverse rollen te hebben ingevuld bij Manchester United, volgde in 2013 een trainersbaan in de Premier League. René Meulensteen werd de nieuwe interim-trainer van Fulham. Daar volgde hij de ontslagen Martin Jol op. Meulensteen kende weinig succesen en moest in februari 2014 alweer vertrekken. Dertien wedstrijden stond de Nederlander aan het roer van Fulham, waarin hij slechts drie overwinningen boekte en één keer gelijk speelde. Daarmee komt hij op een gemiddelde van 0.77 aantal punten per wedstrijd. 

Louis van Gaal

Na een succesvol WK met Nederland in Brazilië, mocht Louis van Gaal aan de slag bij Manchester United. In zijn debuutseizoen eindigde Van Gaal, ondanks een zwakke start, toch nog als vierde in competitie en kon het zich opmaken voor CL-voetbal. Dit was van korte duur, want United werd in de poulefase van het toernooi al uitgeschakeld. Toch wist Van Gaal nog een prijs te pakken, want het won de FA Cup. In mei 2016 liet Van Gaal het trainerschap achter zich, voordat hij in 2021 weer terugkeerde bij Oranje. Als trainer in de Premier League wist Van Gaal in 76 wedstrijden 39 overwinningen te boeken en 24 keer gelijk te spelen, 27 wedstrijden gingen verloren. 

Ronald Koeman

In 2014 maakte de Premier League voor het eerst kennis met Ronald Koeman. Na een succesvolle periode bij Feyenoord, trok Southampton de oefenmeester aan. In twee jaar tijd maakte Koeman een goede indruk in de Premier League, waarin hij in zijn debuutjaar zelfs werd genomineerd voor Manager van het Jaar. Koeman eindigde namelijk zevende en dwong zo Europees voetbal af. Dit avontuur was van korte duur, waardoor Southampton zich weer op de competitie kon focussen. Dit deed het uitstekend, door met 63 punten op de zesde plek te eindigen: een clubrecord. In juni 2016 maakte Koeman de overstap naar Everton, waar hij na anderhalf seizoen werd ontslagen. Koeman boekte in 123 Premier League-wedstrijden 55 overwinningen, speelde 27 keer gelijk en verloor 41 keer. Dat zijn 1.56 punten per wedstrijd en dat is goed voor plek vier in het rijtje van Nederlandse trainers. 

Dick Advocaat

In maart 2015 stelde Sunderland Dick Advocaat aan als interim-trainer. Aan de hand van Advocaat wist Sunderland zich met 29 punten nipt te handhaven in de Premier League. Advocaat kreeg een aanbod om langer te blijven, wees deze in eerste instantie af, maar bleef toch. Het seizoen 2015/16 begon dramatisch voor Advocaat, met twee punten uit de eerste zes wedstrijden. In oktober maakte Advocaat te vertrekken bij Sunderland. De Kleine Generaal stond zeventien wedstrijden in de Premier League aan het roer, waarvan hij slechts drie wist te winnen en zes gelijk te spelen. Gemiddeld pakte de trainer 0.88 punten per wedstrijd in de Premier League. 

Frank de Boer

Na een mislukt avontuur bij Inter Milan, ging Frank de Boer het proberen bij Crystal Palace. Dit verliep dramatisch voor de oud-bondscoach. In vier competitiewedstrijden wist De Boer geen enkel punt te pakken. Mourinho noemde De Boer later 'the worst manager in the history of the Premier League'. De oud-Ajacied komt op gemiddeld 0.00 aantal punten per wedstrijd.

Punten per wedstrijd nederlandse trainers premier league

Liverpool-fans reageren op komst Slot

Arne Slot tekent een contract tot medio 2027 bij Liverpool. Dit is hoe de fans van de Engelse grootmacht en analisten reageren op de aanstelling van de Nederlandse trainer.

Feyenoord-doelman vertrekt