Blauwharige Roemeense Oranje-opponent valt op; wie is hij?

In Roemenië treft het Nederlands elftal de groepswinnaar van groep E dit EK. Zij troefden Oekraïne, Slowakije en België af en gingen er met de koppositie vandoor, waardoor Oranje in de achtste finale de opponent is. Ter voorbereiding op dat treffen gaat het echter voornamelijk over Radu Drăgușin.

Waarom? De beste man heeft namelijk een kapsel met blauw haar, waardoor hij al vóór de aftrap opvalt binnen de lijnen. Valentijn Driessen heeft al een blik op de aanstaande Oranje-opponent geworpen en is niet mals over de boomlange verdediger.

Valentijn Driessen neemt blauwharige verdediger van Roemenië op de hak

Tijdens de Kick-offpodcast van De Telegraaf grijpt de Chef Voetbal zijn kans aan om Drăgușin te voorzien van feedback, maar wel volledig op zijn eigen manier. "Die heeft wel een heel raar kapsel. Zo'n vrouwenkapsel met twee staartjes. Die heeft het afgelopen seizoen helemaal niks gepresteerd. Hij staat bij Tottenham Hotspur onder contract en zijn zaakwaarnemer vindt hem helemaal geweldig."

Succesvol is zijn avontuur in de Engelse Premier League echter nog niet, waardoor zijn zaakwaarnemer regelmatig met klachten bij de voorzitter aanklopt. "Die loopt hij altijd te stalken over die jongen, dat hij salarisverhoging moet hebben en moet spelen. Maar hij speelt niet, omdat hij gewoon niet goed genoeg is. Daar speelt Micky van de Ven." De Nederlander is daarom geen onbekende van Drăgușin.

Wie is Radu Drăgușin?

Radu Drăgușin is een 22-jarige centrale verdediger uit Roemenië. In zijn thuisland speelde hij in de jeugdopleiding van Sportul Studentesc en via daar transfereerde hij naar AS Metropolitan, dat hij in de zomer van 2018 verliet voor een verder verloop van zijn loopbaan bij Juventus. In Italië doorliep hij de O17, O19, O23 en debuteerde hij voor de hoofdmacht in december van 2020 in de UEFA Champions League tegen Dynamo Kiev.

Al snel werd hij verhuurd aan Sampdoria en het seizoen daarna stalde De Oude Dame hem bij Salernitana, omdat hij niet goed genoeg bevonden werd voor Juventus. Na een huurovereenkomst met Genoa was het raak en zij besloten de Roemeen definitief over te nemen voor een slordige tien miljoen euro. Na zes maanden in dienst van de Italiaanse club klopte Tottenham Hotspur aan met een zak geld ter waarde van 25 miljoen euro, waardoor hij de overstap naar Engeland maakte. Tot dusver speelde hij 429 minuten verdeeld over negen wedstrijden in het shirt van Spurs.

Andrei Ratiu is blauwe bondgenoot tegen Oranje

Waar Radu Dragusin slechts één duel aantrad met blauwe haren, is vleugelverdediger Andrei Ratiu volhardend en al het gehele Europees kampioenschap te zien met blauwe haren. Ook op dinsdagavond, tegen het Nederlands elftal, stiert hij over het veld met zijn opvallende kapsel.

Hoe presteert de Roemeense verdediger tijdens het Europees kampioenschap?

Op 25 maart 2022 debuteerde hij voor het nationale team van Roemenië, waar hij tot op de dag van vandaag wél een vaste waarde is in de achterhoede. In de voorgaande drie groepswedstrijden tegen Oekraïne, België en Slowakije miste hij geen enkele minuut en moest hij in totaal drie tegentreffers incasseren. Vooral zijn duellerende vermogen is door de sterke fysiek een kracht van Drăgușin. Of hij het Memphis Depay moeilijk kan maken in de achtste finale gaat dinsdagavond blijken.

Feyenoord-doelman vertrekt