Spelerspaspoort Donyell Malen (profiel)

Profiel: Donyell Malen (Wieringen, 19 januari 1999) speelt bij PSV en Oranje.

Carrière

Malen begon op zijn vierde met voetballen bij VV Succes, waar hij speelde als linksbuiten. Na één seizoen ging hij naar HVV Hollandia. Hij werd op zijn negende opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. Daar werd hij centraal in de aanval gezet. Malen verruilde de jeugd van Ajax in 2015 vervolgens voor die van Arsenal. Hij keerde op 31 augustus 2017 terug naar Nederland, waar hij een contract tekende tot medio 2020 bij PSV.

Op 3 februari 2018 maakte Donyell zijn debuut in het eerste elftal van PSV. Hij mocht de laatste acht minuten meedoen tijdens de gewonnen competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle (4-0). Later dat seizoen mocht Malen nog drie keer invallen in het eerste elftal. De toen net aangestelde hoofdcoach Mark van Bommel hevelde hem in juni 2018 per direct over naar de selectie van het eerste elftal van PSV. Malen kwam op 21 augustus 2018 voor het eerst in actie in een wedstrijd in het kader van de UEFA Champions League. Hij mocht de laaste vijf minuten meedoen en scoorde in de allerlaatste minuut de 2-3. Dat was zijn eerste voor PSV.

Zie hieronder de aftermovie van BATE-PSV

Nederlands Elftal, interlandcarrière

Malen debuteerde op 6 september 2019 in het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman bracht hem die dag in de 58e minuut in voor Denzel Dumfries in de met 2–4 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Duitsland. Hij schoot Nederland zelf op 2–3. In de daaropvolgende interland, drie dagen later in en tegen Estland (0–4), kreeg Malen zijn eerste basisplaats.

Zie hieronder hoe Malen zich voor het eerst meldde bij Oranje

Speler van de maand

Malen werd in februari 2021 speler van de maand in de Eredivisie op basis van Opta statistieken. De aanvaller speelde zeven wedstrijden en daarin scoorde hij vijf keer en gaf hij één assist. In een interview met Hans Kraay jr vertelt hij onder meer over zijn goede vriend Mo Ihattaren en trainer Roger Schmidt.