Shona Shukrula: alles over de eerste vrouwelijke scheids in 10 vragen

Shona Shukrula is de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal. Hoe heeft ze dit bereikt en wat is haar achtergrond? 10 onthullende vragen leren alles wat je moet weten over Shona Shukrula.

Dit wil je weten over het privéleven van Shona Shukrula

Voor we in de carrière van de eerste vrouwelijke scheidsrechter van Nederland duiken is het tijd voor een kennismaking. Waar komt deze historische scheidsrechter vandaan en met wie heeft ze een relatie?

1. Waar is Shona Shukrula geboren?

Deze topvrouw in een mannenwereld werd op 24 mei 1991 geboren in Alkmaar.

2. Hoe oud is deze vrouwelijke scheidsrechter nu?

Een vlotte rekensom leert dat de pioneer onder de vrouwelijke scheidsrechters nu 33 jaar is. Aangezien de maximale leeftijd voor scheidsrechters inmiddels door de KNVB is afgeschreven kan ze op dit niveau blijven fluiten zo lang ze aan de overige eisen voldoet.

3. Wat is de afkomst van deze vrouwelijke arbiter?

Shukrula heeft gemengd Nederlands/Surinaamse roots. Haar vader is namelijk afkomstig uit Suriname en haar moeder is Nederlandse.

4. Is Shona Shukrula enigst kind?

De topscheidsrechter was wel de enige dochter, maar ze moest zich met drie broers staande zien te houden in een mannenwereld.

5. Heeft Shukrula een partner?

Shona maakte in januari 2022 bekend dat zij een relatie heeft met de toenmalig FC Emmen voetballer Jeff Hardeveld. Later dat jaar vroeg hij haar ten huwelijk op de Euromast en in de zomer van 2023 volgde het huwelijk.

De KNVB liet destijds weten geen bezwaar te hebben tegen de relatie van de eerste vrouwelijke scheidsrechter met een voetballer die toen in de Keuken Kampioen Divisie speelde, ondanks dat Shukrula in die periode regelmatig in deze klasse actief was. Wel stelde de voetbalbond de planning zo op dat Shona nooit betrokken zou zijn bij een wedstrijd waarin Jeff Hardeveld zou kunnen spelen.

Of die voorzorgsmaatregelen nog steeds nodig zijn is de vraag, want sinds de zomer van 2024 zit de lieftallige echtgenoot na contracten bij FC Utrecht, Heracles Almelo en FC Emmen sinds juli 2024 zonder club.

Niets lijkt de volgende stap van Shona Shukrula in de weg te staan, maar hoe is zij eigenlijk de eerste vrouwelijke scheidsrechter van Nederland geworden? (Tekst gaat verder na de afbeelding)

Dit is de loopbaan van Shona Shukrula

De eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal word je natuurlijk niet zomaar. Daarom zetten we de loopbaan van Shona Shukrula op een rij. We beginnen natuurlijk bij haar carrière in het voetbal.

6. Hoe verliep de scheidsrechters-carrière van Shona Shukrula?

Shona Shukrula is sinds 2009/2010 actief als scheidsrechter voor de KNVB. Ze was aanvankelijk actief in de Tweede Divisie en daar vielen haar prestaties zo op dat ze in 2020 tot vierde official werd benoemd in de Keuken Kampioen Divisie.

Daarmee kreeg Shukrula ook haar eerste bekendheid en werd ze internationaal actief. In het vrouwenvoetbal floot ze EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions Leaguewedstrijden.

Uiteindelijk stroomde ze via het talententraject ‘Scheidsrechters betaald voetbal’ in 2024 door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland, waar ze vanaf seizoen 2024-2025 als scheidsrechter in de Keuken Kampioen Divisie actief zal zijn.

Op 15 september maakte ze haar debuut als vierde official in de Eredivisie, toen ze langs de lijn stond tijdens de wedstrijd tussen Willem II en RKC Waalwijk.

Alsof dit niet indrukwekkend genoeg is, bouwde de toonaangevende vrouwelijke scheidsrechter ook een loopbaan op naast de sport.

7. Wat doet Shona Shukrula buiten de sport?

Als deze carrièrevrouw niet actief is op of langs de velden is ze in de rechtszaal te vinden. Ze heeft namelijk een studie rechten gedaan aan de Vrije Universiteit en begon daarna aan de volgende indrukwekkende loopbaan:

  • KNVB-jurist op de afdeling tuchtzaken-excessen
  • Medewerker Openbaar Ministerie
  • parketsecretaris Openbaar Ministerie en
  • plaatsvervangend officier van Justitie op het parket te Haarlem (deze functie bekleedt ze nog op het moment van schrijven van dit artikel)

Hier zie je hoe Shona Shukrula in gesprek gaat over de verschillen en overeenkomsten tussen haar werk als scheidsrechter en werk bij het Openbaar Ministerie. (Tekst gaat verder onder de video)

    Natuurlijk heeft ze daarnaast nog tijd voor hobby's.

    8. Voetbalt Shona Shukrula bij een club?

    Het is niet bekend of Shona Shukrula zelf bij een voetbalclub speelt, wel liet ze op haar Instagrampagina weten waar ze begon met wedstrijden fluiten. Dit deed Shukrula in Alkmaar, bij AFC'34. Ook brengt ze volgens social media veel tijd door met haar hond Chompers.

    9. Is Shona Shukrula actief op social media?

    Facebook heeft zo te zien niet de voorkeur van deze scheidsrechter, want daar post ze niet erg vaak op. Wel is ze actief op LinkedIn, waar je de zakelijke kant van Shukrula te zien krijgt. Leuke inkijkjes in haar privéleven vind je op Instagrampagina. Daar laat Shona Shukrula zien wat haar bezig houdt, zoals liefdevolle momenten met Jeff Hardeveld en hond Chompers en veel sportiviteit, zoals je hieronder ziet. (Tekst gaat verder na de afbeelding)

    10. Heeft Shona Shukrula een goede relatie met collega's?

    Uiteraard maakt een scheidsrechter zich niet altijd populair, maar voor zover bekend heeft ze over het algemeen een goede band met de mensen in de voetbalwereld. Dat geldt niet voor Danny Makkelie en Bas Nijhuis die niet goed met elkaar overweg schijnen te kunnen.

    Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
    Duurste Nederlandse voetballers