Erik ten Hag zeer kritisch op pupil: "In de rust een gesprek met hem gehad"

Hoewel Ajax gemakkelijk met 5-0 wist te winnen van Fortuna Sittard, is trainer Erik ten Hag niet helemaal tevreden over de wedstrijd. Volgens de oefenmeester had zijn ploeg efficiënter moeten zijn en is hij kritisch op een van zijn spelers.

'De lat steeds hoger leggen'

Evenals tegen SC Cambuur (9-0) boekte de ploeg van Erik ten Hag een makkelijke zege op Fortuna Sittard. Ten Hag heeft na afloop van de wedstrijd nog wel wat aanmerkingen op zijn ploeg: "Waar ik minder tevreden over ben is het kansen benutten. De 0-1 duurde te lang. We moeten onszelf een hogere eis opleggen", zegt Ten Hag tegen ESPN.

De oefenmeester is van mening dat hij ook na zo'n riante overwinning kritisch mag en moet zijn op zijn spelers: "Zo kun je dat niet zien. Het ligt aan ons. De tegenstander doet alles binnen de mogelijkheden, maar wij leggen ze zo'n hoog tempo op. Dan gaan ze fouten maken. Dat is mooi, maar we moeten blijven jagen. Ik wil een hongerig team zien. We moeten de lat steeds hoger leggen."

Ryan Gravenberch

Na afloop van de wedstrijd gaf Ryan Gravenberch aan dat hij nog wel eens moeite heeft om gefocust te blijven. Zijn trainer helpt hem hierbij: "Daar moet hij voor waken. Hij heeft ontzettend veel talent en een goede ontwikkeling doorgemaakt. Maar daarom moet hij de lat steeds hoger leggen. Er zit zo'n potentieel in, maar je moet het wel aansporen en eruit halen. Dat moet hij vooral zelf doen."

Na 45 minuten sprak Ten Hag met de middenvelder in de kleedkamer. Volgens de oefenmeester kon hij veel beter: "Als dat nodig is. Daar ben ik voor. Ik heb wel even een kritisch gesprekje met hem gehad."

'Hij kan veel beter'

Echter, denkt Ten Hag niet dat de Eredivisie een te laag podium is geworden voor Gravenberch: "Zover is het voor hem nog niet. Er zijn genoeg wedstrijden. Neem vanavond, daarin speelde hij niet z'n beste spel. Niet dat hij slecht speelde, maar hij kan veel beter. Dat is niet moeilijk. Het is een lifestyle. Als je het mentaal toelaat, word je niveau steeds lager. Dan hou je het niet vol. Je loopt op een koord, dan val je eraf en dan is het moeilijk om erop terug te komen." 

"Ook onder stress neemt hij de juiste beslissingen. Maar we moeten dat keer op keer van hem eisen. Vanavond liet hij zijn mannetje lopen en dan denkt hij dat ze het achterin wel oplossen. Dat kan niet. Aanvallend had hij een hogere bijdrage kunnen hebben", aldus Ten Hag.

Feyenoord-doelman vertrekt