Waarom veel Feyenoorders met angst en beven uitkijken naar Gözübüyük in De Klassieker
Inhoudsopgave
De Klassieker wordt komende zondag geleid door de scheidsrechter die 'overal puntjes op zet, behalve op de i'. Althans, zo typeerde ESPN-commentator Leo Driessen hem ooit. Vele Feyenoorders konden zich prima in deze omschrijving vinden. Over het algemeen hebben de supporters van de Rotterdamse club een niet een al te hoge pet op van Serdar Gözübüyük, de leidsman waar het om gaat. Echt ontspannen kijken de Feyenoord-fans daarom niet uit naar het optreden dat de 37-jarige Haarlemmer komende zondag gaat verzorgen.
Hij werd in zijn eerste seizoen als Eredivisie-scheidsrechter verkozen tot beste leidsman van de competitie en is nog altijd de jongste scheidsrechter ooit die in Nederland promoveerde op de internationale FIFA-lijst. Ondertussen bouwde hij ook nog een zelfstandige onderneming op. Kortom, Gözübüyük timmerde de laatste jaren behoorlijk aan de weg, maar slaagt hij er zondag ook in om De Klassieker in goede banen te leiden?
Daar zijn de Feyenoorders dus nog niet zo zeker van. Opmerkelijk gezien de arbiter afgelopen seizoen in De Kuip even heel populair was toen hij tijdens Feyenoord - PSV een penalty aan de thuisploeg gaf en de Rotterdammers daarmee een punt schonk. Is de negatieve tendens dan wel verklaarbaar gezien andere optredens?
Redenen uit het verleden
Wellicht. Misschien komt het door de keren dat hij juist níet in de spotlights verscheen. In het recente verleden besloot Gözübüyük meermaals niet in te gaan op verzoeken van diverse media om een, in de ogen van de kijker, verkeerde beslissing uit te leggen. Eerst een fout maken en je vervolgens niet verantwoorden voor de camera; daar maak je in voetbalsupportersland geen vrienden mee.
Feyenoorders zullen ook naar het moment wijzen waarop de 37-jarige scheidsrechter clubicoon Robin van Persie met een directe rode kaart van het veld besloot te sturen. In een wedstrijd waarin RvP de Rotterdammers hoogstpersoonlijk naar de overwinning had geschoten met een prachtige vrije trap, werd hij in de blessuretijd van het veld gestuurd. Een harde tackle was het, maar de intentie om iemand zwaar te blesseren leek alles behalve aanwezig. Dat waren immers de commentaren van de Feyenoorders.
Gözübüyük lijkt ook spelers niet te zinnen
Daarnaast zal het ermee te maken hebben dat Feyenoord slechts 55 procent van de wedstrijden die onder leiding stonden van Gözübüyük wist te winnen. In duels die gefloten werden door of Danny Makkelie of Bas Nijhuis of Martin van den Kerkhof of Jochem Kamphuis of Joey Kooij of Allard Lindhout of Dennis Higler of voorheen Björn Kuipers verloor Feyenoord minder vaak.
Daarbij moet de nuance gemaakt worden dat mindere scheidsrechters de duels krijgen waarin Feyenoord mindere tegenstanders treft. Toch gaat dat voor scheidsrechters al Nijhuis, Kuipers, Higler en Makkelie niet op. Bovendien houdt een door supporters gecreëerd beeld niet altijd rekening met nuances. Bovendien zullen niet alleen de genoemde redenen gezorgd hebben voor de mening van de sceptici. De aanleiding zal hem ook in wedstrijden van andere clubs moeten zitten, of in momenten die in de statistieken niet te vangen zijn.