Hoe presteerde Davy Klaassen in twee periodes bij Ajax?

Davy Klaassen keert zeer waarschijnlijk voor de tweede keer terug bij Ajax en kan zo aan zijn derde termijn beginnen. Hoe presteerde de middenvelder eerder?

Klaassen doorliep sinds 2004 de jeugdopleiding van Ajax en maakte op 22 november 2011 zijn officiële debuut. Dit deed hij in de Champions League, in een uitwedstrijd tegen Olympique Lyonnais. Slechts vijf dagen later, op 27 november, debuteerde hij in de Eredivisie, waar hij meteen indruk maakte door na 42 seconden te scoren tegen NEC, wat hem de snelst scorende debutant van Ajax maakte.

Doorbraak en succes bij Ajax

Klaassen groeide snel uit tot een vaste waarde in het team. In het seizoen 2013/14 scoorde hij zijn eerste hattrick in de Eredivisie tijdens een wedstrijd tegen NAC en eindigde dat seizoen als clubtopscorer met tien doelpunten. Zijn prestaties leverden hem niet alleen een belangrijke rol in het elftal op, maar ook de prestigieuze Johan Cruijff Prijs voor het grootste talent van de Eredivisie. 

In 2015 kreeg Klaassen de aanvoerdersband om zijn arm. Onder zijn leiding bereikte Ajax de finale van de Europa League in 2017, waar het helaas verloor van Manchester United. Ondanks dat de landstitel dat seizoen niet werd behaald, werd Klaassen individueel beloond met de Gouden Schoen voor de Beste voetballer van het Seizoen in de Eredivisie.

(Tekst gaat verder onder de video)

Buitenlandse avonturen en terugkeer

In de zomer van 2017 waagde Klaassen de sprong naar het buitenland, waar hij een contract tekende bij Everton. Klaassen kwam zo op een aantal van 55 doelpunten en 38 assists in 181 wedstrijden voor Ajax. Na een moeizaam jaar en weinig speelminuten in Liverpool verhuisde hij in 2018 naar Werder Bremen in Duitsland. In oktober 2020 keerde Klaassen vervolgens weer terug naar Ajax, dat ongeveer elf miljoen euro voor hem betaalde.

Wisselende rol en ‘Mister 1-0’

In het seizoen 2021/22 kreeg Klaassen te maken met nieuwe concurrentie op zijn positie, zoals Steven Berghuis, waardoor hij vaker als invaller moest aantreden. Toch bleef hij van groot belang, met name door zijn vermogen om belangrijke doelpunten te maken. Zijn bijnaam 'Mister 1-0' dankte hij aan de vele keren dat hij het openingsdoelpunt scoorde voor Ajax. Eind 2022 speelde hij zijn tweehonderdste Eredivisie-wedstrijd voor de club. In de zomer van 2023 vertrok Klaassen transfervrij naar Inter. In zijn tweede periode als Ajacied was hij in 140 wedstrijden goed voor 38 doelpunten en 12 assists.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

In totaal droeg Klaassen het shirt van Ajax al 321 keer en was goed voor 93 doelpunten en 50 assists.

Welke prijzen won Klaassen met Ajax?

Over twee periodes vulde Davy Klaassen de prijzenkast van Ajax behoorlijk aan. Zo won hij zeven binnenlandse prijzen:

  • Eredivisie: 5x (2011/12, 2012/13, 2013/14, 2020/21, 2021/22)
  • KNVB Beker: 1x (2020/21)
  • Johan Cruijff Schaal: 1x (2013)

In september werd bekend dat de nog altijd transfervrije Klaassen meetrainde met Ajax. Later zou het zelfs gaan om een mogelijke terugkeer van de 31-jarige middenvelder.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers