Bizar: Schorst UEFA spelers van West Ham United voor rellen in Alkmaar?

De aanval van AZ 'supporters' op bezoekende fans, familie en vrienden van West Ham United haalde de internationale pers en iedereen sprak schande van die actie. Deze affaire dreigt nu een bizarre wending te krijgen.

Gaat de UEFA West Ham United spelers schorsen?

Volgens een rapport in The Telegraph is de UEFA in hun eigen regelgeving gevangen. Als zij de AZ-supporters willen aanpakken moeten ze ook actie nemen tegen West Ham spelers Declan Rice, Michail Antonio, Said Benrahma en Flynn Downes omdat zij over de boarding sprongen om hun aanhang te beschermen.

Waarom zit de UEFA in een spagaat?

Hoewel iedereen de actie van de West Ham-spelers kan begrijpen en AZ haar excuses aanbood is er regelgeving die bepaalt dat spelers alleen in exceptionele situaties van het veld mogen. Dit betekent dat als de UEFA actie wil nemen tegen AZ (en/of haar supporters), zij ook een onderzoek in moeten stellen naar het gedrag van de spelers van West Ham United. Het standpunt zou daarbij zijn dat ze op het moment dat ze over de boarding sprongen niet konden zien of horen dat hun familie in gevaar was. Als dit zo blijft zou dit tot een schorsing van de spelers leiden.

De UEFA zou anticiperen op veel problemen met deze uitspraak en daarom wachten tot na de finale van de Conference League.

Uiteraard zijn de Engelsen witheet en juist trots op de fans die zich verweerden. Zo kreeg "Knollsy", een reusachtige West Ham fan die de familieleden van de spelers beschermde in Engeland een staande ovatie.