Lastig obstakel? Roemenië won slechts 2 van de 19 EK-duels

Roemenië is de tegenstander van Nederland in de achtste finales van het EK 2024. Dit is wat je moet weten over de stuntploeg, die dit toernooi pas haar tweede zege op een EK wist te boeken. Weet Roemenië te verrassen of is het een makkelijke prooi voor Oranje?

Registreer en scoor odds van 50.00 als Oranje wint van Roemenië.

Hoe werd Roemenië groepswinnaar?

Roemenië wist in Groep E Oekraïne met 3-0 te verslaan en een punt te pakken tegen Slowakije (1-1), tegen België werd er met 2-0 verloren. Roemenië ging als winnaar in Groep E door naar de knock-outfase. Alle vier de landen eindigden op vier punten, waarbij Roemenië bovenaan deze groep eindigde nadat de tiebreaks waren toegepast (doelsaldo en gescoorde doelpunten). Dit is de enige keer dat alle teams in een EK-groep met hetzelfde aantal punten zijn geëindigd. 

Oranje opgelet: de doelpuntenmakers van Roemenië dit EK 

De vier doelpunten van Roemenië op dit EK werden gescoord door Razvan Marin (2), Nicolae Stanciu (1) en Denis Dragus (1). Oud-Ajacied Razvan Marin voegde zich bij Bogdan Stancu (twee doelpunten op het EK van 2016) als de enige speler die meerdere doelpunten scoorde voor Roemenië op het EK. 

Roemeense spelers in Nederland 

Roemenië-spelers Razvan Marin (17 wedstrijden in alle competities voor Ajax in het seizoen 2019/20) en Andrei Ratiu (12 wedstrijden in alle competities voor ADO Den Haag in het seizoen 2020/21, gehuurd van Villarreal CF) hebben in Nederland gespeeld. Razvan Marin is de meest bekende van de twee. Hij werd in de zomer van 2019 voor 12,5 miljoen opgepikt door Ajax bij Standard Luik. De middenvelder kon het echter nooit waarmaken in Amsterdam en vertrok twee jaar later naar Cagliari voor 10 miljoen euro.

Hoe vaak won Roemenië op een EK?

Roemenië heeft slechts twee van hun 19 EK-wedstrijden (W2-D6-L11) gewonnen: 3-2 tegen Engeland in Charleroi op het EK van 2000 (hun derde groepsfasewedstrijd) en 3-0 tegen Oekraïne in hun openingswedstrijd op het huidige EK 2024. 

Negatief record Roemenië in knock-outwedstrijden 

Roemenië werd uitgeschakeld in zes van de zeven knock-outwedstrijden op grote toernooien (WK/EK). De enige keer dat dit niet gebeurde was tijdens het WK van 1994. Roemenië wist een 3-2 overwinning op Argentinië te boeken. Dirk Kuyt waarschuwt Oranje voor Roemenië.

Registreer en scoor odds van 50.00 als Oranje wint van Roemenië.

Feyenoord-doelman vertrekt