Ajax-prominenten noemen opvallende nieuwe naam als trainer...

Ajax is nog steeds op zoek naar een nieuwe trainer, als het even kan mét ervaring en mét Ajax-dna. Dat is niet makkelijk en Frank de Boer lijkt dan een voor de hand liggende keuze. Ajax-prominenten noemen ineens een andere naam als mogelijke Ajax-trainer... Shota Arveladze...

Wie zien Shota Arveladze als nieuwe trainer van Ajax?

Het was Ronald de Boer die tijdens het commentaar van de benefiet-wedstrijd tussen de Ajax Legends en de BIF All Stars ineens opperde dat Shota Arveladze wel een geschikte kandidaat zou zijn.

Na de wedstrijd liet 'Mister Ajax' Sjaak Swart weten dat hij de komst van de oud-speler ook wel ziet zitten:"Dat heb ik al vaak genoeg gezegd! Hij kent het Ajax-spel ook. Hij heeft het zelf allemaal meegemaakt en is een goede jongen voor de groep. Dat vind ik een goede trainer. Hij is zeker een kandidaat." Overigens was Ronald de Boer wel eens wat minder aardig voor Arveladze.

Welke ervaring heeft Shota Arveladze als trainer?

Direct na het einde van zijn loopbaan als voetballer treedt Arveladze als assistent-trainer in diest bij AZ. Daar leert hij onder hoofdcoaches als Louis van Gaal en Ronald Koeman de kneepjes van het trainersvak.

In 2010 werd hij voor het eerst hoofdcoach bij het Turkse Kayserispor, waarna hij aan een clubtour begon. Na periodes als coach bij Kasimpasa en Trabzonspor liet hij in juni 2016 de Turkse competitie achter zich om trainer te worden bij Maccabi Tel Aviv. Na één seizoen vertrok hij naar Pakthakor Tashkent, waar hij de prijzenkast als trainer voor het eerst wist te vullen (zie hierna).

Nadat de wegen van Arveladze en de club in 2020 scheidden was hij twee jaar werkeloos om vervolgens op te duiken als coach van Hull City. Dit avontuur duurde maar 30 wedstrijden, waarna hij weer een tijd werkeloos was. In december 2023 wachtte een nieuw avontuur in Turkije, maar na 17 wedstrijden zat het avontuur bij Karagümrük er weer op. Sinds 10 maart 2024 is Shota Arveladze (weer) clubloos. Dit heeft als voordeel dat Ajax hem uiteraard transfervrij kan aanstellen.

Welke prijzen pakte hij?

Als trainer was Shota Arveladze het meest succesvol in zijn periode als trainer van Pakthakor Tashkent. Hier pakte hij in seizoen 2018-2019 de 'treble' in de Oezbeekse competitie door zowel de supercup, beker en het kampioenschap te winnen. Deze prestatie herhaalde hij bijna in het volgende seizoen, maar in seizoen 2019-2020 werd het met de beker en het kampioenschap de 'double'. 

Hoewel de trainer dus sinds maart 2024 zonder club zit is het geen uitgemaakte zaak dat hij naar de ArenA komt. Volgens de geruchten zijn er diverse concurrenten.

Concurrentie trainer Ajax

Sommige kandidaten hebben inmiddels bedankt of zijn elders aan het werk, maar het gonst nog steeds van de namen als het om de mogelijke nieuwe trainer van Ajax gaat.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt