Nieuw jaar, nieuwe kansen: 2019 wordt hét jaar van…

Het is 2019 en ieder jaar zijn er weer spelers die hun definitieve doorbraak beleven of de stap naar de échte top maken of teams die boven zichzelf uitstijgen. Voetbalflitsen blikt alvast even vooruit en wij denken dat 2019 zomaar eens hét jaar kan worden van…

Oranje

Oranje heeft zich in 2018 weer op de kaart gezet na een aantal zeer teleurstellende jaren, waarin het EK van 2016 en het WK van 2018 werden gemist. Nu is het echter tijd om door te pakken voor bondscoach Ronald Koeman en zijn mannen. De EK-kwalificatie start in maart en in juni speelt Nederland de halve finale van de Nations League, tegen Engeland. Kortom: het gaat er in 2019 weer écht om voor Oranje en met jonge spelers als Steven Bergwijn, Matthijs de Ligt, Memphis Depay en Frenkie de Jong en gearriveerde toppers als Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Jasper Cillessen ziet de toekomst van het Nederlands elftal er weer zonnig uit.

Eén van de grote hoogtepunten van Oranje in 2018, de 2-0 zege op wereldkampioen Frankrijk in de Nations League:

Steven Bergwijn

Steven Bergwijn was vorig seizoen al basisspeler van PSV, maar deze jaargang ontpopt de buitenspeler zich tot misschien wel dé grote sterspeler van de Eindhovenaren. Bergwijns marktwaarde steeg, na een update van Transfermarkt, tot dertig miljoen euro en dat geeft aan hoeveel potentie de snelle aanvaller heeft. De 21-jarige PSV’er beleeft nu al zijn meest productieve jaargang ooit, met negen doelpunten in zestien competitieduels. Bergwijn ligt nog tot 2022 vast in Eindhoven, maar wat als hij dit doelpuntengemiddelde aanhoudt en PSV misschien zelfs de landstitel bezorgt? Dan zullen de grote clubs ongetwijfeld in de rij staan. Bovendien is Bergwijn één van de spelers die onder Koeman debuteerde in Oranje (in oktober, 3-0 tegen Duitsland) en de bondscoach lijkt erg gecharmeerd van de PSV’er. Zet hij zijn goede ontwikkeling door?  

De jeugdopleiding van Feyenoord

Feyenoord kroop enkele jaren geleden uit een sportief én financieel dal dankzij de jeugdopleiding. De Rotterdammers lijken kansloos voor de landstitel van dit seizoen, maar er gloort hoop aan de horizon. Er lopen namelijk opnieuw veel grote talenten rond op Varkenoord. De zeventienjarige Wouter Burger maakte al zijn debuut in het eerste, net als de achttienjarige verdediger Lutsharel Geertruida. Spits Joël Zwarts schiet vanuit alle hoeken en standen raak bij Jong Feyenoord en Orkun Kökçü (18) maakte bij zijn eredivisiedebuut tegen FC Emmen (1-4) als invaller direct een goal. Wordt 2019 het jaar van dé doorbraak van enkele grote Feyenoord-talenten?

Wouter Burger is een échte Feyenoorder:

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong is pas sinds dit seizoen een onbetwiste basisspeler van Ajax. De 21-jarige middenvelder debuteerde in september in Oranje en in het hoofdtoernooi van de Champions League en dankzij een aantal uitstekende optredens is de Ajacied één van de meest begeerde spelers door Europese grootmachten als Barcelona, Manchester City en Paris Saint-Germain. 2019 lijkt hoe dan ook het jaar te worden van de transferklapper van De Jong, de vraag is in dat geval alleen nog naar welke club hij zal vertrekken.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers