Favoriet? België won vaker van Frankrijk dan andersom

Frankrijk en België staan in de achtste finales van het EK tegenover elkaar. De twee buurlanden strijden om een plek in de kwartfinales en zullen in Düsseldorf gaan uitmaken wie er doorgaat. Dit zijn een aantal feiten en cijfers die je moet weten over Frankrijk - België. 

Hoe vaak speelden België en Frankrijk tegen elkaar? 

Frankrijk en België hebben elkaar 75 keer ontmoet in alle competities. Frankrijk won 26 ontmoetingen, België won 30 keer en er waren 19 gelijke spelen. Frankrijk heeft geen andere tegenstander vaker ontmoet dan België (Engeland volgt met 42 ontmoetingen). België heeft enkel meer internationale wedstrijden gespeeld tegen Nederland (129).  

Wanneer won België voor het laatst van Frankrijk? 

De meest recente overwinning van België op Frankrijk was een 4-3 vriendschappelijke uitoverwinning in Stade de France op 7 juni 2015. Marouane Fellaini (2 doelpunten), Radja Nainggolan en Eden Hazard scoorden voor België. Mathieu Valbuena, Nabil Fekir en Dimitri Payet scoorden voor Frankrijk.  

Ontmoetingen tussen Frankrijk en België op grote toernooien 

Frankrijk won elk van hun vier ontmoetingen met België op grote toernooien (WK/EK). Frankrijk en België ontmoetten elkaar voor het laatst op een groot toernooi in 2018, toen Frankrijk België met 1-0 versloeg in de halve finales van het WK dankzij een doelpunt van Samuel Umtiti. Frankrijk won vervolgens de WK-finale tegen Kroatië.  

Wanneer speelde België voor het laatst tegen Frankrijk?  

België en Frankrijk kwamen elkaar voor het laatst tegen in de Nations League van 2020/2021. België gaf een 0-2 voorsprong weg en verloor met 3-2 van de Fransen in Turijn op 7 oktober 2021. Yannick Carrasco (37') en Romelu Lukaku (40') hadden de Rode Duivels tijdens de rust op voorsprong gezet, maar Les Bleus kwam als beste uit de bus dankzij doelpunten van Karim Benzema (62'), Kylian Mbappé (69' strafschop) en het winnende doelpunt in de 90e minuut van Theo Hernandez.  

België wist op laatste twee EK's kwartfinales te bereiken

België wist haar laatste twee achtste finales op een EK te winnen, maar werd uitgeschakeld in de kwartfinales van hun beide laatste twee EK-optredens: door Wales (3-1 in Villeneuve-d'Ascq op het EK van 2016) en Italië (2-1 in München op het EK van 2020). Bekijk ook de feiten en cijfers van Roemenië - Nederland.

Feyenoord-doelman vertrekt