Hoe is het met John Guidetti? Oud-Feyenoorder spreekt over terugkeer

John Guidetti is een speler die niet snel vergeten zal worden bij de fans van Feyenoord. De Zweedse spits kwam een korte periode voor de Rotterdammers uit, maar maakte veel impact in de Eredivisie. Met zijn hattrick tegen aartsrivaal Ajax in De Kuip, kroonde hij zich tot publiekslieveling. Dit is hoe het nu gaat met John Guidetti 

Wanneer speelde John Guidetti bij Feyenoord?

Op 31 augustus 2011 werd bekend dat John Guidetti voor één seizoen (2011/2012) gehuurd zou worden van Manchester City. Zijn debuut luisterde hij meteen op met een doelpunt, dit in een met 1-3 gewonnen duel op bezoek bij NAC Breda.

Guidetti hattrick tegen Ajax 

In speelronde 17 was Guidetti al goed voor een hattrick tegen FC Twente (3-2), maar in het verloren uitduel op bezoek bij VVV-Venlo, zat de Zweedse spits door griep niet bij de selectie. In een thuiswedstrijd met Ajax maakte hij zijn return, en hoe. In een 4-2 gewonnen Klassieker toonde Guidetti zijn klasse door een hattrick te scoren.

(Tekst gaat verder onder de video)

Guidetti trekt shirt uit en krijgt rood bij Feyenoord

Tijdens een treffen met RKC Waalwijk trok John Guidetti na zijn doelpunt in de 77e minuut zijn shirt uit. Wat de spits vergeten was, was dat hij al een gele kaart op zak had. Hierdoor kon Guidetti met rood vertrekken om zo Feyenoord in het slot van de wedstrijd met 1-1 gelijk te zien spelen en het treffen met PSV (uiteindelijk 3-2 verlies Feyenoord) te missen.

(Tekst gaat verder onder de video)

Guidetti statistieken bij Feyenoord

Guidetti was bij Feyenoord in 23 wedstrijden goed voor 20 doelpunten en 6 assists. Hierin wist hij tot drie keer toe een hattrick te maken. Daarnaast pakte hij in deze korte periode vier keer een gele kaart, waarvan twee in één wedstrijd en dus een rode kaart.

(Tekst gaat verder onder de video)

Waar speelde Guidetti na zijn periode bij Feyenoord? 

Na terugkomst bij Manchster City, van zijn verhuurperiode aan Feyenoord, speelde Guidetti 1,5 jaar geen minuut op professioneel niveau, zo moest hij mede vanwege blessureleed, genoegen nemen met een plek bij de onder 21 van de club. In 2014 werd hij voor een half jaar verhuurd aan Stoke City (6 wedstrijden, 1 doelpunt) en het seizoen daarop aan Celtic (35 wedstrijden, 15 doelpunten, 10 assists). In de zomer van 2015 vertrok hij transfervrij naar Celta de Vigo, waar hij drie jaar speelde (95 wedstrijden, 22 doelpunten, 8 assists). Deportivo Alavés nam hem na een huurperiode in 2018, in de zomer van dat jaar definitief over (74 wedstrijden, 9 doelpunten, 5 assists). Tussentijds werd hij door Alavés nog verhuurd aan Hannover 96 (14 wedstrijden, 3 doelpunten, 2 assists). In de zomer van 2022 keerde hij terug in zijn geboorteland om bij AIK te gaan spelen. Hier is Guidetti op 31-jarige leeftijd momenteel nog actief. 

Guidetti schreeuwde 'Feyenoord' na doelpunt tegen Ajax

Op 3 november 2016 stond John Guidetti met Celta de Vigo in de groepsfase van de Europa League tegenover Ajax. Na zijn doelpunt in de 79e minuut schreeuwde Guidetti 'Feyenoord', zo gaf hij in een interview met Fox Sports toe. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-2 gewoon door Ajax.

(Tekst gaat verder onder de video)

Guidetti blessures, infectie en bijna einde carrière 

Ondanks een topseizoen bij Feyenoord, wist Guidetti nooit het maximale uit zijn carrière te halen. Dit vooral vanwege blessureleed. In totaal moest Guidetti liefst 111 wedstrijden voorbij laten gaan in zijn loopbaan vanwege een blessure. In gesprek met het Algemeen Dagblad sprak hij hierover. “Ik liep een virusinfectie op die mijn leven op z’n kop zette. Het was angstaanjagend, want feitelijk had ik nog maar één been met kracht. Ik ben bij zoveel artsen en experts geweest en eigenlijk zeiden ze allemaal dat ik er rekening mee moest houden dat mijn loopbaan alweer voorbij was.” 

Guidetti over terugkeer bij Feyenoord 

Guidetti heeft nog altijd warme gevoelens voor Feyenoord, zo vertelde hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Ik ben nooit meer terug geweest in De Kuip en dat knaagt wel een beetje. Wat zou het mooi zijn als AIK tegen Feyenoord zou kunnen spelen. Een oefenwedstrijd organiseren, dat kan toch? Het is een droom om nog eenmaal als speler in De Kuip te spelen.”

Guidetti over Ajax 

“Ajax zit in een seizoen waarin echt alles misgaat. Onvoorstelbaar bijna”, ziet Guidetti. “Daar moet nog een extra nederlaag in De Kuip bij komen zondag. Toen wij met 4-2 wonnen in 2012 was dat reden voor drie dagen feest. Inmiddels voelt dat waarschijnlijk anders. Het is iets wat normaal gevonden zal worden. Zoals het hoort.’’ Feyenoord kan voor het eerst sinds 2006, twee keer in één seizoen winnen van Ajax.