Ex-Feyenoorder wordt bondscoach met Nederlandse assistent

Vanavond liet de Zweedse voetbalbond weten dat zij John Dahl Tomasson hebben benoemd tot nieuwe bondscoach. Zijn contract gaat in per 1 maart 2024 en loopt tot en met het WK van 2026. 

John Dahl Tomasson haast direct bondscoach na vertrek bij Blackburn Rovers

Tomasson was werkzaam als trainer van het Engels Blackburn Rovers. Hoewel hij niet weg hoefde kreeg hij ruzie met de eigenaren van de club. Hierop leverde de Deense trainer zijn contract op 9 februari 2024 in. Na zo'n 14 dagen zonder club is daar de benoeming tot bondscoach van Zweden.

Vaste assistent Remy Reijnierse gaat ook mee

John Dahl Tomasson neemt zijn vaste Nederlandse assistent Remy Reijnierse ook mee. De 62-jarige assistent-trainer werkt met Tomasson samen sinds zijn bij FC Malmö in seizoen 2019-2020 en 2020-2021 de Zweedse titel wonnen.

Tomasson krijgt opdracht van Zweedse Bond

Directeur Kim Källström is in zijn nopjes met de benoeming. Hij zegt: "De manier waarop Tomasson aanvallend voetbal wil spelen past bij onze spelersgroep. We zien het als een pluspunt dat hij goed begrijpt hoe nationale ploegen functioneren, ook door zijn periode als assistent-bondscoach bij Denemarken. Hij is zelf ook aanvoerder geweest van de Deense nationale ploeg." Overigens maakte de nieuwe bondscoach ook deel uit van het beste Deense Eredivisie team aller tijden.

John Dahl Tomasson zelf spreekt in een korte reactie van 'een mooie opdracht."

Plaatsing WK 2026 is het doel voor Zweden

Zweden wist zich niet te kwalificeren voor het EK 2024, dus is de opdracht van Tomasson duidelijk: plaatsing voor het WK 2026 en daar zo hoog mogelijk eindigen. Bij Feyenoord zullen we John Dahl Tomasson voorlopig minder zien aangezien daar momenteel geen Zweedse spelers in de selectie zitten. Deze Zweedse spelers kwamen wel uit voor Feyenoord.