Bizar: KNVB sluit feestende scheidsrechter uit na vier rode kaarten

Een bizar verhaal. Scheidsrechter Jan Smit kreeg de leiding over een kampioenswedstrijd tussen St. George en De Valken in de vierde klasse. De leidsman deelde vier rode kaarten uit en tot overmaat van ramp doken er na afloop beelden op van een zingende en feestende KNVB-scheids.

Dat wekte de woede bij De Valken helemaal op, nadat zij de beslissingen tijdens de wedstrijd ook al opmerkelijk vonden. Het duel eindigde in een 2-2 remise en dat kwam door een late gelijkmaker van St, George. Scheidsrechter Smit is zich echter van geen kwaad bewust. "Als ze mij niet meer nodig hebben, prima. Dan zoeken ze maar een ander. Deze beslissing is te lachwekkend voor woorden, een aanfluiting.”

Jan Smit reageert op 'lachwekkend' besluit van de KNVB

De scheidsrechter van dienst heeft in gesprek met De Telegraaf uitgebreid gereageerd op het besluit van de KNVB, die hebben laten weten dat hij niet meer in actie mag komen. "Ik heb 38 jaar gefloten, over meer dan duizend wedstrijden de leiding gehad, dit seizoen dertig wedstrijden geleid. Ik ga niet op mijn knieën naar de KNVB om weer te mogen fluiten. "Het lijkt wel of ik een moord heb gepleegd”, reageert de verbaasde arbiter op zijn uitsluiting door de voetbalbond.

"Een verhaal heeft altijd meerdere kanten, maar de KNVB heeft niet eens een onderzoek ingesteld en is op basis van een filmpje tot een besluit gekomen.”

"Ik stond bij het podium te kijken naar de huldiging, stond daar een biertje te drinken met mijn vriendin. Toen de spelers gehuldigd waren, vroegen ze of ik een liedje ging zingen. Ik koos voor ’Engelbewaarder’; dat is een leuk liedje en kan iedereen meezingen. Daar zit een tussenstuk in met accordeonmuziek, op dat moment duwden ze de schaal in mijn handen. Die heb ik boven mijn hoofd van links naar rechts gezwaaid en daarna weer teruggegeven", licht hij toe.

De KNVB licht besluit om scheidsrechter uit te sluiten toe

De Nederlandse bond komt al vrij snel met een statement over het genomen besluit. "De KNVB heeft meneer Smit gemeld dat wij niet langer gebruik van zijn diensten willen maken. Dit besluit is niet alleen genomen vanwege het optreden van afgelopen zondag, maar ook op basis van eerdere incidenten. Om die reden had hij al een laatste kans gekregen. Van een KNVB-official verwachten wij verantwoordelijk gedrag. Daarbij past een neutrale houding en respect naar alle betrokkenen", besluit de bond.

Feyenoord-doelman vertrekt