Spelers Ajax overwogen transfer vanwege Ten Hag

Erik ten Hag is momenteel de gevierde man bij Ajax na het winnen van de titel en beker in Nederland, en het bereiken van de halve finale van de Champions League. Maar pakweg een jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit voor de Tukkers. Volgens columnist Jaap de Groot was er weinig draagvlak voor Ten Hag, en overwogen er meerdere spelers om te vertrekken. Dit schreef De Groot in Het Parool, afgelopen zaterdag.

Clubcultuur

"De realiteit leert dat de 49-jarige coach bij zijn start meteen botste met de cultuur", aldus De Groot. "Ten Hag, die gewend was vanuit een 5-3-2-systeem te werken, worstelde vooral met de omschakeling van het denken vanuit zekerheid naar de offensieve filosofie van Ajax. In deze fase was zijn draagvlak binnen de selectie nihil."

Justin Kluivert

"Vooral de op De Toekomst gevormde talenten zagen de rode draad door hun ­opleiding vervagen", vervolgt hij zijn verhaal. "Dit werkte niet alleen het ­vertrek van Justin Kluivert in de hand, ook anderen overwogen een transfer. Toen Ten Hag aan het begin van het afgelopen ­seizoen op twee gedachten bleef hinken en dit met puntenverlies (1-1 tegen Heracles en 3-0 verlies ­tegen PSV) moest bekopen, liep de spanning in ­zowel de spelersgroep als de trainersstaf hoog op. Want ook zijn collega-coaches konden geen grip krijgen op de onzekere Ten Hag."

Ommekeer

Pas na de wedstrijd bij Bayern München (1-1) gingen de Amsterdammers steeds beter voetballen. Dit kwam mede dankzij het ingrijpen van assistent Alfred Schreuder en leider Dusan Tadic: "Nu een belangrijke 'influencer' als Schreuder vertrekt en de extra kwaliteit van Frenkie de Jong wegvalt, is de hamvraag vooral in hoeverre Erik ten Hag in staat is om Ajacied onder de Ajacieden te blijven."