Deze twaalf Zweedse spelers kwamen uit voor Feyenoord

Feyenoord gaat zich versterken met de jonge Zweedse spits Jayson Ezeb. De spits wordt de dertiende Zweed die bij de Rotterdamse club gaat voetballen. Een goed moment om de eerdere spelers onder het vergrootglas te leggen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

Zweedse voetballers met meeste duels voor Feyenoord: Kindvall, Henrik Larsson, Sam Larsson, Harry Bild, Johan Elmander, Alexander Ostlund, Armenteros, Guidetti, Walemark, Gustafsonn

Patrik Wålemark

De meest recente Zweedse aankoop in het shirt van de Rotterdammers is aanvaller Wålemark. Afgelopen zomer kwam de Zweedse smaakmaker over van BK Häcken uit zijn geboorteland. Feyenoord betaalde iets meer dan drie miljoen euro voor de Zweedse speler. Wålemark kwam tot nu toe vijf keer uit voor de Rotterdammers, maar viel bij alle vijf de duels in als wissel.

Kijk hier naar een weergaloze goal van de Zweed namens BK Häcken

Sam Larsson

In 2017 betaalde Feyenoord vier miljoen euro aan sc Heerenveen voor de Zweedse aanvaller Larsson. Bij Heerenveen scoorde de linksbuiten het seizoen ervoor negen keer en gaf hij dertien assists. De Zweed speelde uiteindelijk 102 duels voor de Rotterdammers, waarin hij 21 keer het net vond en 23 keer de aangever was van een doelpunt. Met Feyenoord won Larsson de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal. Na drie seizoenen werd de aanvaller verkocht aan het Chinese Dalian Pro voor vijf miljoen euro.

Kijk hier naar een kort afscheidfilmpje van Feyenoord richting Larsson

Emil Hansson

Op 17-jarige leeftijd kwam Hansson binnen bij Feyenoord. Geboren in Noorwegen, maar op vroege leeftijd verhuisde hij naar Zweden, de aanvallende middenvelder bleef uiteindelijk steken op vier officiële duels voor Feyenoord-1. De Zweed speelde wekelijks bij de O-19, maar werd hij in 2019 verkocht aan het Duitse Hannover 96. Inmiddels is Hansson terug in de Eredivisie, hij tekende in 2022 een contract bij Heracles Almelo na een succesvolle periode bij RKC Waalwijk en Fortuna Sittard.

Simon Gustafson

Net als Wålemark kwam Gustafson bij Feyenoord via BK Häcken. De middenvelder werd in 2015 gehaald door de Rotterdammers voor 1,5 miljoen euro. In zijn eerste seizoen speelde Gustafson vijftien Eredivisie duels voor Feyenoord, waarin hij zeven assists gaf en twee keer het net vond. Een seizoen later verliep het allemaal wat minder voor de Zweed, maar kroonde hij zich wel met Feyenoord tot de beste van Nederland. Na een succesvolle verhuurperiode bij Roda JC nam FC Utrecht de middenvelder in 2018 over voor één miljoen euro.

Pär Hansson

In 2016 nam Feyenoord de toen 30-jarige keeper Hansson transfervrij over van het Zweedse Helsingborg. De Zweedse doelman stond twee duels onder de lat voor Feyenoord, waarvan één tijdens het verloren wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal in 2016 en één wedstrijd tijdens het kampioensjaar van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. In 2017 keerde Hansson weer terug naar Helsingborg en in 2019 hing de keeper zijn handschoenen op.

Samuel Armenteros

Op zijn zestiende kwam Armenteros al terecht in Nederland bij sc Heerenveen. De spits maakte in 2013 de overstap naar het Belgische Anderlecht die de Zweed in datzelfde jaar verhuurde aan Feyenoord. Tijdens zijn periode in Rotterdam scoorde de spits maar twee keer in 24 wedstrijden. Deze winter keerde Armenteros terug in Nederland bij Heracles Almelo waar hij eerder al in twee periods naam voor zichzelf maakte.

John Guidetti

Eén van de grootste culthelden die Feyenoord gekend heeft in de aflopen jaren. Guidetti werd in het seizoen 2011/2012 verhuurd aan de Rotterdammers door Manchester City. De 28-voudig international kwam 23 keer uit in het shirt van Feyenoord waarin hij twintig keer het net vond. Mede door een hattrick tegen aartsrivaal Ajax maakte Guidetti zich onsterfelijk bij Feyenoord. Feyenoord eindigde tijdens het seizoen op de tweede plek waardoor de Champions League voorrondes werden behaald.

Kijk hier naar de samenvatting van de Klassieker waar Guidetti een hattrick maakte

Alexander Östlund

In 2005 nam Feyenoord de verdediger over van Hammarby. De Zweedse speler werd na een jaar overgenomen door Southampton. De rechtsachter speelde 37 duels voor de Rotterdammers, waarvan 33 in de Eredivisie.

Johan Elmander

Feyenoord betaalde in 2001 bijna drie miljoen euro voor middenvelder Elmander, hij was op dat moment negentien jaar oud. Elmander stond tot 2004 onder contract bij de Rotterdamse club, maar werd twee seizoenen uitgeleend aan Djugärden en NAC Breda. De 85-voudig international kwam tot 47 duels voor de Rotterdammers, voordat hij werd verkocht aan het Zweedse Bröndby IF. Later in zijn carrière speelde Elmander voor onder meer het Engelse Bolton Wanderers en Norwich City in de Premier League en kwam hij uit voor het Franse Toulouse.

Kijk hier naar een goal van Elmander tegen Bayern München namens Feyenoord in de Champions League:

Henrik Larsson

Zweedse spitsensensatie Larsson was pas 22 jaar oud toen hij binnenkwam bij Feyenoord. In Rotterdam won de spits twee KNVB Bekers en scoorde hij 37 goals in 125 duels. Na vier seizoenen bij Feyenoord verkaste de spits naar Celtic. Verder won Larsson met FC Barcelona de Champions League in 2006 en kwam hij 103 keer uit voor het nationale elftal van Zweden.

Kijk hier naar de tien mooiste doelpunten van Henrik Larsson in het shirt van Feyenoord

Ove Kindvall

Tweevoudig Eredivisie kampioen en een Europa Cup I winnaar met Feyenoord. Kindvall kende vijf magische jaren in de Kuip. De Zweed maakte in 144 wedstrijden 129 goals en werd de eerste buitenlandse topscorer van de Eredivisie ooit. Kindvall maakte tijdens de finale van de Europa Cup I het winnende doelpunt tegen Celtic tijdens de verlenging. Verder won de Zweed nog één KNVB Beker en éénmaal de wereldbeker voor clubs. In 1971 keerde Kindvall terug bij zijn oude ploeg Norrköping, waarna hij in 1977 zijn carrière beëindigde bij IFK Göteborg.

Bekijk hier een korte video waar Kindvall praat over de Europa Cup I finale tegen Celtic

Harry Bild

De Zweedse spits Bild was de eerste buitenlander in dienst van Feyenoord. Voor de Rotterdamse ploeg kwam de spits tot 52 duels waarin hij 39 keer het net vond in twee seizoenen tijd. Als speler van het Zweedse IFK Norrköping en Östers IF kroonde Bild zich vijf keer tot Zweeds kampioen.

Gunder Bengtsson

Zweedse trainer Bengtsson stond van 1989 tot en met 1991 aan het roer bij de Rotterdammers. Toen de trainer begon bij Feyenoord mocht hij geen veldtrainingen leiden, want hij had toen niet de juiste papieren. Na anderhalf seizoen werd Bengtsson ontslagen als trainer van de Rotterdammers vanwege slechte resultaten.