Alles over Willem II - RKC

Willem II en RKC namen het in speelronde 5 van de Eredivisie op tegen elkaar. RKC verloor voor de tweede keer in de clubgeschiedenis zijn eerste vijf Eredivisie-wedstrijden van het seizoen, net als in het degradatieseizoen 2009/2010 (toen hekkensluiter).

Het team kreeg ook voor de tweede keer minstens 15 tegendoelpunten in de eerste vijf speelronden, eveneens na 2009/2010.

Nabeschouwing Willem II-RKC (15 september)

RKC heeft, samen met PEC Zwolle, de meeste eigen doelpunten (3) gemaakt in de Eredivisie sinds het begin van vorig seizoen.

Willem II begon voor het eerst in de clubgeschiedenis met dezelfde basiself in de eerste vijf wedstrijden van een Eredivisie-seizoen. De Tilburgers boekten hun eerste overwinning met minstens drie doelpunten verschil in de Eredivisie sinds de 3-0 zege op FC Utrecht op 15 mei 2022.

Willem II won vijf van de laatste zeven Eredivisie-wedstrijden tegen Brabantse tegenstanders: vier zeges op RKC en één op PSV, naast twee nederlagen tegen PSV.

Kyan Vaesen

Kyan Vaesen (3 doelpunten) werd de tweede Belg die minstens drie keer scoorde voor Willem II in de eerste vijf speelronden van een Eredivisie-seizoen, na Tom Caluwé (3) in 2000/2001.

Ringo Meerveld

Ringo Meerveld maakte zijn tweede doelpunt in zijn derde thuiswedstrijd voor Willem II in de Eredivisie. Vorig seizoen scoorde hij vier keer in 18 thuisduels in de Eerste Divisie.

Roshon van Eijma

Roshon van Eijma scoorde een eigen doelpunt. Van de 15 spelers van RKC die vandaag in actie kwamen, hebben vier een eigen doelpunt gemaakt voor de club sinds 2023: Yassin Oukili, Dario van den Buijs, Julian Lelieveld en nu Van Eijma.

Samenvatting Willem II-RKC (15 september)

(Tekst gaat verder onder de video)

Opstellingen  Willem II-RKC (15 september)

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Voorbeschouwing Willem II-RKC (15 september)

Willem II en RKC Waalwijk ontmoeten elkaar weer voor het eerst sinds het seizoen 2021-2022. In dat seizoen wonnen de Tilburgers beide Eredivisie-duels: 1-2 in Waalwijk en 3-1 in Tilburg. In de KNVB-beker verloren ze echter van RKC met 3-0 in Waalwijk.

Onderlinge ontmoetingen Willem II en RKC

Op 6 februari 2022 scoorden Thijs Oosting (8', 13') en Jizz Hornkamp (43') voor Willem II in Tilburg. Michiel Kramer (71') scoorde voor RKC.

  • RKC had geen van zijn laatste 11 Eredivisie-duels tegen Willem II gewonnen (W0-G3-V8). De laatste overwinning van RKC op Willem II dateert van 11 februari 2006, toen ze thuis met 1-0 wonnen dankzij een goal van Jochen Janssen (85').
  • Alleen tegen Ajax (32 duels) kende RKC een even lange actieve reeks zonder overwinning in de Eredivisie als tegen Willem II (11).
  • Willem II had al zijn laatste 7 officiële thuisduels tegen RKC gewonnen (6x Eredivisie, 1x KNVB-beker), na een 1-2 Eredivisie-nederlaag op 13 augustus 2005. In die wedstrijd kreeg RKC’er Gianni Zuiverloon (71') een rode kaart en Rob van Dijk stopte een strafschop van Willem II-speler Martijn Reuser.
  • Willem II kende alleen tegen FC Groningen (12, 1993-2007) en FC Utrecht (7, 1996-2002) langere reeksen van thuiszeges in de Eredivisie dan tegen RKC.

 Willem II en RKC hebben een opmerkelijke historie met elkaar.

Willem II: bijzondere weetjes rondom Willem II-RKC

Willem II was ongeslagen na de eerste 3 speelronden van dit Eredivisie-seizoen (W1-G2-V0), maar verloor zijn laatste wedstrijd voor de interlandperiode met 1-2 van Sparta.

Na 4 speelronden had Willem II precies dezelfde balans als in de afgelopen 2 seizoenen in de Eerste Divisie: W1-G2-V1. In beide seizoenen wonnen de Tilburgers hun 5e wedstrijd. Het verlies tegen Sparta beëindigde een reeks van 13 competitiewedstrijden zonder nederlaag (W7-G6-V0), na nederlagen tegen respectievelijk Roda JC (2-3) en Emmen (2-0) in februari-maart.

Mogelijk een negatieve reeks

Willem II kon voor het eerst sinds november 2021 - januari 2022 opeenvolgende thuiswedstrijden in de Eredivisie verliezen. Dit betrof toen een reeks van 5, die eindigde met een 3-1 overwinning op RKC.

Willem II tijdens Brabantse derby's

Dit was voor Willem II de eerste Brabantse derby in de Eredivisie sinds een 4-2 nederlaag tegen PSV op 1 mei 2022. Vorig seizoen behaalde Willem II 29 van de maximale 36 punten in de derby's in de Eerste Divisie (W9-G2-V1). De enige nederlaag was tegen NAC op 5 september 2023 (1-4), wat leidde tot het ontslag van trainer Reinier Robbemond.

Standaardsituaties en Willem II

Willem II had dit seizoen al 3 Eredivisie-doelpunten gescoord uit standaardsituaties, het hoogste aantal van alle teams tot deze speelronde. In hun vorige Eredivisie-campagne (2021/2022) waren ze de ploeg met de minste treffers uit standaardsituaties (5).

Belgen bij Willem II

Samen hadden de Belgen Kyan Vaesen (2 goals, 1 assist) en Cisse Sandra (1 goal, 1 assist) dit seizoen bijgedragen aan alle 5 de Eredivisie-treffers van Willem II.

RKC: opmerkelijkheden voor Willem II-RKC

RKC Waalwijk was na speelronde 4 nog puntloos in de Eredivisie. Vorig seizoen verzamelden de Waalwijkers hun eerste punten in speelronde 5 tegen Vitesse (0-2). Alleen in het seizoen 2009/2010 verloor RKC zijn eerste 5 Eredivisie-duels. Destijds eindigde RKC als hekkensluiter met slechts 15 punten.

Laatse Eredivisie-overwinning

RKC's laatste Eredivisie-overwinning was een 0-5 bij Heracles op 5 mei. In de 6 wedstrijden hierna werd slechts 1 punt gepakt (1-1 tegen PEC Zwolle) en scoorden de Waalwijkers maar 4 keer (doelsaldo 4-16). RKC was de enige club die dit seizoen nog geen minuut op voorsprong heeft gestaan in de Eredivisie.

RKC zwak in Brabantse derby's

In hun laatste 15 derby's tegen andere Brabantse clubs (allemaal in de Eredivisie) had RKC slechts 1 punt gepakt: een 1-1-gelijkspel tegen Willem II in januari 2021. Deze reeks begon na een 3-1 zege op FC Eindhoven in de Eerste Divisie op 3 mei 2019.

De laatste derbyzege van RKC in de Eredivisie dateerde van meer dan 10 jaar geleden: een 2-0 overwinning tegen PSV op 2 februari 2014.

RKC kleurt rood 

RKC kreeg in zijn laatste 3 Eredivisie-wedstrijden een rode kaart (Oskar Zawada, Yassin Oukili en Michiel Kramer). In de 1e speelronde tegen PSV werden geen kaarten uitgedeeld. Michiel Kramer is voor 3 wedstrijden geschorst na zijn rode kaart tegen AZ (0-3). Kramer viel halverwege in, maar werd in de 72e minuut van het veld gestuurd.

De enige club die in deze eeuw rood kreeg in 4 opeenvolgende Eredivisie-duels is RKC zelf, in oktober-november 2009 (inclusief rood voor Benjamin De Ceulaer tegen Willem II).

Richard van der Venne

De enige 2 Eredivisie-treffers van RKC in dit seizoen werden gescoord door Richard van der Venne. Hij moest in de wedstrijd tegen Go Ahead na 30 minuten geblesseerd naar de kant en miste de wedstrijd tegen AZ.

Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers