Hoe is de veiligheid op het EK 2024? Alle maatregelen en controles
Inhoudsopgave
Het EK in Duitsland gaat 14 juni van start en zal een maand duren. Het toernooi wordt in meerdere steden gespeelt en er worden rond de 2,7 miljoen supporters verwacht in de stadions. Daarnaast gaat Duitsland uit van zo’n 12 miljoen mensen in de fanzones gedurende het EK. Minister Faeser van Binnenlandse zaken heeft één prioriteit: de veiligheid waarborgen. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
Wat zijn de veiligheidsmaatregelen op het EK 2024?
Er is geen directe dreiging, toch is de angst voor terreuraanslagen het grootst. Zo werd in de aanloop naar het toernooi nog een mogelijke aanslag voorkomen. De aanslag op een concertzaal in Moskou door IS-K heeft de alertheid voor het organiserende land alleen maar vergroot. Het bleef niet alleen bij zorgen rondom het EK, vorig jaar kwamen er twee Zweden om het leven in Brussel bij een aanslag tijdens een kwalificatiewedstrijd. Om bovengenoemde redenen worden er verschillende maatregelen ingezet.
Oefensituaties
In de weken voor het EK begon zijn er in de speelsteden allemaal noodsituaties nagebootst. Voorbeeld: een terrorist die inrijdt op een menigte. En een bomaanslag in een drukke zone.
Grenscontroles
Bij de grenzen van Duitsland zullen reizigers gewapende politie of marechaussees aantreffen. Eerder waren er al controles bij de zuid- en oostgrenzen voor het binnensmokkelen van vluchtelingen. Nu moeten ook de noord- en westgrenzen daaraan geloven vanwege het toernooi.
Drones
Er wordt in tien steden gevoetbald gedurende het toernooi. Er is speciale anti-drone afweer gekocht voor bij de stadions. Hiermee moeten eventuele problemen en gevaren van drones voorkomen worden tijdens wedstrijden.
Hooligans
Ook hooligans worden toegerekend tot de mogelijke veiligheidsrisico’s. Er is een speciaal internationaal politiesamenwerkingscentrum opgericht om hen te analyseren. Hiermee houden agenten uit heel Duitsland hen in de gaten. Op deze manier moeten alle hooligans in het land onder controle gehouden worden. En met name bij zogeheten 'risicowedstrijden' zal er extra scherp opgelet worden.
Vlaggen verbod
De oorlog tussen Palestina en Israël is nog altijd gaande. En omdat de gemoederen omtrent dit thema hoog op kunnen lopen hebben de autoriteiten besloten een verbod te leggen op het tonen van vlaggen van beide landen.
Drukte
Om de drukte aan te kunnen in de steden zijn er verschillende maatregelen getroffen. Met name bij de fanzones is dit te merken. Er zijn hekken en wegblokkades geplaatst, maar ook mobiele palen die vrachtwagens tegen moeten houden. Verder kan men rekenen op tassencontroles en fouilleren.
Overige maatregelen
In verband met mogelijke dreiging vanuit Rusland is er extra alertheid rondom het nationale elftal van Oekraïne. En de brandweer heeft speciale ontsmettingsvoertuigen aangeschaft voor het geval er een aanval is met biochemische wapens.