Alles wat je moet weten over Feyenoord - Celtic!

Sinds het seizoen 2017/2018 is Feyenoord weer actief in de Champions League. Met maar één zege tegen Napoli (2-1) en vijf verliespartijen in dat Champions League-jaar hopen de Rotterdammers het dit seizoen beter te doen. Dinsdagavond beginnen de spelers van Arne Slot met een wedstrijd thuis tegen Celtic. Dit is alles wat je moet weten over de Schotse kampioen.

Competitiestart Celtic

Celtic werd vorig jaar ruim kampioen, want aartsrivaal Rangers volgde op dertien punten. Na vijf wedstrijden gespeeld te hebben dit seizoen, staan The Bhoys nu wederom bovenaan. Alleen thuis tegen St. Johnstone werd met 0-0 gelijkgespeeld, waardoor de Schotse topclub met twee punten boven nummer twee St. Mirren staat. 

Competitiestart Feyenoord

Nadat het vorig seizoen kampioen werd, waren de verwachtingen hooggespannen. Maar na de eerste twee wedstrijden stond Feyenoord nog maar op twee schamele puntjes. Met een teleurstellend 1-1 gelijkspel thuis tegen Fortuna Sittard volgde er een 2-2 gelijkspel uit tegen Sparta Rotterdam. Maar inmiddels met drie klinkende zeges op rij (6-1 tegen Almere City, 1-5 tegen FC Utrecht en 6-1 tegen SC Heerenveen) heeft Arne Slot het nieuwe team weer op de rit, waardoor het volgens de bookmaker dik favoriet is tegen Celtic.

Alles over Celtic

Na het vertrek van succestrainer Postecoglou die naar Tottenham Hotspur is vertrokken en sterspeler Jota die zijn carrière bij Al-Ittihad heeft voortgezet, heeft Celtic in de zomer een ware metamorfose ondergaan. Zo kwam de ervarentrainer Brendan Rodgers naar Glasgow en haalde het met de 29 miljoen die ze ontvingen voor Jota negen nieuwe spelers. De beste aankoop is Maik Nawrocki. De 22-jarige Pool geldt als een groot talent in zijn land, maar kan tegen Feyenoord niet spelen door een blessure. Met de beweeglijke Aziatische voorhoede met de Koreaan Hyung-jun Yang en de Japanners Kyogo Furuhashi (die al bij zes goals betrokken is dit seizoen met vier doelpunten en twee assists) en Daizen Maeda hoopt Rodgers met aanvallend voetbal het in De Kuip Feyenoord moeilijk te maken. 

Celtic heeft in aanloop naar het duel in Rotterdam defensieve problemen. Door een blessure van Nawrocki en het vertrek van defensie-leider Carl Starfelt naar Celta de Vigo afgelopen zomer, heeft Celtic aanpassingstijd nodig aan het begin van het seizoen. Linksback Greg Taylor is een aanvallende moderne linksachter die in één op één situatie uiterst kwetsbaar is. Tegen een makkelijk scorend aanvallend team, wat Feyenoord is, is het de eerste echte grote test voor de defensie van Rodgers. 

Ontbrekende spelersFeyenoord

Door een schorsing en een blessure heeft Feyenoord aanvallende problemen. Zo is eerste spits Santiago Giménez er niet bij door een opgelopen schorsing tegen AS Roma vorig seizoen van twee wedstrijden, en moet Ayase Ueda door een blessure de wedstrijd missen. Ook Justin Bijlow moet door een blessure toekijken vanaf de tribune. 

Ontbrekende spelersCeltic

Ook Celtic mist een bepalende speler. Zo is dus nieuwkomer Nawrocki er niet bij, maar moeten ook verdedigers Carter Vickers en Liel Abada de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan door een blessure. 

Memorabele wedstrijd van 1970

Het was de eerste editie van Feyenoord – Celtic ooit. Het Feyenoord van trainer Ernst Happel bereikte in 1970 de finale van de Europacup 1 ( de Champions League van die tijd). Met spelers als Willem van Hanegem, Coen Moulijn en Rinus Israël ging het gelijk op, want na ruim 90 minuten voetballen stond het na de doelpunten van Tommy Gemmell (Celtic 0-1) en Rinus Israël (Feyenoord 1-1) gelijk. In de verlenging viel de beslissing in het voordeel van de Rotterdammers. Na een inschattingsfout van Billy McNei, schoot spits Kindvall in de 117e minuut de 2-1 binnen. En Feyenoord mocht zich voor het eerst kampioen van Europa noemen.

Hier de samenvatting van die wedstrijd:

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers