Opinie van de Week: PSV - Ajax was iets teveel een openbare les voor de aanstaande trainer

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De topper tussen PSV en Ajax boeide voor alles de beide trainers, méér dan de kijker. Zowel Mark van Bommel als Erik ten Hag loofde het tactische steekspel als het vroege hoogtepunt van het nog vrij prille seizoen. Het duo had uiteindelijk ook wel vrede met de uitslag van 1-1, al morde de bezoekende partij over een gemiste kans op de zege.

Op een zonnige nazomerse dag in Eindhoven hielden de twee zo verschillende culturen elkaar bijna volmaakt in evenwicht. In contrast met het recente verleden kende PSV-Ajax een schier voorspelbaar verloop, met ook al een score naar verwachting. De Amsterdammers behaalden ditmaal een voor hun doen laag rendement: slechts één treffer uit een vijftal mogelijkheden.

Ziyech en Tadic haalden niet hun niveau

Maar ook de thuisploeg counterde meerder keren vol op snelheid, om bij de laatste pass steeds weer de verkeerde keuze te maken. Mede daardoor leek de 0-0 lang onverdiend voor Ajax, dat nochtans aanvallend minder excelleerde dan onlangs weer tegen Lille in de Champions League. Het domineerde het eerste uur, maar minder verblindend dan gewoonlijk. David Neres en ook Hakim Ziyech haalden op de vleugels niet hun niveau, en ook Dusan Tadic blonk zeker niet uit.

Juist achter dit trio presteerde Ajax beter dan in de afgelopen weken. Wat Ten Hag in het jargon van de trainer als ‘restverdediging’ aanduidt, klopte op dat onderdeel de organisatie vrijwel perfect. Op eigen helft gaf de kampioen nu eens niet veel ruimte weg, zij het tot de late voorsprong van Quincy Promes. Nog scherper dan tot nog toe waakten Lisandro Martinez en Edson Alvarez over de controle op het middenveld. Met daarachter de sober spelende Daley Blind en Joël Veltman.

Clash tussen twee stijlen

Zo ontrolde er zich meer dan een uur lang een openbare les voor de aanstaande oefenmeester, tot verdriet van de in de Eredivisie toch al weinig verwende liefhebber. Een ware clash tussen twee stijlen. Alsof de twee trainers hun gedachtegoed uitstalden op het gras. Ajax beheerste de eerste 45 minuten, met zijn aanhoudende offensief. PSV wachtte redelijk zelfverzekerd af, en loerde op een foutje bij de opponent voor een uitbraak van zijn cowboys, zoals Ten Hag types als Donyell Malen, Steven Bergwijn, Bruma en Mohamed Ihattaren bestempelt.

De 0-1 van Promes viel pas in de 63ste minuut. De herstelde Donny van de Beek stond al paraat om in te vallen voor de onberekenbare aanvaller. Ten Hag stelde wijselijk de wissel uit en offerde even later de nauwelijks zichtbare Neres. Een ingreep van collega Van Bommel leidde de op zich niet onverdiende gelijkmaker in. Cody Gakpo kreeg de opdracht mee als centrale spits de aandacht af te leiden voor met name Malen. Dat lukte zowaar binnen de minuut, met knap de 1-1 van de neo-international.

Suprematie Ajax valt alleszins mee

In het laatste kwartier toonden PSV en Ajax zich tevreden met de gedeelde winst. Ook de Amsterdammers, die voor het seizoen van alle kanten de garantie meekregen dat zij ver weg zouden lopen van de Brabanders. Gebaseerd op de rijkdom in de hoofdstad zou zich eenzelfde situatie aandienen als bijvoorbeeld in Duitsland, met de eeuwige suprematie van Bayern München. Vooralsnog valt dat effect bepaald mee. De regerend kampioen had zelfs weer dat briljante moment nodig van doelman André Onana, op een schitterende vrije trap van Ihattaren.

Het 17-jarige talent van PSV showde andermaal zijn unieke potentie als spelmaker. Maar hij ondervond ook de aparte weerstand van een topper, en deelde in de verkeerde keuzes bij een counter. De discussie na afloop spitste zich tevens toe op zijn voorkeur voor de nationale ploeg van Marokko of Nederland. Hij pareerde die opvallend volwassen met een verhaal over zijn zieke vader, waardoor hij geen tijd zou hebben om over een dergelijke probleem goed en diep na te denken. Niettemin heeft het er de schijn van dat hij neigt naar het shirt van het Noord-Afrikaanse land. Dat zou zonde zijn, want een koppel Malen-Ihattaren zou Oranje wel eens kunnen terugvoeren naar de top.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE! PSV Eindhoven - Ajax Amsterdam: Doelpunten, hoogtepunten en samenvatting #PSVAJA’

Kale & Kokkie vinden dat Ajax de zege verdiende in Eindhoven: "Dat vond Mark de Kloothommel ook"

De mooiste actie bij PSV - Ajax: Mo Ihattaren geeft Nico Tagliafico een heerlijke panna

Iets te diep in het glaasje gekeken? PSV-supporter doet wel héél erg raar tegen Ajax.... (VIDEO)

Leuke beelden: Mohamed Ihattaren geeft na #psvaja lesje hoe je zijn naam moet uitspreken

Ajax-fans zorgen voor heerlijke sfeer in uitvak tijdens #PSVAJA: "Niemand kan ons stoppen"

Valentijn Driessen haalt hard uit naar PSV en Ajax na 'armoedige' topper in de Eredivisie

Wanneer speelde voor het laatst een talent als Ihattaren in Nederland? Geniaal antwoord Van der Vaart!

Blind lacht om briefje van Van Bommel: "Was dat nou zo moeilijk"

Erik ten Hag over doelpunt Donyell Malen: "Heeft niets met tactiek te maken"

VIDEO GOAL: PSV - Ajax 1-1 (Malen)