Eerste kunstgras-probleem in Nederland duikt al op; Vitesse-captain Van Ginkel twijfelt over meespelen

FC Volendam en Vitesse trappen vrijdagavond 11 augustus het nieuwe seizoen af in de Eredivisie, maar daarbij moeten de bezoekers het wellicht stellen zonder aanvoerder Marco van Ginkel. De middenvelder twijfelt door zijn verleden met ernstige blessures aan zijn knie of hij wel op kunstgras wil spelen.

Vorig seizoen besloot de Nederlander om geen enkele minuut te spelen op de ondergrond van vrijdagavond. Trainer Philip Cocu, die dit seizoen opnieuw de trainer is van de Arnhemse ploeg, weet nog niet of hij kan beschikken over zijn captain. "We zullen zien, we gaan in gesprek. We hebben ook niet getraind op kunstgras. Dat wilden we niet. We spelen vrijdag al, dus we hebben het weekend om te herstellen", zegt hij.

Van Ginkel hoeft niet te rekenen op onbegrip van zijn landgenoot, want zelf is de voormalig speler ook geen fan van kunstgras. "Daar zou ik zeker begrip voor hebben. Het gevoel van een speler is belangrijk om uiteindelijk een beslissing te nemen. Ik zal een speler er nooit op aan kijken, als hij zegt ’het voelt niet goed genoeg'. Hij bepaalt!" De aftrap is om 20:00 uur in het Kras Stadion. 

Met ingang van seizoen 2025/2026 zijn alle clubs uit de Nederlandse competitie verplicht om de thuiswedstrijden te gaan spelen op natuurgras. Er is echter nog wel een andere optie, want ook een hybrideveld is geoorloofd volgens de KNVB. FC Utrecht heeft als eerste Nederlandse club zo'n veld laten aanleggen in Stadion Galgenwaard.